Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Çoğu zeytinyağı, şişelendiği andan itibaren 18-24 ay dayanır. Sızma zeytinyağı daha az işlenir ve genellikle şişelendikten sonra yaklaşık 12-18 ay daha az dayanır. Bu zaman aralıklarının ötesinde, zeytinyağları, yemeklerinizde hoşlanmayacağınız şekillerde ortaya çıkabilecek buruk veya acı notalar geliştirebilir.
Hasat tarihi 12 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir. Eski yağların içerisinde bulunan mineral oranı düşük olduğu için sağlık açısından bir faydası kalmıyor, zeytinyağının hangi zeytinden üretildiğine göre de dayanıklılık süresi değişebiliyor.
Zeytinyağı en iyi koyu renk cam şişelerde veya paslanmaz krom nikel teneke kutularda muhafaza edilmelidir. Saklama ısısı bulundurduğumuz ortama göre 14-22 derece civarında olabilir. Unutulmamalıdır ki zeytinyağı hava ile uzun süreli temas ederse oksitlenme başlar yani yağ acılaşır ve bozulur.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir. Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir.
Tadım Yöntemi
Zeytinyağının bozuk olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadım testi yapmak. Bu testi çay kaşığı kadar zeytinyağını tadarak uygulayabilirsiniz. Eğer burukluktan çok acı ya da ekşi bir tat alıyorsanız zeytinyağı büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
11) Zeytin
Zeytin, yıkanmaz ve yağlanmazsa uzunca bir süre dayanır. Satın aldığınız zeytini soslamadan cam bir kavanoza koyarsanız, son tüketim tarihi geçse dahi tüketebilirsiniz.
Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer. Berraklığın az olması ayrıca yağdaki tortuların korunduğunu da gösterir. Bu tortular zeytinyağının aromasını ve tadını artıran ögelerdir.
Zeytinyağı Plastik Şişede Saklanır mı? Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı sorusunun cevabı kısa vadede evet, uzun vadede ise kesinlikle hayırdır.Zeytinyağı saklama koşulları 14-18 derece, rutubetsiz güneş görmeyen kapalı mekan içerisinde krom tanklar , laklı teneke ambalaj veya cam şişelerde saklama yapılabilir.
Zeytinyağı bozulur mu:
Uygun koşullarda saklanmazsa çabucak bozulur. Nefasetini ve sağlığa yararlı özelliklerini kaybeder. Bu nedenle ışık ve hava almayan kaplarda ve serin ortamlarda saklanmalı ve bir yılda tüketilmelidir.
Zeytin, yıkanmaz ve yağlanmazsa uzunca bir süre dayanır. Satın aldığınız zeytini soslamadan cam bir kavanoza koyarsanız, son tüketim tarihi geçse dahi tüketebilirsiniz. Ambalajı hiç açılmayan zeytin de uzunca bir süre buzdolabında muhafaza edilebilir.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Filtresiz zeytinyağı ise daha bulanık bir renktedir. Yağ şişesinin altında tortu ve zeytin parçacıkları bulunabilir. Zeytin ışık ile temas ettikçe bozulmaya başlayabilir. Bu sebeple zeytinyağı üretiminde koyu renkli şişeler tercih edilir.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Zeytinyağı dinlendikçe yağ içinde askıda bulunan zeytin posası dibe çöker ve anaerobik fermantasyon başlatarak, fermantasyonda oluşan kötü kokunun yağa geçmesine sebep olur. Bu da tipik posa kusurlu yağ oluşumuna neden olur.
Zeytinyağı elde edilirken ortaya çıkan zeytinyağı tortusu, tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat bu tüketim süresi fazla uzun olmaması gerekmektedir. Zeytinyağı parçacıkları yağda bekledikçe, yan etki ve bozulmalara yol açacağından tortusu olan yağ alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesi gerekmektedir.
Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Genel olarak pH'ı 4,5'in üzerinde olan pastörize edilmiş salamura zeytinlerde ve pH'ı 4,5'in altında olan natürel ürünlerde raf ömrü iki yıl, yağlı sele gibi salamurasız muhafaza edilen zeytinlerde ise raf ömrü bir yıl olarak belirlenmiştir.
Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir. Sahte zeytinyağı ise suya döküldüğünde baloncuk çıkarmayacak ve kısa zamanda su ile karışacaktır.
Kaliteli Zeytinyağı Ne Renk Olur? Zeytinyağının rengi sarıdan yeşile kadar her renkte olabilir. Rengi tamamen yetiştiği yöredeki ağaç, zeytin ve toprak cinsi ile hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Hakiki soğuk sıkım zeytinyağı müdavimlerinin yakından takip ettiği konu, zeytinyağı fiyatlarıdır. 2022 yılı itibari fiyatlar 80 tl ile 150 tl aralığında değişiklik göstermekte. Orta sınıf yemeklik sızma zeytinyağını alabilmek için minimum 80 tl yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri