6. Polyester Polyester kumaşın nefes alma özelliği olmasa da kırışıklık direnci ve şeklini koruma özelliği yüksektir. Üstelik son derece hızlı kurur. Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
30 derecede sıcak yıkama polyester kumaş için ideal bir seçim olacaktır.
-Polyester makinede hangi programda yıkanır? -Çok dikkat etmen gereken bir kumaș türüdür. Yıkamadan önce mutlaka ürünün üzerinde ki eteketi okumanı tavsiye ederim. Makinede 40 dereceyi asla geçmemelidir.
Polyester, çekmeye dayanıklı, sağlam bir materyaldir. Çamaşır kurutucu kullanmayı planlıyorsan bu harikadır ama elinde sana büyük gelen bir tişört varsa öyle değildir. Yine de bu işe zaman ayırırsan ve çaba gösterirsen polyester giysileri etkin şekilde küçültebilirsin.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
İlgili 15 soru bulundu
6. Polyester
Polyester kumaşın nefes alma özelliği olmasa da kırışıklık direnci ve şeklini koruma özelliği yüksektir. Üstelik son derece hızlı kurur. Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Özellikle bazı kumaşlarda çekme işlemi daha fazla olmaktadır. Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir. Polyester gibi kumaşlardan yapılan kıyafetlerde hiç çekme yapmamaktadır.
Polyester Kumaşların Diğer Kumaşlardan Farkı
Doğal kumaşlar pamuk, yün ve ipek gibi bitki ve hayvan liflerinden yapılan kumaşlar olur. Polyester kumaşlar sentetik elyaftan yapılır ve özel bir işlemle üretilir. Polyester kumaşlar diğer sentetik kumaşlardan farklı görünür.
Polyester kumaş, sudan etkilenmez, dayanıklı ve temizliği oldukça kolaydır. Ayrıca ütü gerektirmeyen ve görünüm açısından yeniliğini koruyan bir kumaştır.
Polyester polar doğal olarak kir tutmaz olduğundan, polar battaniyeniz soğuk su ve deterjanla yıkanarak temizlenmelidir. Çıkmayan inatçı lekeler için, bir damla bulaşık deterjanıyla ön işlemden geçirin ve bir kağıt havlu veya bezle lekelemeden önce yaklaşık 10 dakika yerinde kalmasını bekleyin.
Isıdan etkilenme özelliği: Polyester liflerinin erime noktası 250 °C'dir. Polyester ürünleri pek fazla buruşmadığından bunları düşük ısılarda ve kısa sürelerde ütülemek gerekir. Ütüleme sıcaklığı 140 °C'dir. Yanma özelliği: Polyester lifleri alevle karşılaştığında çekerek erir.
Polyester perdeler nasıl yıkanır? Polyester perdeler ılık suda elde yıkanmalıdır. Ayrıca onları bükmemeye dikkat edin. Perdeleri yumuşak bir programla (30°, yünlü) makineye sıkmadan koymak mümkündür.
Çamaşır makinesinde sentetik hassas anlamına gelir ve bu sebeple sentetik programda daha çok hasar görebilecek ve hassas olan kumaşların yıkanması gerekir. Sentetik programda naylonumsu kumaşlar yıkanır.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Polyesterdeki Farklı Leke Türleri
Sentetik yapısı sayesinde, polyester son derece kolayca temizlenebilir ve en emilebilir lekelere karşı dirençlidir.
Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Eğer polyester ağırlıklı bir yapısı varsa giysilerin yüksek sıcaklıkta küçülebilir. Burada önemli yine giysinin içinde barındırdığı kumaş türü. Ortalama 70 derece ve üstü bunun için riskli bir yıkama sıcaklığıdır.
Oldukça esnek ve düz bir yapıya sahiptirler. Kırışıklığı kabul etmezler bu sayede kullanıcıya konforlu bir kullanım sağlarlar. Ülkemizde sıklıkla kullanılmakta olan bu kumaş, birçok kıyafette kullanılmaya uygun bir yapıya sahiptir. Polyester kumaş giyim sektöründe sıklıkla kullanılan kumaşlardan biridir.
Kumaş yaz aylarında da kullanılırken genelde kış aylarında tercih edilen bir kumaştır, bunun nedeni sık dokuma tekniğinden dolayı kumaşın hava geçirmemesi ve sıcak tutma özelliği olmasındandır, bu özellikleri nedeniyle polyester kumaş genelde mont, ceket, kaban ve pardesü gibi giyim ürünlerinin yapımında kullanılır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri