Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Vahşi sulama yerine daha az su kullanımının olduğu 'susuz tarım' olarak tabir edilen ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla başta lavanta, kekik ve ada çayı olmak üzere çeşitli bitkiler yetiştirilerek, su tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor.
Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Lahana %93 oranında su içerirken kırmızı lahana 92 oranında su içerir. Havuç %87 oranında su içerir. Kereviz, salatalık ve göbek marulun su yüzdesi özellikle yüksektir, sırasıyla %95, %96 ve %96 oranında su içerirler. Patlıcan %92 oranında su içerir.
İlgili 37 soru bulundu
Karpuz, salatalık, göbek marul gibi besinlerin vücudumuza sağladıkları inanılmaz faydaları sizler için derledik. Salatalık yüzde 96 oranda sıvı içermektedir. En yüksek sıvı oranına sahip olan bu besinden günde iki tane tüketerek vücudun günlük ihtiyacı oaln sıvının yüzde 40'ını karşılar.
Hangi sebze olduğuna göre: En çok su isteyen sebzeler kabak, salatalık ve fasulyedir. Balkonda bahçede kabak yetiştirirken gölge ve nemi sevdiğini unutmayın. Aynı durum fasulye yetiştiriciliği için de geçerlidir.
İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Güney balkonu yani güneş alan bir balkon için fasulye, salatalık, patlıcan, pırasa, biber, tatlı kabak, domates, rezene, mercanköşk, kekik, biberiye, narenciye ve çilek muhteşem seçimler olabilir. Kuzey balkonu içinse havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, kış kabağı, pazı, biberiye, nane ve maydanoz daha uygundur.
Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da çorak topraklarda kavun ve karpuz yetiştirildi.
Adı gibi kendisi de adeta ölümsüzlüğü, sonsuzluğu simgeliyor… Ölmez otu, hakikaten de koparıldıktan sonra bile çiçekleri dökülmeyen, topraktaki gibi capcanlı duran bir bitki… Kuruduğunda bozulmadığı, rengi solmadığı için evlerde süs bitkisi olarak yer alıyor. Ölmez otu elbette ki yalnızca bu amaçla kullanılmıyor.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Toprağın yapısına göre toprak düzenleyicilerden yaprak gübrelerine kadar çok çeşitli besinlerin kullanıldığı bu sektörde, açık tarlalarda sebze yetiştiriciliğinde Türkiye topraklarının organik madde açısından zayıf olmasından dolayı her yıl dekara 3-4 ton yanmış organik ahır gübresi kullanılmaktadır.
Domatesler, ceviz büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz. Ardından gelen büyüme süresince ise gelişimi için sulamaya önem verilmelidir. Yağışlı iklimlerde ekim yapıldıysa iki üç kez sulama yeterli olacaktır. Hasat zamanı ise domateste verim elde edilmesi için kuru ve serin havalar tercih edilmelidir.
Kural 3: Gece geç ya da sabah erken saatlerde sulama yapın
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir.
Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
15-20 gün ara ile sulama yapılmalıdır. İlk iki sulama çiçeklenmeden önce, diğer iki sulama ise çiçeklenmeden sonra uygulanır. Yani ilk sulamadan itibaren 15-20 gün ara ile 4 defa sulama uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri