12 sayısı tam kare bir ifade değildir. Bu nedenle 12 sayısı kök içinden tam sayı olarak çıkamaz.
√12 = 2√3 olur.
12 = 2². 3 olarak yazılır. Karekök dediğimiz şey sayının üslü ifadeler gibi düşünecektik. Sayının karesi gibi. 2√3 olur.
Kareköklü bir sayıyı a√b şeklinde yazmayı anlatmıştık. Şimdi ise katsayı kök içine nasıl alınır öğreneceğiz. # Katsayı karekök içine alınırken katsayının karesi alınarak (kendisi ile çarpılarak) kök içindeki sayı ile çarpılır ve kök içine yazılır. # a≥0 olmak üzere a√b = √a2.b eşitliği vardır.
Doğrulanmış Cevap
4√3 yapar cevabımız.
İlgili 38 soru bulundu
İşlemin sonucu kaçtır? Kök 6 = kök 3 çarpı kök 2 dir.
NOT: √9 köklü sayısında kökün derecesi n=2, kök içerisindeki sayı ise a=9'dur. ∛8 köklü sayısının derecesi n=3, kök içerisindeki sayı ise a=8'dir.
Toplama ve çıkarma işlemleri üzerinden köklü sayılar ile çalışma yaparken, katsayılar ve kök içerisindeki sayılar kendi içerisinde toplanır ve çıkarılır.
√14 = √7.2 olur ve 7 ile 2 herhangi bir sayinin karesi olmadığı için ikiside kok disina çıkamaz bu yuzden √14 olarak kalır. ↬ Verilen sayının hangi sayının karesi olduğunu bulma işlemi karekök alma işlemidir.
Kök 2 bölü 2 0,707 etmektedir.
√24 ifadesinde de aynı durum geçerlidir. √24, √(4*6) demektir. Bu da 2√6 olarak gösterilebilir. Yani Kök 24, kök dışına 2√6 olarak çıkacaktır.
Doğrulanmış Cevap. √11'in yaklaşık değeri 3,3 şeklindedir.
Örneğin √16 ifadesinin sonucunun 4 olduğunu kolaylıkla tahmin ederiz. Çünkü 4 x 4 = 16 olduğunu hepimiz biliriz.
köklü sayılar kök dışarı çıkarsa tam sayıdır. kök dışına çıkamazsa irrasyonel sayıdır.
√12 bir doğal sayının karesi olmadığı için irrasyonel bir ifadedir...
Cevabımız; 41 sayısı kök dışına çıkamaz. Çünkü çarpanlarının içinde tam kare sayı bulunmaz.
Merhaba, Kök işlemlerini cevaplarken kök içerisinde yer alan sayıyı çarpanlarına ayırmak gerekir. 18=2.3^2^dir. Dolayısıyla √18 = 3√2 şeklinde dışarıya çıkar.
42 sayısının çarpanları 2,3 ve 7'dir. Bu çarpanların arasında dışarıya tam çıkan bir sayı bulunmamaktadır. Bu yüzden √42 dışarıya a√b şeklinde bile çıkamaz. Bu sayılar gördüğünüz gibi kökten tam çıkan sayılardır.
Köklü ifadelerde kök derecesi çift olduğunda kök içi negatif olamaz. Çünkü karekök demek o sayının bir sayının kökü olması demektir. Çünkü negatif bir karekök olamaz. İşte bu yüzden köklü ifadelerde kök derecesi çift ise kök içi daima pozitif sayı veya 0 olmalıdır.
Sayının karesi kendisiyle çarpılması sonucunda bulunmaktadır. Ancak sayının negatif olmaması tam sayı olması gerekmektedir. 4 sayısını örnek aldığımızda, sonuç; 4x4= 16 olacaktır. Karekökü ise √16= 4 şeklinde asal sayı bulunacaktır.
KAREKÖKLÜ SAYILARDA TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ
Bilgi: Kök içindeki sayıları aynı olan kareköklü ifadelerde toplama veya çıkarma işlemi yapılırken katsayılar toplanır veya çıkarılır.Kök içinde sayı aynen yazılır.
5X5= 25 matematikte karekök olarak bilinen bu sayıları bulabilmek için √ sembolü kullanılmaktadır. √25=5 örneği verilebilir. Tam kare olmayan sayılarda kök içinde sayı kalabilmektedir.
Doğrulanmış Cevap
Cevap :√15 olacaktır. Bu sayı tamkare bir sayı olmadığından dolayı veya çarpanlarından bir tanesi tam kare olmadığından dolayı kök içerisinde kalmaktadır.
Kök 5 kök dışına tam olarak çıkmaz. Çünkü rasyonel bir sayı değildir irrasyonel bir sayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri