ORTODOKS İLE FARKI NE? Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına Ortodoks ekonomi politikası adı verilir. Heterodoks ise geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamalara verilen addır.
Heterodoks sözcüğü, "farklı" anlamına gelen Yunanca heteros ve "öğreti, düşünce" anlamındaki doxa sözcüklerinden oluşur. Ana akımdan sapmış olan anlamına gelir.
Neo Klasik (diğer adıyla ortodoks) yaklaşım, ekonomide "ana akım" yaklaşımı temsil eder. Temelini Adam Smith'in meşhur "Milletlerin Zenginliği" eserinden alan yaklaşım, insanların rasyonel olduğunu varsayıp, kendileri için en iyi kararları vereceklerini öngörerek, serbest ve rekabetçi bir ekonomi modelini savunur.
Heterodoks ekonomi modelinin temel amacı mal ve hizmet fiyatlarının tek bir merkezden kontrol edilmesini için zemin hazırlamak. Bu yaklaşımda fiyatlar talep enflasyonundan bağımsız olarak işliyor. Ancak Heterodoks uygulamalar faiz ve kur gibi unsurlardan da etkileniyor.
Kamu harcamalarının azaltılması, gelirlerin artırılması, para arzının daraltılması ve ticaret engellerinin kaldırılması (gibi), ortodoks politikalardır. Sıkı maliye ve para politikalarının ekonomide daralma yaratmasıyla fazla talebin ve böylece enflasyonun düşmesi beklenir.
İlgili 31 soru bulundu
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Ortodoks kelimesi anlam olarak; katı kurallara bağlı, kilise kurallarına itaat eden ve doğmaları olan Hristiyan mezheplerinden biri olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumu Ortodoks kelimesini, Hristiyan dinini benimseyenlerin tercih ettiği mezheplerden biri olarak açıklamaktadır.
Ortodoks ekonomi politikalarında daha serbest ve girişimciyi teşvik öne çıkarken Heterodoks politikada daha yönlendirmeci devlet politikaları tercih edilir. Örneğin Heterodoks politikada dış ticarette tarifeler yolu ile fiyatlar yönlendirilmeye baskılanmaya çalışılır.
Herhangi bir dinin yerleşik inancından farklılaşan, aynı din içindeki ana gövde ya da resmî din yorumunun dışında olan farklı bir doktrini ifade eden kavramdır.
Heterodoks ekonomi politikası geleneksel ekonomi teorilerinden farklı bir yaklaşımı benimser. Bu model, çeşitli ekonomik düşünce okullarının yaklaşımlarını bir araya getirerek piyasa dışı faktörleri ve sosyal, politik etkileri de dikkate alır.
Hristiyanlık dininde ortodoks bir dini mezhep olup, Hristiyanlığın 3 mezhebinden biri olmaktadır. Ordodoks neye inanır sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; - Teslis: Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) manasında üç ayrı, cevher (ousia) manasında bir tek varlıktan meydana gelmiş olan teslis doktrinini kabul eder.
Ortodoks; doğru inanca, doğru doktrine sahip olan anlamına gelir. Bölünmeden sonra Doğu Kilisesi, kendisinin doğru inanç ve yaşayış üzere olduğunu ifade etmek için Ortodoks adını kullanmaya başlamıştır. Bu mezhep, İstanbul ve Roma Kiliselerinin siyasal çekişmeleri ve dinî ihtilafları sonucunda ortaya çıkmıştır.
Bulgar Ortodoks Kilisesi, bugün Kutsal Peygamber İlyas'ın hatırasını onurlandırıyor. Kilise bayramı, halk adıyla İlinden olarak biliniyor. Hıristiyan mitolojilerinde, dünya bölündüğünde, Hz.
1. din. Temel İslâm inanç ve esaslarına aykırı olan: “Heterodoks mezhep.” 2. Kabul edilen herhangi bir düşünceye aykırı olan: “Heterodoks doktrin.”
Heterodoks programları ortodoks programlardan ayıran en önemli Özellik, gelir politikalarının belirli bir süre içinde geçici olarak kullanılmasıdır. Heterodoks programların amacı, enflasyonu hızla ve kalıcı bir şekilde düşürmektir.
Ortodoks ekonomi, rasyonel davranış, piyasa dengesi ve kaynakların verimli tahsisini vurgulayan neoklasik ekonomiye dayanır. Arz ve talep ilkelerine dayanır ve bireylerin ve firmaların kendi çıkarlarını maksimize etmek için hareket ettiklerini varsayar.
Yüksek enflasyonla mücadele eden bazı Latin Amerika ülkeleri ortodoks programlardan farklı olarak, 1980'li yılların ortasına kadar heterodoks politikalar izlemişlerdir. Heterodoks programların temel özelliği, enflasyonun indirilmesinde fiyat, ücret ve döviz kuru kontrollerinin kullanması olmuştur.
Halk İslamı, genel olarak ulema sınıfı dışındaki sıradan geniş halk kesiminin İslam'ı basit ve yalın haliyle deneyimleme biçimi olarak ifade edilebilir. Başka bir ifadeyle halk İslamı, yüksek bir din bilgisine ve entelektüel dinsel bilince sahip olmayan geniş kitlelerin İslam'ı yaşama biçimidir.
Heterodoksi kavramının dinsel açıdan "sapkınlık" olarak tanımlanan "heresi" kavramıyla da ilişkisi söz konusudur. Pek çok dini gelenek içinde sapkın ya da zındık olarak nitelenebilecek akımlar ortaya çıkmakla birlikte "heresi" kavramı da genel olarak Hristiyanlık tarihiyle ilgilidir.
esasen ortodoksluk yunanca ortos "doğru" dromos "yol" kelimelerinden türeyen bir deyimdir, köktendinci veya radikal kelimelerinden çok daha yumuşak bir anlam taşıyan ama içinde hayli yoğun muhafazakar ve şekilci özellikler taşıyan islami mezhepler için kullanılabilir. genelde sunni kişiler için geçerli olan kavramdır.
esasında ortodoksi geçmişe bugünden bakan, herşeyi kalıplara yerleştirip öyle anlayanların pratiğiyken, heterodoksi de toplumların zamana ve mekana göre durmaksızın değişen (burada özellikle din) çeşitlemeleridir.
İstikrar Politikaları Nedir ? İstikrar politikaları yukarıda açıklandığı üzere iktisat politikalarının bir grubunu oluşturur. Fiyat istikrarının sağlanması; enflasyonun düşürülmesi, fiyat hareketlerinin istikrara kavuşturulması amacıyla yürürlüğe konulan politikalardır.
4. ve 8. yüzyıllar arasında toplanmış Ekümenik Konsillerin kanonik olduğunu kabul eden bir Hristiyan mezhebidir. Dünyada yaklaşık 225-300 milyon kişilik cemaati vardır. Bu yönüyle sayı bakımından Roma Katolik Kilisesi ve Protestan Kilisesi'nden sonra üçüncü büyük Hristiyan mezhebidir.
Doğu Ortodoks dünyasının geleneksel tarihi gelişimine göre ekümenik patrik olan İstanbul Patriği (Fener Rum Patriği) en yüksek dini otorite. Bununla beraber günümüzde Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Romanya, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna'daki ortodoksların birer ulusal patrikliği var.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri