Sakarya'nın meşhur "kabak tatlısı" ve "Abhaz peyniri" coğrafi işaret aldı Kente özgü lezzetlerin "Adapazarı Kabak Tatlısı" ve "Sakarya Abhaz Peyniri" olarak tescillenmesi, sevinçle karşılandı.
Kabak Tatlısı
Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen kabakları herkes tarafından bilinir. Fakat bu kabak bal kabağıdır. Bal kabağından ise genellikle kabak tatlısı yapılmaktadır ülkemizde. Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş ilimiz de yine bal kabağıyla meşhur olan Sakaryamızdır.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
Sakarya'nın en meşhur yemeklerinin başında ayva dolması gelir. İç harcı kıyma ve kuru üzümle zenginleştirilen ayva dolması, pekmez ile tatlandırılır. Balkan mutfağından Sakarya'ya kazandırılan ıslama köfte, hem yapılışı, hem de tadıyla diğer köftelerden oldukça farklıdır.
Sakarya'nın neyi meşhur sorusunun yanıtının en bilinen cevabı Islama Köfte olarak çıkar.
İlgili 23 soru bulundu
Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sâhiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür. Patates denilince akla Adapazarı gelir. Aşağı Sakarya Havzası bol yağmur alır.
Sapanca Gölü çevresinde bulabileceğiniz lezzetler ise İncir Uyutması, Pazı Tavası, Kiremitte Alabalık, Muhlama, Karadeniz Pidesi, Islama Köftedir. Sapanca Gölü çevresinden sevdiklerinize kilim, hasır ve çömlek alarak onları sevindirebilirsiniz.
Sakarya ili doğal bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağlar gür ormanlarla kaplıdır. Kayın, Gürgen, Kestane, Ihlamur, Çınar, Akçaağaç ve Meşe yapraklı olarak en çok yetişen ağaçlardır.
Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır.
Sakarya'nın gezilecek yerleri arasında; Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, Acarlar Longozu, Sapanca Gölü, Poyrazlar Gölü, Sakarya Saklı Göl, Doğançay Şelalesi, Maden Deresi, Acelle Yaylası, Rüstem Paşa Camii, Deprem Müzesi, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), Sapanca İstasyon Binası ve Justinianus Köprüsü yer almaktadır.
Sapanca çarşısı içinde, Adapazarı'nın tarihi lezzeti olan ıslama köftenin hakimiyeti görülüyor. Özel sosu ile birlikte, en az kendisi kadar lezzetli olan ekmeklerle ikram edilen bu yemek, 1900'lerden beri yörenin baş tacı.
Çorum: Leblebi, cızlak, çullama. Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma. Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi. Düzce: Çerkez tavuğu, şıl böreği, lepsi.
yemektir. Düğünlerin bir numaralı yemeğidir. Hele Aydın yöresinde , ilçelerinde , etle yapılır. sayılır.Afiyetle tabak tabak yenir.
Dağlar: Akyazı'da iki önemli dağ silsilesi dikkat çeker.İlçe merkezinin doğusunda bulunan Keremali zirvesi 1,547 metrelik yüksekliğiyle ilin en yüksek noktasını teşkil eder. Diğer önemli dağ kütlesi ise Samanlı dağlarının doğudaki uzantısı olan Kapıorman dağlarıdır.
Maşukiye Yaylaları
Etkileyici doğası ile ünlü Maşukiye'de, çok sayıda yayla bulunuyor. Maşukiye tatilinizde mutlaka görmeniz gereken yaylalardan Kirazlı Yaylası ve Kuzu Yaylası başı çekiyor. Bunların dışında; Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası ve Dikmen Yaylası'nı da listenize ekleyebilirsiniz.
Sapanca'da tatile giderken peki nasıl kıyafetler yanımıza almalıyız? Doğa içerisinde bir tatil olacağı için öğlenleri belki bir doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Doğa yürüyüşünde rahat etmeniz adına tayt ve sweatshirt kombinleri çok güzel olabilir. Eşofman takımları da alternatif bir seçim olabilir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
O günden bu güne Sakaryalı olan herkes birbirlerine. hafız diye hitab ederler.
Sakarya'nın en turistik noktalarından biri olan ve Sapanca Gölü kenarında uzanan Sapanca ilçesi, hem doğa gezileri hem de tatiller için şehrin en çok tercih edilen destinasyonu.
1. El yapımı ahşap eşyalar: Sapanca, ormanlık alanlarıyla ünlüdür ve el yapımı ahşap eşyalar da buna bağlı olarak oldukça popülerdir. Ahşap masalar, sandalyeler, çerçeveler ve dekoratif objeler gibi birçok farklı ahşap ürün bulunmaktadır.
Sakarya'da oldukça ilgi gören doğal alanlar arasında; Kuzuluk Kaplıcaları, Gölbaşı Park, Kent Park (Donatım Park), Orman Park, Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, Acelle Yaylası, İnönü Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Acarlar Longozu, Sapanca Gölü, Poyrazlar Gölü, Sakarya Saklı Göl, Doğançay Şelalesi, Soğucak Şelalesi ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri