Boynu uzamaya başlar. 10 haftalık bebek ultrason görüntüsünde bebeğin başı, hala bedenine göre büyüktür. 10 haftalık ultrason görüntüsünde bebeğin göbek kordonu ve plasentası rahatlıkla gözlenebilir. Embriyo halinden bu yana onu besleyen yolk kesesi yok olmak üzere küçülmeye devam eder.
Hemen hemen orta boy bir kayısı büyüklüğünde olan fetüsün dış hatları her geçen gün biraz daha insana benzemeye başlar. 10 haftalık bebek; anne karnında kıkırdak ve kemikleri oluşmaya başlamış, bacaklarındaki çıkıntılar oluşmuş, bilek ve dizleri yavaş yavaş oluşmaya başlamış bir canlıdır.
Bebeğimiz 3,5 cm boyutunda, 8 gr ağırlığında olup kuru erik boyutuna gelir. Fetal dönemde organlar ve vücut hızlıca büyür ve olgunlaşır. Cilt hala yarı şeffaf görünümde ince kol ve bacaklar kıvrılabilir ve parmaklar belirgin olarak görülür. Çene kemiklerinde süt dişleri oluşur.
Kıkırdak ve kemik yapısı bu haftada hızlı bir şekilde gelişir. Dizler ve dirsekler, bebeğin kol ve bacaklarında belirginleşmeye başlamıştır. Bu eklemlerin oluşumu ile bebek artık kol ve bacaklarını diz ve dirsekler yardımıyla bükebilir. Kalp ise önemli bir olgunluk seviyesine ulaşmıştır.
Cinsiyet belirleme süreci tamamlandıktan sonra, bebeğin cinsiyeti değiştirilemez. Bir bebeğin cinsiyeti hamileliğin yaklaşık 16-20. haftaları arasında belirlenir. Ancak bazı durumlarda cinsiyet 14. haftada da belli olabilir. Cinsiyet kaçıncı ayda belli olur sorusunun cevabı ise ilk 3 ay içinde şeklinde verilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
16. haftada ultrason ile cinsiyet kesin olarak tespit edilebilir. Fetal DNA Testi: 12. haftadan önce bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. 6. haftada bile bebeğin kromozomlarının anne kanında tespit edilebilmesine rağmen kesin sağlıklı sonuç için 10. haftaya kadar beklemek gerekir.
Evet, anne karnındaki 2 aylık bebek hareket eder. Kolları, bacakları ve eklemleri oluşan bebek, kollarını büker hatta ayak parmaklarını bile oynatır. Ultrason görüntüsünde bebeğin bu hareketlerini görmek mümkündür, ancak anne adayı bu hareketleri henüz karnında hissedemez.
Anne karnındaki bebek, başta annenin sesi olmak üzere dış dünyadan gelen tüm sesleri duyabiliyor. Ancak öncelikle bunun için bebeğin iç ve orta kulak gelişiminin tamamlanması gerekiyor. Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor.
Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır. Birçok kadın, gebeliği öğrendiği ilk ânı gebeliğin ilk haftası kabul eder.
8 - 9 haftalık gebelik 2 aylık. 12 - 13 hafta gebelik 3 aylık. 17 - 18 hafta gebelik 4 aylık.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Gebeliğin onuncu haftası da hamilelğin 1. trimesterin içinde yer alır. 10 haftalık gebelik kaç aylık sorusunun yanıtı ise 3 aylık şeklinde verilebilir. Çünkü gebeliğin onuncu haftasında aynı zamanda üçüncü ayın içinde oluyorsunuz.
Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır. Son aya gelen bebek iyice büyüdüğü için rahim duvarına sık sık değer ve dışarıdan yapılan okşama da dokunma duyusunu arttırır.
17 haftalık bebek anne karnında leğen kemiklerinin üstüne doğru konumlanmıştır. Rahim büyüdükçe leğen kemiklerinin arasına sığamaz ve anne karnında yukarı doğru çıkmaktadır.
Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Son 4 haftada ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içinde bulunan “Prostaglandin'' denen lipid bileşenlerinin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesi ile ilişki önerilmez.
Düşük, tıbbi adı ile abortus, hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç aylık periyodunda gerçekleşebilir. 12. haftadan itibaren ise düşük yapma riski azalmakla birlikte hamileliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sonlanması ihtimali de bulunur.
Anne karnında bebeğin kalp ve dolaşım sistemi
Aynı dönemde beyin gelişimi de paralel ilerlediği için kalp atımları duyulmaya başlar. Yapısal olarak anne dolaşımı ile ilişkili olduğu için doğumla birlikte dolaşım sistemi yetişkin gibi fonksiyon kazanır. Ancak 7-8 yaşlarda tamamen olgunlaşır.
Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
11 hafta gebelik kaç aylık eder? 11 hafta hamileliğin kaç aylık gebeliğe denk geldiği anne adaylarının merak ettiği konuların başında gelmektedir. 11 hafta gebelik şu şekilde hesaplanmaktadır. 11 hafta – 2 = 9 hafta. 11 hafta hamilelikte 2 ay 1 haftalık gebelik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri