Baş / Fore: Teknenin üstündeki ön kısım. Baş Istralya / Forestay: Ana direği tepesinden öne doğru geren çelik tel, arma elemanı. Borda / Board: Teknenin dış tarafta ve su kesiminden yukarıda kalan tarafı. Bumba / Boom: Yelkenin alt kısmının bağlandığı çubuk.
Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.
Tekne Bölüm ve Kısımları
Karina: Tekne gövdesinin su hattının altında kalan kısmı. Salma: Yelkenlerin yarattığı kuvveti kullanarak teknenin ilerlemesini sağlayan ve teknenin devrilmesini engelleyen parça. Dümen/Pala: Teknenin dönmesini sağlayan parça. Yeke: Palaya açı vermek için kullanılan parça.
“Borda” teknenin hangi bölümüdür? Teknenin su kesiminden yukarda kalan, dıs kısmına borda denir.
Dümen Kovanı: Dümen milinin içinden geçtiği dikey boru. Dümen Palası: Teknenin istenilen yönde gitmesini ve dönmesini sağlayan, kıç bodoslamaya takılan levha.
İlgili 36 soru bulundu
DÜMEN YELPAZESİ : Dümenin esas ana parçası. Dümen palası olarak da kullanılır. DÜMEN ZAVIYESİ : Dümen yelpaze sathinin omurga ile yapmış olduğu açı.
Baş / Fore: Teknenin üstündeki ön kısım. Baş Istralya / Forestay: Ana direği tepesinden öne doğru geren çelik tel, arma elemanı. Borda / Board: Teknenin dış tarafta ve su kesiminden yukarıda kalan tarafı.
Tekne Tentesi (Bimini) Nedir? Tekne ve yat için tente bimini, teknede açık kullanım alanlarında güneşten etkilenmemek için kullanılan opsiyonlu aksesuardır. Bu aksesuar tekneyi tamamlayıcı özelliktedir. Tekne tentesi bimini tekneye uygun şablon alınarak üretimi ve dikimi yapılır.
Cenova. Gene iki yelkenli teknelerde (sloop arma) öndeki küçük yelkene flok ya da Cenova denir. Öndeki yelken teknenin diğerini geçmiyorsa ya da çok az geçiyorsa flok, %5'lik bir kısımdan fazlasını geçiyorsa ve direğin en tepesinden başlıyorsa cenova adını alır.
İskele, deniz taşıtlarının sol tarafını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla kırmızı renkte iskele borda feneri kullanılır. Ayrıca deniz taşıtlarının yanaştığı, karadan denize uzanan yapılara da iskele denir.
Cıvadra: Teknenin baş tarafında dışarıya doğru eğik olarak uzanan sabit seren, genellikle yelkenli teknelerde flokları açmak için kullanılır. Cunda: Uç demektir. Direk cundası, seren cundası, bumba cundası. Cunda yakası: yelkenin seren yakalarına gelen uçlarına denir.
8. Teknenin kumanda edildiği kısmı “Köprüüstü”, köprüüstünden ileri doğru bakıldığında teknenin sol tarafında kalan bölümü “İskele”, sağ tarafı ise “Sancak” olarak adlandırılır. 9. Teknenin rüzgârın estiği tarafta olan bölümü “Rüzgâr Üstü” diğer tarafı ise “Rüzgâr Altı” olarak adlandırılır. 10.
Pruva / Fore : Teknenin baş tarafının ilerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan. Pupa / Stern : Teknenin kıç tarafının gerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan. Sancak / Starboard: Kıçtan bakıldığı zaman sağ taraf. İskele / Port : Kıçtan bakıldığı zaman sol taraf.
Pruva veya baş, bir su taşıtının burun kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim.
Teknenin baş ve kıç kısmında, omurga ha∑yla 45 derecelik açı yapan, her iki taraûndaki köşelere omuzluk denir.
Teknenin ön kısmına baş, arka kısmına kıç denir. Tekneyi baş-kıç doğrultusunda ikiye ayıran hatta omurga hattı denir. Teknenin ortasından geçen ve omurga hattına dik olan hatta kemere hattı denir. Teknede: Baştan ileri yöne pruva, Kıçtan geri olan yöne pupa denir.
Teknelerde ön saha yelkenleri flok ve cenova olmak üzere ikiye ayrılır. Flok ve cenova arasındaki fark tamamen alansal bir farktır. Buna göre ön saha yelkeni çarmıh ayaklarını geçiyorsa Cenova olarak adlandırılır, şayet çarmıh ayakları ile baş ıstralya arasında kalıyorsa flok olarak adlandırılmaktadır.
2) Gene iki yelkenli teknelerde (sloop arma) öndeki küçük yelkene FLOK yada CENOVA adı verilir. Eğer öndeki yelken teknenin direğini geçmiyorsa yada çok az geçiyorsa flok, %5 lik bir kısımdan fazlasını geçiyorsa ve direğin en tepesinden başlıyorsa cenova adını alır.
Tekne ya da bot, su üzerinde kalmak ve hareket etmek amacıyla inşa edilen araçlara verilen genel addır.
Gemi ve su aracının baş ve kıç tarafında pruvadan itibaren ileriye doğru uzatılan, tekne güvertesinin dışına çıkan uzantıların olması halinde tam boy ölçüsü alınırken bu uzantılar dikkate alınmaz. Gemi ve su aracının baş bodoslaması küpeşte şeklinde tasarımlanmış ise tam boy küpeştenin en ucundan alınır.
Gezi teknelerinde ise çift palanın avantajı, teknenin arkasını genişleterek genelde yer kazanmak ve arka kamarayı büyütmek anlamına gelir. Ayrıca kısa salmalı teknelerde de palaların kısa olması da başka bir avantajdır.
BEAM: Tam genişlik – bir geminin enine olarak ölçülen en geniş yeridir.
Parampet ve vardevelalar apartman dairesinin balkonundaki korkuluk veya panjur sistemine benzeyen yapılardır. Parampet ve vardevelalar geminin donatım kısmına girmekte olup ana güvertede bulunmaktadır. Gemi bünyesinde parampetlerin yeri, baş ve kıçta olmak üzere iki yerdedir.
Teknenin su kesiminden yukarda kalan, dış kısmına borda denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri