Türkiye'deki kanunlara göre 100 cc motor hacminin altında olanlar da dahil tüm motosikletler ilk üç yılın sonunda ve sonrasında her iki yılda bir periyodik araç muayenesine gitmek zorunda.
Motosikleti satın aldıktan 3 yıl sonra ilk muayenenin yaptırılması gerekir. Daha sonra ise 2 yılda bir muayene işlemi tekrarlanmalıdır.
50 cc'lik motosikler, tüvtürk muayene işlemine tâbii tutulmaz.
Sıfır Alınan Motorun İlk Muayenesi Ne Zaman Yapılır? Yeni alınan ve daha önce hiç kullanılmamış olan motosiklet modellerinde ilk üç yıl boyunca muayeneye gerek yoktur. Bundan sonraki süreçte aracın düzenli olarak muayeneye götürülmesi gerekir.
50 cc motosikletlerde muayene: 50 cc motosikletin sıfır olması durumunda 3 sene sona ilk muayenesinin olması, 3 seneden sonra ise 2 senede bir muayene işlemlerini yapılması gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Motor hacmi 50 CC altında olan motosikletler de zorunlu trafik sigortası kapsamına alınıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun çalışmasında sona gelindi.
Motor hacmi 50 cc ve üzerinde olan sepetli veya sepetsiz tüm iki tekerli ve üç tekerli motorlu taşıtlar iki yılda bir olmak üzere TÜV istasyonlarında muayeneye tabidir. Motosiklet muayene istasyonuna götürülmeden önce bir ön hazırlık sürecinden geçirilmelidir.
Motosiklet plakası yenileme işlemi ise otomobil plakasından 21 TL daha ucuzdur. App plakanın yanında üzerinde vida deliği bulunan, harf veya rakamları deforme olmuş plakalarda muayeneden geçememektedir. Bunun sebebi korsan plaka kullanımının önüne geçebilmek, plaka basım işlemini resmileştirmektir.
Araç Muayeneden Bağlanır Mı? Aracınız muayenesi yaptırılmadığı için bağlanabilir. Muayenesiz araçlara emniyet güçleri tarafından yapılan denetimlerde tespit edildiği takdirde idari para cezası uygulanır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden muaf, Zorunlu Trafik Sigortası da zorunlu olmayan 50 cc'lik motorlu bisikletler risk oluşturmaya devam ediyor. Kaza anında büyük mağduriyetler ortaya çıkıyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte motosikletlere olan ilgi artmaya başladı.
Buna göre 2021'de motosikletler için alınan muayene ücreti 189,98 TL'den 258,42 tl'ye yükseldi. Otomobillerde araç muayene ücreti 372,88 tl'den 507,40 tl'ye yükseldi.
80 CC kiti sadece karbüratörlü yakıt sistemine sahip olan scoter modelleri için uygundur. Enjeksiyon sistemi ile çalışan 50 cc scoter modelleri yakıt miktarını ECU yardımı ile püskürttüğü için 80 CC.`ye yükseltilmiş bir enjeksiyonlu motorda bu kit yarardan çok zarar getirir.
Birçok motosiklet kullanıcısı 50 cc scoter kullanmakta iken sonra 50 cc scoteri 100 cc ye çevirme işlemi yapmak istemektedir. Bu işlem motorun gücünü artırmak için yapılmaktadır. Sadece karbüratörlü modellerde bu silindir kiti uygundur. Birçok kişi scoter 100 cc yapma kiti kullanmak zorunda kalır.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamak, tüm araç cinslerinde olduğu gibi motosikletler için de ciddi yaptırımları beraberinde getirmektedir. 2023'de trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436 TL olarak belirlenmiştir ancak 15 gün içerisinde cezasını ödersen %25 indirim hakkından yararlanabilirsin.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Muayene alanına giderken yanınızda, kilometre bilgisi, ruhsattaki her iki yaprak, sigorta kâğıdı, muayene ücreti ve Kimlik belgesi ya da ehliyeti mutlaka yanınıza alın. Motosiklet Muayenesinde Motosiklet 'in Nelerine Bakılır?
Bu cezalardan ilki 951 Türk lirasıdır. İlk ceza bildiriminin ardından sürücüye muayene yaptırması için 7 gün süre tanınır. Yedi günlük ek süreden sonra muayene işlemi yaptırmayan ve denetimde tespit edilen sürücülere 1.979 Türk lirası araç muayene cezası kesilir.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Araç satışı içinde bu durum geçerlidir. Ancak 2021 yılında dahi muayenesi olmayan aracın satışı noter üzerinden yapılamamaktadır. Onun içinde gerekli ücreti ödeyerek aracınızın muayenesini yaptırmanız gerekir.
Bir arkadaş trafiğe gidip büyük plakayı teslim edip küçüğüne mühür bastırıp kullanıyorsun demiş. Ama genel olarak küçük plakalar kanunen yasak olarak biliniyor.
Yayınlanan kusur tablosuna göre yeni plakaların genişliğinin 11 santimetre, uzunluğunun ise 52 santimetreye sabitlenmesi zorunlu. Bu boyutlardan daha büyük ya da daha küçük plakalar, TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemeyecek. Ayrıca plakalardaki harf ve rakamların bold ya da italik olması da yasak.
Trafik Kanununa göre KEL, LAN, LEN, MAL, NAH gibi harf gruplarını içeren plakalar, küçük düşürücü nitelik taşıdıklarından hiçbir şekilde verilmiyor. Abdullah Öcalan'ın ismiyle ilişkilendirecek APP, APO, PKK gibi harf grupları da verilmiyor.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
kaç cc olursa olsun motosikletlerde egzos muayenesi yok.
"EHLİYETSİZ SÜRÜCÜLERE EN AZ 4 BİN LİRA CEZA UYGULANIR"
Açıklamanın şu anda yürürlükte bir yeri olmadığını belirten Avukat İyaz Çimen, “50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcıları eğer ehliyetleri yoksa cezaya tabi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri