LOŞİ: Doğumu takip eden günlerde bu günlere özgü ilk 3 gün parlak kırmızı, 4-5 gün sonra sarı-pembe ve 7-8 gün sonra beyaz renkli olan bu akıntıya loşi denir. Bu dönemde rahim ağzı açık olacağından tampon kullanmamak, günlük hijyenik ped kullanmak gerekir.
Loşia ilk 8 saatten sonra normal mentruasyon akıntısı gibidir. Miktarı çok fazla ve parlar kırmızı renkte olmamalıdır. Pis kokulu olmamalıdır. İçinde büyük doku parçaları olmamalıdır.
Bu vajinal akıntıya “loşi” denir. Loşinin rengi, doğum sonrası ilk birkaç gün kırmızı kan şeklinde iken sonrasında soluklaşır. 10. Günden sonraysa, beyazımsı-sarı bir renge döner ve ortalama dört hafta devam eder.
Doğum sonu dönemde anneye bakım verebilir. Doğumdan sonra üreme organlarının gebelikten önceki durumuna dönmesine kadar geçen 6 haftalık süreyi kapsar. Doğumdan sonra genellikle bütün puerperium boyunca süren vajinal akıntıya loşia denir.
Vaginadan löşi denilen kanlı akıntı gelmeye devam eder. Loşinin rahatsız edici bir kokusu yoktur. Mikroplar için çok uygun bir besleyici ortam oluşturur. Bu yüzden enfeksiyon etmenlerinin yerleşmesine son derece uygundur.
İlgili 20 soru bulundu
Tipik bir enfeksiyon belirtisi olan balık kokusu ve bunu takiben beyaz-gri akıntı genellikle bakteriyel vajinitten kaynaklanır. Balık kokusu yapan enfeksiyonlardan bir diğeri Trichomonal vajinittir.
Anormal akıntı sarı veya yeşil olabilir, yoğun kıvamda veya kötü kokulu (akıntı) olabilir. Maya veya bakteriyel bir enfeksiyon genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağandışı görünen veya kötü kokan herhangi bir akıntı fark ettiğiniz zaman teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmelisiniz.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür.
vajinal akıntıya loşia denir. ∎ Kan, desidua parçaları, mukus, verniks kazeoza, lanugo, mekonyum içerir.
Lohusalıkta ilk günler adet kanamasına benzer devam eden kanama, ilerleyen günlerde pembemsi, kahverengi ile devam ederek sarımtırak ve beyaz bir görünüm alarak biter. Bu süreç genellikle doğumdan 20-25 gün sonraya kadar sürer.
Doğum sonrası vajinal akıntılar (Löşi, Lochia)
Birkaç gün içinde miktarı azalır, rengi açılır ve yani "löşi seroza" ya dönüşür. 2. haftadan sonra ise daha koyu kıvamlı ve açık renkli "löşi alba" gelmeye başlar. Doğumdan yaklaşık 4 hafta sonra bu tüm bu vajinal akıntılar kesilir.
Vajinal akıntı bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir, ancak akıntının nedeni enfeksiyon veya hastalıksa tedavi edilmeden geçmez. İlaç tedavisi veya doktor önerileri takip edilerek sağlıklı bir vajina için önemli olan bakteri dengesi korunabilir.
Doğumhanede yaşayacağınız en farklı deneyimlerden biri de, 9 aydır alışmış olduğunuz karnınızın birden inmesi olacaktır. Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır.
Doğumdan sonra rahim kasılarak küçülür ve içinde kalan küçük dokular ve kan dışarı atılır, bu akıntıya loşia denir. Önemli olan akıntının renginin kırmızıdan pembeye, pembeden beyaza giderek açılmasıdır. İlk gün 2-3 saatlik sürede 1 ped daha sonra 3-4 saate 1 ped kanama normaldir.
İlk zamanlarda taze kırmızı kanlı akıntı “löşi rubra” gözlenir. Bu sıvının içinde kan ve doku parçacıkları bulunur. Yaklaşık 3-4 günlük bir süreci alır. Takiben miktarı azalır, rengi açılır ve buna da “löşi seroza” denir.
Normal şartlarda 10 gün sonrasında doğum sonrası kan akışı tamamen azalarak kahverengi akıntı şekline dönmesi beklenir. Son aşamada, doğumdan sonra en fazla 6 hafta ya da 40 gün süreyle kan akışı devam edebilir. Bu süreyi aşan doğum sonrası kanama durumlarında mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir.
Doğum sonrası kilo verme düzeni nasıl oluşur? Doğumdan sonra bebekle ve su kaybıyla beraber yaklaşık 8 kilo kaybedilir. Gebelik döneminde 12,5 kg alan bir anne, doğumdan iki hafta sonra gebelik öncesi kilosuna göre yaklaşık 4-4,5 kg daha fazladır. Daha sonra doğum sonrası 6. aya kadar 2,5 kg daha verilir.
Vajinal bir doğum sonu normalde 24 saat içinde ortalama 500 ml kan kaybedilebilir. Ancak şiddetli doğum sonu kanama, 1000 ml'den fazla kan kaybı olarak tanımlanmaktadır. Sezaryen doğumlarda ise 1000 ml'den fazla kanamanın olması doğum sonu kanamayı düşündürür.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Kültürümüzde lohusanın 40 gün süresince dinlenmesi, yalnız bırakılmaması oldukça önemlidir. Kadının beslenmesine, bakımına ve al basmasını önlemeye yönelik kültürel uygulamalar yapılmaktadır.
Doğum sonrası oluşan kanamalar, dikişler ve yaraların iyileşme dönemidir. Lohusa döneminde rahim yavaş yavaş kendini yenileyerek eski haline gelir. Bu sebeple doğum sonrasında 40 gün süren lohusalık döneminde cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir.
Doğumdan Sonraki İlk 40 Gün Neden Önemlidir? Lohusalık dönemi, bebeğin ve annenin birçok değişimle mücadele ettiği, hastalıklara karşı savunmasız kaldığı, bu sebeple özen gösterilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hem anne hem bebek açısından daha ağır yaşanabilir.
Yeşil vajinal akıntı çoğu zaman bir enfeksiyonun belirtisidir. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların ve hastalıklarının belirtisi olabilir. Özellikle sarı-yeşil renkli ve rahatsız edici derecede kokulu vajinal akıntı, “Trikomonas Enfeksiyonu” nedeniyle ortaya çıkabilir.
Sarı veya yeşilimtırak, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajinal yanma, vulvada kaşıntı bulguları ile karakterizedir. Tedavide Metronidazol ve Antibiyotik tedavisi uygulanır.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan belirtileri vajinal akıntı ve kaşıntıdır. Vajinal akıntıların süt kesiği ve peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Süt veya peyni kesiği şeklindeki akıntılar kıvamlarından dolayı bazen akıntı şikayetine neden olmayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri