Ambulans Şoförü Olma Şartları Nelerdir? En az B sınıfı sürücü belgesine sahip olan tüm bireyler, ambulans şoförü olabilmek için verilen eğitimlere katılma ve gerekli sertifikaları alma hakkına sahiptirler. Özel kurumlardan B sınıfı ehliyet ve ilk yardım sertifikası almanız durumunda ambulans şoförü olabilirsiniz.
Türkiye'de 2023 yılında ambulans şoförlerinin maaşları, deneyime, coğrafi konuma ve işverene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, ortalama bir ambulans şoförü maaşının yaklaşık olarak 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olması beklenmektedir.
Ambulans şoförü olabilmek için lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak başvuran adaylardan acil servis teknikerliğinden mezun olanların önceliği bulunmaktadır. Eğer böyle bir mezuniyet durumu yok ise adayın ilk yardım dersi almış olması ve sonucunda sertifikasının olması beklenir.
Ambulans şoförü olabilme koşulları şu şekilde sıralanabilir:
Kişilerin en az lise mezunu olabilmesi gerekir. Ortaokul ve daha altı kademelerden mezun olan kişilerin bu mesleği yapmasına izin verilmez. Kişilerin B sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
eleman.net verilerine göre, Ambulans Şoförü 2023 yılında ortalama 19.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ambulans Şoförü , Temmuz 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 15.180 TL maaş alıyordu.
İlgili 40 soru bulundu
Acil tıp teknisyenliği bölümünden mezun olan kişiler ambulans şoförlüğü için her zaman önceliklidir. B sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. Sağlık Bakanlığı kapsamında gerçekleştirilen psikolojik analiz testlerinden başarı ile geçilmesi gerekir. Adayların ilk yardım sertifikasına sahip olması gerekir.
MADDE 15 – (1) Ambulans servisinde, sağlık personeli, ancak adlarına düzenlenmiş personel çalışma belgesiyle çalışabilirler. 24 saat faaliyet gösteren ambulans servisinde çalışan sağlık personelinin nöbet aralarındaki süre en az 48 saat olmalıdır.
Ortaokul ve daha altı kademelerden mezun olan kişilerin bu mesleği yapmasına izin verilmez. B sınıfı ehliyete sahip olunmalıdır. Ambulans şoförleri, gerekli durumlarda hastaya müdahale etmekle yükümlüdür. Bu nedenle her ambulans şoförüne ilk yardım sertifikası verilmektedir.
Ambulans şoförü, hastaların sağlık kuruluşlarına sevk edilmesini sağlayan araçları kullanan kişidir. Ambulans şoförleri, yapmış oldukları iş ile alakalı özel eğitim alırlar. Ambulans şoförü, hastanın ilgili yere taşınmasından sorumlu olan profesyonel görevlidir.
Ambulans şoförü belgesi alabilmek için gerçekleştirilen eğitimler Sağlık Bakanlığı ile MEB'in ortak çalışması sonucunda yapılır. “Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi” ismi ile gerçekleştirilen kurslar aracılığıyla eğitimler tamamlanmaktadır.
Ambulans Şoförü İçin İstenen Belgeler
1- En az B sınıfı (manuel vites) sürücü belgesine sahip olmalısınız. Başvuru tarihi itibariyle belgenizin 3 yıl ve öncesi olması gerekiyor. 2- Psikoteknik değerlendirme belgesi almalısınız. Değerlendirmeden başarıyla geçmelisiniz.
KPSS şartı yok: Ambulans şoförü alımı İŞKUR üzerinden başladı 2023.
Kadın ambulans sürücüleri, gece veya gündüz gelen telefonla direksiyona geçip acil hastalara ulaşıyorlar ve orada ilk müdahaleyi yapıyorlar. Ardından hızla hastaneye yetiştirip çok sayıda insanın hayatını kurtarıyorlar. Erkek mesleği olarak bilinen ambulans sürücülüğünü başarıyla yürütüyorlar.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise 04.12.2013 gün ve 71613 sayı ile; "Yargıtay 12. Ceza Dairesi ile Başsavcılığımız arasında, ambulans şoförlerinin memur veya kamu görevlisi olup olmadıkları hususunda bir görüş ayrılığı bulunmamaktadır.
eleman.net verilerine göre, Paramedik 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Paramedik , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.100 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
En az B sınıfı sürücü belgesine sahip olan tüm bireyler, ambulans şoförü olabilmek için verilen eğitimlere katılma ve gerekli sertifikaları alma hakkına sahiptirler. Özel kurumlardan B sınıfı ehliyet ve ilk yardım sertifikası almanız durumunda ambulans şoförü olabilirsiniz.
Sağlık meslek lisesi veya üniversitelerin ön lisans programlarından biri olan ilk ve acil yardım bölümünden mezun olmak. Bu bölümü başarıyla bitirenlere, paramedik att ünvanı verilir. Paramedik att'ler ile acil tıp teknisyenleri arasında ufak bir fark vardır. Paramedik att'lerin, amirlik yapma imkanı bulunur.
Ambulans Şoförü olabilmek için adayların bazı eğitim programlarını tamamlamaları ve bu eğitimlerin sonunda kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen sertifikaları almaları gerekmektedir. Bu sertifikalar, MEB, Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezleri tarafından hazırlanır.
Ambulansta Kullanılan Ekipmanların Temizliği
Vaka dönüşlerinde ambulans ekipmanlarının temizliği nöbetçi ekip tarafından yapılır ve malzeme temizlik kontrol listesine kaydedile- rek imzalanır.
Şoför olmak isteyenler, sürücü belgelerini aldıktan sonra ilgili dersleri alarak, mesleki yeterlilik belgesi alır. Sürücü mesleki yeterlilik belgesi, SRC olarak kodlanmıştır. Örneğin SRC1 belgesi olan sürücüler, kamyon şoförü ya da tır şoförü olarak yurtdışı taşıma işlerinde çalışabilir.
Temel düzey sağlık bilgisine ve yeterliliğine sahip olan, ilgili yönetmelikler kapsamında hasta ve yaralıların sağlık kuruluşlarına ulaştırma konusunda ambulans kullanımını gerçekleştiren sağlık personeli olarak tarif edilebilir.
Daha önce ambulans ruhsatı almış ve 5 (beş) yaşını doldurmuş olan araçlar her iki yılda bir teknik ve tıbbi araç-gereç muayeneleri yapılarak, uygun olanların izinleri 15 (on beş) yaşına kadar uzatılabilir.
Hasta nakli sırasında en az bir sağlık personeli hasta kabininde bulunur. c) (Değişik:RG-10/4/2012-28260) Özel donanımlı ambulanslarda bir hekim veya bir paramedik ile bir sağlık personeli olmak üzere en az iki personel görev yapar. Ekipte şoför yerine bir paramedik veya acil tıp teknisyeni çalıştırılabilir.
Acil tıp teknikeri olarak da adlandırılan paramedikler, hasta ve yaralılara ilk bakımı yapan kişilerdir. Hastaları tıbbi tesislere taşımak ve acil durum çağrılarına yanıt vermek sorumluluğuna sahip olan paramedikler, tıbbi hizmetler yapmakla yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri