Sağlık açısından zararsız bir temizlik için içeriğinde zararlı kimyasal maddeler bulunmayan ve ekolojik, doğal temizlik dendiğinde akla gelen doğal çamaşır sodası içeriğinde kimyasal madde bulundurmadığı için bireylerin sağlığına özellikle de solunum yollarına zarar vermez.
Sodyum karbonat, alerjik reaksiyonlar hariç insan vücuduna her hangi bir zararı olmayan bir türev çeşididir. Hatta kişiler de kepek, guatr, saç kıran, gül hastalığı ve romatizma gibi hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırdığı da bilinmektedir.
Sodyum karbonatın fiziksel ve kimyasal özellikleri
Alkalize edici özelliği vardır (pH = 11,5). Bu nedenle suda çözündüğünde karbonik asit ve sodyum hidroksit oluşturur. Ciltte tahrişe neden olmaz ancak göz ile temasından kaçınılmalıdır.
Çamaşır sodasının asıl kullanım amacı çamaşırların temizlenmesini sağlamaktır. Çamaşır sodası suyu yumuşatarak suyun kumaşa işlemesini ve kirlerin çıkmasını kolaylaştırır. Çamaşır sodası, özellikle çok kirli çamaşırların temizlenmesinde etkilidir.
Suyu yumuşatması sebebiyle beyaz çamaşırlardaki grileşmeyi önlerken içeriğindeki optik parlatıcı ile beyazlar daha beyaz, renkliler daha renkli görünür. Sudaki kireç çamaşırlarınızın dokusuna girerek temizliği zorlaştırır, kumaşları sertleştirir ve yıpratır.
İlgili 41 soru bulundu
Beyazlarda oluşan kirleri, lekeleri söküp alır ve bunun yanı sıra beyazların ilk günkü kadar yeni, tazelenmiş şekilde görünmesini sağlar. Etkisi yalnızca beyazlarda sınırlı değildir ve renkliler için çamaşır sodası kullanıldığında da kıyafetlerin renklerinde solma yapmadan derinlemesine çıkarır.
BEYAZ ÇAMAŞIRLAR İÇİN EN ETKİLİ KARIŞIM
Deterjanınızın içine bir paket çamaşır sodası ekleyin. Üzerine de yarım paket kadar temizlik karbonatı eklediğinizde işlem tamamlanmış olacak. Tüm bu malzemeleri ekledikten sonra deterjanı güzelce karıştırın. Beyazlarınızı yıkayacağınızda bu karışımdan kullanabilirsiniz.
Bu noktada kireci çıkarmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntem ise karbonat kullanmaktır. Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler. Çamaşır suyu ise tuvalette oluşan lekeleri ve kireci gizler. Tek yapmanız gereken karbonatı suyla karıştırarak bir macun kıvamına getirmektir.
Çamaşırların yumuşatılmasında sirkeye mesafeli duranlar ise karbonat veya çamaşır sodası kullanarak sirke ile aynı sonuca ulaşabilirler. Bunun için bir fincan kadar karbonat veya çamaşır sodasının yıkama öncesinde kullanılan deterjana karıştırılması yeterlidir.
Çamaşır sodası hiç bir şekilde fark etmez. Bütün hepsi aynıdır. Güzel bir su yumuşatıcıdır. Evlerinizde deterjan yerine de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Çamaşır sodası büyük miktarlarda tehlikeli olabileceğinden, çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği şekilde saklanmalıdır. Cilt tahrişine neden olabileceği için temizlik yaparken eldiven kullanılması önerilir.
Ayrıca tuzruhu (hidroklorik asit) gibi asitler ve çamaşır sodası gibi güçlü alkaliler de evlerde kullanılan yakıcı maddeler arasında yer alır. Çocuklarda hipokloritin öldürücü dozu 15-30 ml'dir. Bu ürünlerin içilmesi, ağız ve üst sindirim yollan mukozasında tahrişe bağlı belirtilere yol açar.
*Cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılayarak, cildin gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. *Vücudu ve cildi toksinlerden arındırarak rahatlayıcı bir etki yaratır. *İçerdiği silisyum sayesinde cildi güçlendirerek gözenekleri sıkılaştırır.
Prof. Dr. Görgüner, “Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz” diye konuştu.
Maden Suyunun Zararları Var mıdır? Maden suyu faydaları oldukça fazla olsa da aşırı tüketimi vücuda bazı zararlar verir. Günde 1 litreyi geçen maden suyu tüketimi vücuda dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Aşırı tüketim böbrek sağlığına zarar verirken mide işleyişi için de tehdit olabilir.
Çamaşır sodası da halıya işleyen lekelerin yok edilmesine yardımcı olacaktır. Halınızın temizliğinde profesyonel halı temizleme ürünleri kullanmak istiyorsanız Adonis Temizlik Ürünleri içinde yer alan halı bakım ürünlerini de kullanabilirsiniz.
Elma Sirkesi ve Su ile Çamaşır Makinesi Temizleme
Bu durum, makinenin kazanının ve lastiklerinin kirlenmesine neden oluyor. Evde bulunan doğal malzemelerle çamaşır makinesini tertemiz yapabilirsiniz. Böylesi durumlarda elma sirkesi ve su kullanarak makinenizi temizleyebilirsiniz.
Beyaz çamaşırların ilk günkü beyazlığında kalmasını sağlıyor
Tek yapmanız gereken onları yıkarken son kurulama devrinden hemen önce 1,5 su bardağı beyaz sirke kullanmak.
Sirkeli Suyla Rengi Canlı Tutma
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Banyo temizliği için en iyi deterjan; Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz.
Klozetin içine çamaşır suyu dökerek 5 dakika bekleyin ardından sert kıllara sahip bir fırça ile klozetin iç kısmını iyice fırçalayın. Bu işlemden sonra klozeti durulayın. Mineralli temizleyiciler ile klozetin içini yeniden fırçalayın. Güçlü bir kireç çözücü ile kireç kalıntılarını temizleyin.
Temizlik uzmanları, tuvaletinizde ve çoğunlukla banyonun her yerinde çamaşır suyu kullanmamanız konusunda beklenmedik bir uyarıda bulunuyor. Temizliğinden yana emin olduğumuz çamaşır suları, büyük bir risk barındırıyor.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
Alternatif tedavi de sık tercih edilir ve alkali derecesini değiştirme niteliğine sahiptir. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na2CO3 olan bu kimyasal bir çok deterjan türünde kullanılmaktadır. Doğada beyazımsı, şeffaf ve taş şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri