Kişinin 100 promil sınırını aşması ve trafik güvenliğini tehlikeye atması durumunda yargılaması yapılırsa ve şartlar gerçekleşirse bu durumda aldığı ceza sabıka kaydına işleyecektir.
Tespit edilen duruma göre, 100 promil ve üstü alkollü oldukları belirlenen sürücülerin durumu Türk Ceza Kanunu'nun 179. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında değerlendirilir. Bu hüküm gereği, mahkeme tarafından yapılan yargılama sonucunda, suçlu bulunan kişilere bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilebilir.
Hapis Cezası: Alkol testinde, kişideki alkol oranı 100 promil alkol sınırını aşmışsa veya hususi araçlarda 0.50 promil, ticari araçlarda 0.20 promili aşarak trafik kazasına sebebiyet verilmişse kişi hakkında “trafik güvenliğini tehlikeye sokma” suçundan (TCK m. 179) kamu davası açılır.
Ölçüm ya da gözlem sonucunda sürücünün, 0.50 promil düzeyinin üzerinde alkollü olduğu ve araç kullanamayacak durumda olduğu belirlenirse gerekli cezai işlemler yapılır (Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği).
Alkollü araç kullanma cezası affı bulunmadığından yalnızca cezayı idari para cezasına çevirmek için işlemler yapılabilir. Eğer ehliyetine el konulmasını istemiyorsan, cezanın para cezasını çevrilmesi için gerekli mercilere başvuruda bulunabilirsin.
İlgili 35 soru bulundu
3 Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası Mahkeme Kararları
Sürücü belirlenen oranların üzerinde alkol kullandığında ve bu durum ilgili kişilerce tespit edilirse idari para cezası ve yaptırıma maruz kalır. Kişinin alkol kullanıp kullanmadığı tespit edileceği zaman görevli kolluk kuvvetleri devreye girmektedir.
İlk defa alkollü araç kullanma cezası 1.823 TL, ikinci defa 2.286 TL iken üçüncü defa olan durumun cezası ise 3.674 TL'dir.
Bu durumlarda ehliyete el konulması, idari para cezası gibi bir takım yaptırımlar uygulanmaktadır. Fakat aracın 100 (1,00) promil ve üstündeki bir alkol miktarı ile kullanılması durumunda yan yaptırımların yanında ayrıca trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu bakımından bir kamu davası da açılacaktır.
Hakkında alkollü araç kullanma cezası düzenlenen sürücü 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak, Alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezasını iptal ettirebilir.
Alkolmetre testinde kandaki promil miktarının 50 ile 100 arası olması durumu idari cezalara tabi iken, ölçüm değerinin 100 promolin üzerinde olması durumunda, bir kaza yaşanmasa dahi, alkollü araç kullanmak suç teşkil etmekte olup sürücü hakkında kamu davası açılmasına yol açmaktadır.
Bunun yanında ilk defa bu sınırı aşıp yakalanan kişinin ehliyetine 6 ay el konulur. Ayrıca 100 promili geçmesi halinde kişinin kaçıncı kez alkol sınırını aştığına bakılmaksızın adli para cezası ve ehliyete el koyma cezasının yanında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan da yargılaması yapılır.
Sulh ceza hakimliği itirazı için tebliğ sonrası 15 gün süre bulunur, eğer bu süre içerisinde itiraz edilmez ise ceza kesinleşir. İdare mahkemesinde ise 60 gün süre tanınmaktadır.
El konulan ehliyet nereden alınır sorusunun cevabı oldukça basit. Sürücü belgenize el koyan trafik birimine veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Alıkonma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgenizi geri alabilirsiniz.
Bir bira içtikten sonra beklenebilecek promil değeri, bira tipine, hacmine ve alkol oranına bağlı olarak değişir. Ortalama bir bira (330 ml ve %5 alkol oranı) tüketildiğinde, bir erkek için yaklaşık 0.2-0.3 promil, bir kadın için ise yaklaşık 0.3-0.4 promil artış yaşanabilir.
Başlatılan yasal süre içerisinde itiraz başvurusu yapılmaması halinde kara kesin olarak belirlenmiş olmaktadır. İtiraz etmek sürücüye verilen 15 günlük süre içerisinde sürücü Sulh Ceza Mahkemelerine dilekçe aracılığı ile itiraz başvurusunu yapabilmektedir. İtiraz başvurusu için dilekçe yazılması gerekmektedir.
Alkollü araç kullanmada idari para cezası: Eğer sürücü 0.50-1.00 promil arasında alkol ile yakalanmışsa, aldığı para cezası idari para cezasıdır. Bu cezanın ödenmemesi halinde, ceza tutarına geciken her 30 gün için %5 faiz uygulanır.
İki yıllık süre içerisinde 75 ceza puanının doldurulması halinde sürücünün ehliyeti iptal edilir. Standart ehliyetler için 0,5 promil olan yasal alkol sınırı, stajyer ehliyetler için 0,20 promildir.
Tüm bunlara ek olarak kişinin alkol testi sonucu 100 promil değerinin üzerinde ise alkol sınırını kaçıncı kez aştığına bakılmaksızın adli para cezası ve ehliyetine el konulması ile birlikte TCK m.179 (Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu) uyarınca yargılaması yapılır.
Alkollü sürücü kazada kusurlu değil ise, tazminatı kusurlu sürücünün sigortası ödeyecektir. Kazanın oluşumunda alkollü sürücü kusurlu ise, tazminat ödeyen sigorta şirketi kusurlu ve alkollü sürücüye rücu edebilecektir.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsan 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak 8.075 TL ödemek zorunda kalırsın. Aynı şekilde aracı trafikten menedilir ve ehliyetine 6 ay değil, 2 yıl boyunca el konulur ve 20 ceza puanı alırsın.
İlgili maddede görüldüğü üzere sürücü belgesi olmayan, geri alınan ya da iptal edilen kişilerin bu hâlde araç kullanmaları hâlinde haklarında idari para cezası uygulanacaktır. Bu para cezasının miktarı ihlâlin niteliğinde göre değişmekte ve her yıl güncellenmektedir.
Kasten işlenen suçlarda bir yıl veya daha az süreli hapis cezaları, adli para cezasına çevrilebilir (TCK m.50/1-a). Taksirle işlenen suçlarda ise ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar (Örn, ölümlü trafik kazası neticesinde 2 yıl 6 ay ceza verilse bile) adli para cezasına çevrilebilir.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri