F/K oranını bulmak için hesaplama formülü şöyledir: Hisse fiyatı / hisse başına kar = F/K oranı. Çok basit bir şekilde hesaplanan fiyat kazanç oranına dikkat edilmediğinde zaten hali hazırda değerlenmiş bir hisse senedine yatırım yapma riskiyle karşılaşılma ihtimali vardır.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Yüksek bir fiyat kazanç oranı, hisse senedinin gereğinden fazla fiyatlandığına yani pahalı olduğuna ve fiyatının yakın bir zaman içinde düşebileceğine işaret eder. Düşük bir F/K oranı ise bir hisse senedinin ucuz olduğunu, talep toplama aşamasında olduğunu ve fiyatının da yakın gelecekte yükselebileceğini gösterir.
Hisse senedinin değerini hesaplamada birçok farklı model kullanılabilir. Bunlardan en bilinenleri Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) ve Fiyat/Kazanç Oranı (F/K) modelleridir.
Özellikle hissedar değerlendirmesinde önemli bir yer tutan bu oran, şirketin piyasa değerinin büyüme beklentileriyle uyumlu olup olmadığını ortaya koyar. Burada: Fiyat/Kazanç Oranı (P/E), şirketin şu anki hisse senedi fiyatının, yıllık hisse başına kazanca bölünmesiyle elde edilir.
İlgili 36 soru bulundu
HBK, şirketin net karını hisse senedi sayısına bölerek bulunur. Örneğin, bir şirketin net karı 100 milyon TL ve hisse senedi sayısı 50 milyon ise, HBK = 100 / 50 = 2 TL olur. Bu, şirketin her hisse senedi için 2 TL kar ettiği anlamına gelir.
İkisinin de ayrı önemlidir. Ama PD/DD de önemlidir. Bu değer de, 0.73. 1'in altında ise tüm borçları ödendikten sonra kalan varlıklarına göre düşük fiyatlandığını gösterir. F/K ise geçmiş dönemin iz düşümüdür.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
PD/DD Nasıl Hesaplanır? Şirketin piyasa değeri (şirketin piyasadaki hisse senedi fiyatının toplam hisse sayısıyla çarpılması) defter değerine (şirketin mali tablolarında yer alan net aktif değeri) bölerek hesaplanır.
F/K oranı yorumlanırken mutlaka kârların büyümesi de hesaba katılmalıdır. Her yıl kârını %50 artıran ve 10 F/K ile işlem gören bir şirket kârını yılda %20 artıran ve 8 F/K ile işlem gören şirketten daha ucuzdur.
İstisnalar olmakla birlikte, yatırımcılar nezdinde yüksek F/K oranı, hisselerin hak ettiğinden daha pahalı olduğu; düşük F/K oranı ise hak ettiğinden daha ucuz olduğu algısını oluşturur. Bu yüzden düşük F/K oranına sahip hisselere “değer hisseleri” adı verilir.
Temel analiz göstergeleri içinde F/K oranı sıklıkla kullanılır. Fiyat/kazanç oranı, yatırım yapmak için hisse senedi arayışında olan kişilerin hisse senedinin durumunu analiz etmesine yardımcı olur. Fiyat/Kazanç oranı sonucunda hisse senedinin olması gerektiği noktanın üzerinde ya da altında olduğu belirlenebilir.
Bir başka deyişle F/K oranı hisse fiyatının ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu gösteren önemli bir kriterdir. Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir.
PD/DD oranı bir şirketin hisse senedi fiyatlarını analiz ederek potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirmeye yarayan önemli bir finansal göstergedir. Piyasa değeri/defter değeri olarak da ifade edilir.
PD/DD oranı; piyasa değerinin, şirketin özkaynağına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır. Piyasa değerinin, defter değerinden yüksek olması durumunda, PD/DD oranı 1 eşiğini geçmektedir. Diğer bir ifadeyle şirket, mali durumuna kıyasla daha yüksek bir seviyeden fiyatlanmaktadır.
bir hisse senedinin elde ettiği kâra göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. kâr çarpanı olarak da bilinir. hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
Hisse senedi alırken bakılan değerlerden ilki bu kağıdın gerçek değeridir. Gerçek değer, şu andaki değerden daha düşük veya yüksek olabilir. İkinci unsur ise piyasa değeridir. Piyasa değeri, hisse senedinin şu anda işlem gördüğü değerdir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
10'un üzerinde Favök değerine sahip şirketler, iyi olarak kabul edilir. 500'den farklı Amerikan şirketini kapsayan S&P 500 borsa endeksi için Favök değerlerinin 11 ile 14 arasında değiştiği görülür.
Hisse başına kar ile F/K oranı çarpılır ve hissenin fiyatı ortaya çıkar. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır. Yüksek F/K ile işlem gören hisseler pahalı, düşük F/K ile işlem gören hisseler ucuz kabul edilir ancak bu her zaman doğru değildir.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Bir Hisse Senedinin Gerçek Değeri
Gerçek değer, bir sonraki yılın temettü değerinin, getiri oranı 'eksi' büyüme oranına bölünmesiyle hesaplanır.
Türk Hava Yolları hissesi, Borsa İstanbul'un işlem hacmi en yüksek, en popüler hisseleri arasında yer almaktadır. Kasım 2022 itibarıyla THY hissesi, aylık kapanışını 120 TL'den gerçekleştirdi. Kasım 2012'de 4,50 TL'den kapanış gerçekleştiren THY hissesi, böylece 10 yıllık süreçte yatırımcısına 26,6 kat getiri sağladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri