Bankalar her ne kadar genel olarak 20 yılı geçmemiş evlere kredi vermeyi tercih etse de eğer evin yeri gelişmiş bir lokasyonda ise veya eskimemiş, yeterince rağbet görebilecek bir durumda ise, evin yaşına bakmaksızın kredi çıkarabiliyorlar.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Ev kredisi almak için başvurulan bankalar, gayrimenkul satın almak isteyen kişiler hakkında bazı kriterlere göre değerlendirmelerde bulunur: Kredi notu. Kredi için başvuran kişinin kredi peşinat tutarını ödeyebilmesi. 18-70 yaş arasında olunması
Azami 120 aya kadar vade ile konut kredisi kullanabilirsiniz. Kredi tutarı, satın alınacak konutun SPK lisanslı ekspertiz firmalarınca düzenlenen ekspertiz raporundaki değeri üzerinden, BDDK tarafından belirlenen azami kredi tutarlarına/oranlarına göre belirlenmektedir.
Buna göre sıfır ev almak isteyenlere verilecek kredilerde 15 yıl vade uygulanacak ve 5 milyon liraya kadar kredi verilebilecek. Kredi faiz oranları ise 2 milyon liraya kadar yüzde 0,69, 2-4 milyon lira arasında yüzde 0,79, 4-5 milyon lira arasına ise yüzde 0,99 olarak uygulanacak.
İlgili 23 soru bulundu
Evin tamamı için konut kredisi çekmek, banka ile inşaat firması arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün değil. Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse evin uzman raporunda yer alan bedelinin en fazla yüzde 90'ı kadar kadar kredi çekebilirsiniz.
Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur. Hem kredi notunuzun hem de gelirinizin yüksek olması hâlinde aynı anda 3 ya da daha fazla bankadan kredi çekebilirsiniz. Söz konusu bankalara aynı gün içinde başvuru yapmanız da mümkündür.
Kredi başvurusu yapılan evin iskanının olması. İnşası tamamlanmamış ev için konut kredisine başvuruluyorsa kat irtifakı sunulmalı. Pek çok banka, en az yüzde 80'i tamamlanmış projeler için kredi veriyor. Konut projesinin anlaşmalı olduğu banka varsa konutun yüzde 80'i tamamlanmadan kredi çekme imkanı sağlanıyor.
Krediye uygunluk için borç-gelir oranınızı kontrol edin. Bu oran, aylık gelirinize göre ödeme yapmanız gereken mevcut borç miktarınızı belirtir. Bankalar genellikle bu oranın belirli bir düzeyin altında olmasını bekler. Borç-gelir oranınız uygunsa, kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı artar.
Ancak konutun tamamlanmış ya da bankamız eksperi tarafından inşaat seviyesinin minimum %70 oranında tamamlanmış olduğunun belirlenmesi, ve yapı kullanma izin belgesinin (iskân) alınmış olması gerekir. Satın alınacak konutta yaş sınırı yoktur.
Kredi vermek için bankalar öncelikli olarak evin kat mülkiyeti olmasını tercih ediyor. Henüz kat mülkiyeti alınmamış, sadece kat irtifakı bulunuyorsa, ekspertiz esnasında inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri değerlendirilip duruma göre kredi çıkabiliyor.
Yapılan yasal düzenlemeler neticesinde bankaların konutun toplam ederi kadar kredi vermesi mümkün değil. Satın alınacak olan evin krediye uygunluğunun ardından, ekspertiz raporunda yer alan rakamın en fazla yüzde 90'ı kadar konut kredisi çıkıyor.
Azami net hane geliri için konutun/konut projesinin olduğu bölge esas alınacak. - Karar kapsamındaki finansmanlar azami 15 yıl vade ile kullandırılacak, esnek ödeme uygulamasında vade 15 yılı geçmemek üzere finansmanı kullandıran banka ve başvuru sahibinin anlaşmasıyla belirlenecek.
Tapusu bulunmayan, hasarlı veya çok eski binalardaki evler için kredi verilmez. Bankalar, konut kredisi verirken evin üzerine ipotek koyma yöntemiyle teminat talebinde bulunur. Evin ipotek altına alınabilmesi için konutun kat irtifaklı olması şarttır. Kat irtifakı bulunmayan evler için bankalar kredi vermez.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
Düzenli geliri bulunan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımları kredilendirilebilmektedir. Ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne kullandırılabilmektedir.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
400.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 736.071,30 TL'dir.
Değeri 500 bin lira ve altında bulunan A enerji sınıfı bir evin yüzde 90'ına kredi çıkıyor. Yani 450 bin lira kredi çekilebiliyor.
Ocak 2023 itibarıyla en düşük emekli maaşının 5.500 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda en düşük emekli aylığına sahip biri, aylık taksiti 2.750 TL'yi geçmeyecek şekilde kredi çekebilir. Emekli maaşına ve ek gelirlere bağlı olarak çekilebilecek kredi tutarı da artar.
ikinci el konutlar için de azami oranlar yeniden belirlendi
Değeri 2 milyon lira ile 5 milyon lira arasında değişen ikinci el konutlar için tüketiciler bu bedelin azami yüzde 50-60'ı kadar kredi alabilecek.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yasal olarak belirlediği oranlarda kredi miktarı ortaya çıkar. Kişilerin satın alacağı sıfır evin değeri beş milyon ve altında bir fiyatsa kullanabilecekleri kredi tutarı bu fiyatın yüzde sekseni veya doksanı kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri