Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ölmüş bir kişiye beddua edilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ölmüş bir kişiye beddua edilir mi?

Ölen bir kimseye beddua edilmesi halinde hakaret etmiş sayılmayacaktır. Yargıtayın yerleşmiş içtihatlarında, beddua hakaret olarak nitelendirilmemektedir. Bu nedenle ölen kimse hakkında “Allah kemiklerini sızlatsın, mezarında ters dönsün inşallah” gibi sözlerin sarf edilmesi hakaret niteliği taşımayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Ölen kişiye beddua edilir mi?

Özellikle hoşuna gitmeyen bir müminin ölmesi için kahır ile beddua etmek Hz. Peygamber (asm)'in öğretilerinde yoktur. - “Şayet bir kimse bir müminin ölmesi için dua etse ve adam da ölse, dua eden kâtil olur mu?” şeklindeki soruya gelince; - Böyle bir konuya rastlayamadık.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Beddua eceli değiştirir mi?

Mesela zulme uğramış bir insan zalime ölmesi için beddua ederse kabul olur mu? Değerli kardeşimiz, Ecel denen husus, Allah'ın ilminde mevcuttur ve her ne olursa olsun onun ölüm vakti ve dolayısıyla da ömür müddeti Allah tarafından takdir edilmiş olup bunun değişmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Beddua hangi durumlarda kabul olur?

Dost-düşman kime karşı olursa olsun, beddua etmek; tel'in etmek, lânetlemek, ilenmek, birisine kötü olması ve başına kötülük gelmesi için dua etmek ve hakkında kötülük istemek demektir. Beddua yapan kişi, eğer haksız ise, beddua yapmakla haddini aşmış ve hattâ zulüm yapmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Birinin ölmesi için edilen dua kabul olur mu?

Değerli kardeşimiz, Fiili ile ölümü hak eden kimselere, yetkili makamların hükmü ile gereken yapılır, bunun içinde ölmeleri için dua da vardır, kul hakkı olmaz. Ancak ölümü hak etmeyen kimsenin ölmesini istemek caiz değildir, hem Allah hem de kul hakkı olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Birine ölmesi için beddua etmenin günahı nedir? - atv

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ettiğimiz dualar ölülere ulaşır mi?

Hanefî ile Hanbelî alimlerine ve Şafiî ve Malikîlerin sonradan gelen alimlerine göre, ölü yanında okunan Kur'an'ın sevabı ile Kur'an okumanın peşinden yapılan dua, orada bulunmasa da ölüye ulaşır. Kur'an okumanın akabinde dua etmek ise daha çok kabule şayandır ve kabul edilmesi daha çok umulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölüler bizden dua bekler mı?

Dünyadaki insan nasıl ilgi bekliyorsa, ölen de aynı ilgiyi bekler. Hayatını kaybedenlerin bizden bekledikleri şunlardır: Dua beklerler: Peygamberimiz (SAV), "Ölülerinize dua etmekle emrolundum" buyurmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Seni Allaha havale ediyorum beddua mı?

Allah'a havale etmek beddua mıdır? İnsanları Allah'a havale etmek, mesuliyet gerektiren bir husus değildir. Ancak uygunsuz ifadelerle, Hakk'a havale edilen şahısların müstahak olmadıkları hususları ifadede mesuliyet olabileceğini söylemek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.memurlar.net

Hangi beddua tutar?

(Ana-baba, mazlum ve misafirin duası kabul olur) demek, (Ana-babanın çocuğuna yaptığı hayır dua, mazlumun [kâfir bile olsa] kendine zulmeden zalime yaptığı beddua, misafirin ev sahibine yaptığı hayır dua kabul olur) demektir. Yoksa misafirin, suçsuz olan ev sahibine yaptığı beddua kabul olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Peygamber Efendimiz kimlere beddua etti?

Rivayetlerde Hz. Peygamber (asm)'in Bi'r-i Maûne olayında şehid edilen Müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lânet okuyarak beddua ettiği bildirilir (bk. Buhari, Cihad 17).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Herkesin ölüm tarihi belli mi?

Hayatımızda yaşanmış ve yaşanacak şeylerin özetle her şeyimizin detaylı bir şekilde yazılı olduğu kaderimizin defteri olan Levh-i Mahfuz'da doğum zamanı ile beraber elbette ölüm tarihimizde bellidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Kaderde ölüm zamanı değişir mi?

Buna göre ecel, hayat süresi ve ölüm için takdir edilen zamanı ifade ettiğinden kaderle ilgili bir konudur. Bu sebeple canlıların her birinin yaşayacağı ecel tek olup kesinlikle değişmez. Hiçbir canlı kendisi için takdir edilen zamandan önce hayat bulamayacağı gibi hakkında takdir edilen ölüm vakti gelmeden de ölmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Ölüm şeklimiz doğarken belli mi?

Ölüm, her olay gibi, Allah'ın dilemesiyle hayır ve hikmetle gerçekleşir. Bir insanın doğum tarihi nasıl belliyse, aynı şekilde ölüm tarihi de daha o doğmamışken, dakikasına, saniyesine kadar bellidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.shiftdelete.net

Allah belanı vermesin beddua mı?

Aklini kullan bela nedemek biliyor musun? nerdeyse Allah seni cezasini versin gibi. Allah belanı versin sözü beddua değil duadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Peygamber efendimiz beddua etti mi?

Fethullah Gülen'in bedduası, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Alo Fetva hattının İslam hukuku çerçevesinde beyan ettiği görüşlerde karşılık bulmadı. Diyanet, "Hz. Peygamber, İslâm'a düşmanlık gösterenlere bile beddua etmemiş, onların hidâyeti için dua etmiştir" görüşünü bildirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Ölmüş birinin ruhuna ne yapılır?

Onlara dua, onlar için Allah'tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra - varsa vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına karşı da sıla-i rahmi ifa etmek, anne ve babasının dostlarına ikramda bulunmak.” cevabını vermiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zaferdergisi.com

Evladın ettiği beddua tutar mı?

Annelerin sebepsiz ya da sudan sebeplerle evlatlarına beddua etmeleri, anneyi de günaha sokar. Evlat bu bedduayı hak etmezse beddua döner ve anneyi yakalar. Hz. Peygamber (sav), "Kendilerinize ve evlatlarınıza beddua etmeyin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: takvim.com.tr

Beddua ne zaman kalkar?

Değerli kardeşimiz, Dinimizde beddua kaldırmak diye bir şey yoktur. Dini kullanarak insanları soyan bu madrabazlara fırsat ve imkan vermek caiz değildir. Zulme uğrayan bir kimse zalime beddua etmiş ise ettiği zaman ya yerini bulur veya Allah Teâlâ makul ve adil bir sebeple bedduayı kabul etmez yahut gereğini erteler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Allaha havale etmek ne anlama gelir?

Allah'a havale etmenin anlamı; sadece Allah'a tevekkül etmektir. Sonuç olarak çocukların terbiyesinde işleri Allah'a havale etmek bu konuda Allah'a tevekkül etmek demektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Allah'a yönelmektir. Nitekim kulun her işinde Allah'a tevekkül etmesi güzel bir davranıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Allah seni nasıl biliyorsa öyle yapsın beddua mı?

“Allah seni bildiği gibi yapsın.” sözünü beddua niyeti olmadan bir dua niyetiyle söylemenin bir sakıncası olmaz. Ancak yanlış anlamaya da uygun bir söz olduğundan, bunun yerine “Allah senin iyiliğini versin.”, “Allah seni iyilikle mükâfatlandırsın.” gibi açık ve anlaşılır ifadeler kullanılması güzel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Beddua eden kişiye geri döner mi?

Hadisi Nasıl Anlamalıyız? Lânet, kendisine gökyüzünde ve yeryüzünde yer bulamaz, lânet edilen kişiye gider, eğer gerçekten o lânete layık biri ise, onda kalır, değilse onu dileyene, yani lânet edene döner. Lânetçinin lâneti, kendisi hakkında geçerlilik kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Beddua etmek iyi bir şey mi?

Beddua yapmak günahtır. Kötü muamele nasıl günahsa, kötü dua da günahtır. Ne kadar kızgın olursak olalım, karşı taraf ne kadar hakkımıza girmiş ve hukukumuzu çiğnemiş olursa olsun, insanların kötülüğüne dua etmemeli, hayrına ve iyiliğine dua etmeliyiz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Mezarına gittiğimiz kişi bizi görür mü?

Mümin ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Vefat eden kişi dünyadan haberdar olur mu?

Kabir hayatına gidenler, dünyadaki yakınlarının amellerinden haberdar olur mu? Eğer olursa sevinme veya üzülme söz konusu mudur? Onlar için dua ederler mi? Evet, kabir hayatına gidenler, dünyadaki yakınlarının amellerinden haberdar oluyor, seviniyor veya üzülüyor, onlar için dua ediyorlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Ölen kişinin ruhu ailesini görür mü?

İbn-i Ebi Dünya, Amr bin Dinar'dan rivayet ettiğine göre: “Her ölen kendisinden sonra ailesinde olacağı her şeyi bilir. Onlar onu yıkarken, kefenlerken o hep onlara bakıyor.” demiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT