12 hafta itibariyle plasenta işlev görmeye başlar, anne ile bebek arasındaki ilişki göbek kordonu ile sağlanır. Böbrekler çalışmaya başlar ve idrar üretimi başlar. Bebeğin atık maddeleri, göbek kordonu aracılığıyla plasentaya geçer oradan da anneye taşınır. Bebek kalp atım hızı dakikada 120-160 atım aralığındadır.
Hamilelikte ikili testi (11-14 testini) birkaç hafta içinde yaptırmalısınız. Bu testte bebeğinizin ense pilisi kalınlığına bakılacaktır. 12. hamilelik haftasında hamilelerin bir kısmında mide bulantısı, yorgunluk hissi yok denecek kadar azalabilir. Bunun yerini, bir canlanma ve enerjik olma hissi alabilir.
- 12. haftada, gebelikte bulantıların ve baş dönmelerinin azalması güzel haberlerden biridir ancak anne adayında bu belirtilerin yerine yorgunluk ve halsizlik görülebilir. Sırt ve bel ağrılarıyla 12. haftada karşılaşılabilir. Bu belirtilerin sebebi relaxin ismiyle nitelendirilen bir hormondur.
Yaklaşık 12. haftada, cenin tekme atabilir, ayak parmaklarını kıvırabilir, tutabilir. Tekme gibi hareketler devam eder ve genellikle annenin ilk hissettiği harekettir. Bebek büyüdükçe hareketleri daha belirginleşir ve bisiklet çevirme, tam yer değiştirme, dönme gibi hareketler hissedilebilir.
12 haftalık gebelikte göbek çıkar mı? 12. haftada artık karnınız belirmeye başladı. Bu haftadan itibaren yavaş yavaş karnınızın büyüdüğüne şahit olacaksınız. Ancak unutmayın ki aynı gebelik haftasında olan anne adaylarının dıştan bakıldığında görünümü birbirinden çok farklı olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Bebeğin 12 haftalık görüntüsünden faydalanarak yapılan nub bölgesi incelemesi ile cinsiyet rahatlıkla belirlenir. Ramzi yöntemi ise bebeğin anne karnındaki konumuna bağlı olarak cinsiyet belirleme işlemidir. Bu yönteme göre bebek eğer erkek ise plasentanın sağında, kız ise solunda yer alır.
Erkek ve kız cinsel organları aslında 14'üncü haftaya kadar ayırt etmek zordur. Bu nedenle gebeliğin 14'üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16'ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur.
12 hafta hamilelik; 84 gün yani 2 ay 24 günlüktür.
Bu haftada tırnak gelişimi çoğunlukla tamamlanmasa da gelişimi oldukça hızlıdır. Ayrıca bebeğin bazı kemikleri sertleşmeye ve belirginleşmeye başlar. Oluşan organlardan dalak ve karaciğer işlevlerini yerine getirmeye başlar. Tiroid ve pankreas gelişimi ile birlikte refleksleri gün geçtikçe daha da belirgin hale gelir.
Çoğunlukla hamileliğin 6. haftasında başlayan mide bulantısı, 14. haftaya kadar devam eder. Hamilelik belirtilerinden biri olan mide bulantısı şikayeti, gebeliğin başlamasıyla birlikte kadın vücudunda hızla değişim gösteren hormonlara bağlı olarak ortaya çıkar.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
İşitme duyusu
Kulaklar gebeliğin 8'inci haftasında oluşmaya başlar ve 24'üncü haftasında şekillenmiş olur. 6'ncı aydan itibaren bebek işitmeye başlar. Annesinin bağırsak sesleri, kan akımının çıkardığı ses, hatta annesinin kalp atışları algılar. Hamilelik ilerledikçe annesinin konuşma sesini bile algılar.
Gebelikte özellikle sol yana doğru yatış pozisyonu önerilir. Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Hamilelik süresince normal kilolu bir kadının 12-16 kg alması gerekir. 8-20 hafta arasında ortalama olarak haftada 310 gram, 21. haftadan sonra ortalama 450 gram alınmaktadır. İlk aylarda kilo artışının büyük bir kısmı artan kan hacmine bağlıdır.
Gebelerde ilk bebek hareketleri gebeliğin 18 ile 20 haftalarında hissedilmeye başlanır. İlk 3 ayda hissedilen hareketler kişinin kendi barsak hareketlerini algılamasıdır, yani bebek hareketlerine bağlı değildir. Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler.
Gebeliğin 12.haftasından itibaren ciddi şekilde hissedilen rahimde büyüme kasık ağrılarının da ortaya çıkmasına neden olur.
3 aylık gebelikte bebekte neredeyse tüm organlar çalışmaya başlamıştır. Pankreas, insülin üretmeye başladı. 3. ayın sonunda bağırsakları karnın içine tam olarak yerleşmiş durumdadır. Bebeğiniz artık daha önceleri kan hücreleri sağlayan yolk kesesine ihtiyaç duymayacak.
11. hafta sonrasında ise erkeklerde penis ve testis gelişimi belirginleşmeye başlar. Kızlarda 12. hafta itibariyle rahim ve yumurtalık gibi iç cinsel organlar gelişmeye başlar ve 14. hafta itibariyle de dış üreme organları yani klitoris ve labia belirginleşir.
Bunun en yaygın örneği, erkek bebek doğuracak anne adaylarının rahat bir hamilelik dönemi geçirmesidir.
16. haftada ultrason ile cinsiyet kesin olarak tespit edilebilir. Fetal DNA Testi: 12. haftadan önce bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. 6. haftada bile bebeğin kromozomlarının anne kanında tespit edilebilmesine rağmen kesin sağlıklı sonuç için 10. haftaya kadar beklemek gerekir.
Bir bebeğin cinsiyeti hamileliğin yaklaşık 16-20. haftaları arasında belirlenir. Ancak bazı durumlarda cinsiyet 14. haftada da belli olabilir. Cinsiyet kaçıncı ayda belli olur sorusunun cevabı ise ilk 3 ay içinde şeklinde verilebilir.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
13 haftalık hamileliğin kaç aylık olduğu hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır. 13 hafta – 2 hafta = 11 hafta. Yani 13 hafta gebelik 2 ay 3 haftalıktır. .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri