Reel sayıların pozitif sayılar ile çarpımının a^n şeklinde yazılması üslü sayılar olarak ifade edilmektedir. A sayısı burada taban sayı olarak belirtilmektedir. N sayısı ise üs sayısıdır. Üslü sayılarda a^n olarak ifade edilmesi n tane a sayısının çarpılması anlamına gelmektedir.
Tanım: a bir gerçek sayı ve n bir pozitif tam sayı olmak üzere, n tane a nın çarpımı olan ye “üslü sayılar” denir. ifadesinde a “taban”, n ise “üs (kuvvet)” diye isimlendirilir.
Üs, bazen kuvvet, b taban, n üs veya kuvvet olmak üzere, bn olarak gösterilen ve "b üssü n", "b üzeri n" veya "b'nin n'inci kuvveti" olarak telaffuz edilen matematiksel işlem. Eğer n pozitif bir tam sayıysa, tabanın tekrarlanan çarpımına karşılık gelir: Üslü sayıların gösterimi, taban ve kuvvet (üs).
Sayıların kendileri ile tekrarlı olarak çarpımları üslü ifade olarak isimlendirilmektedir. Örnek vermek gerekirse; 5 x 5 x 5 = 5^3 şeklinde yazılır. Burada 5 taban kuvvet olarak isimlendirilirken, 3 üs olarak isimlendirilmektedir.
Üslü sayılarda tabanda yer alan sayı taban sayı adını alır üst kısımda yer alan sayı ise üs sayı ismini alır. Konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse; - 6 üssü 2 ise 2 sayısı 6'nın üslü bir sayı olduğunu ifade eder ve 6'nın üzerinde yer alır. Bu tür sayılara üslü sayılar denir.
İlgili 38 soru bulundu
Üslü ifade: Bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımını üslü ifade denmektedir. Bu konuda üs herhangi bir sayının kendisi ile çarpımından sonra sağ üst tarafa yazılır. Bir sayı kendisiyle kaç defa çarpılıyor ise ona bağlı olarak sağ üst tarafa o sayının tekrarı yazılır.
Bir Sayının Kuvveti Nasıl Bulunur? Bir sayının kuvvetini bulmak için o sayıyı kuvvet ya da üs olarak yazılan sayı kadar çarpmamız gerekmektedir.
Tabanları aynı olan üslü ifadeler birbirlerine bölündüğünde payın kuvvetinden paydanın kuvveti çıkarılmaktadır. Aynı zamanda bulunan sonu ise ortak olan tabanın kuvveti şeklinde yazılır. Kuvvetleri eşit olan üslü sayılarda payın tabanı paydadaki tabana bölünür. Ardından sonuç üzerine ortak üs yazılır.
Soruda da olduğu gibi bir sayının 0. kuvveti 1dir. Bu bütün sayılarda geçerlidir. 0'dan farklı olmak kaydıyla.
Üslü sayılarda çarpma işlemi yapılırken öncelikle üslerin toplanması gerekir. Ardından tabanları ortak olan sayılarda üs olarak yazılması gerekmektedir. a^x + a^y= a^x+y şeklinde yazılır. Üsleri eşit olan tabanları farklı olan sayılarda ilk önce tabanları çarpmak gerekir.
John Napier veya latince Neper, (d. 1 Şubat 1550, Merchiston-Edinburgh - ö. 4 Nisan 1617, Merchiston Castle), Merchiston Baronu ve İskoçyalı bir matematikçi olan Napier, logaritmanın bulucusu olarak bilinir.
a tam sayısını n kere kendisi ile çarpma işlemi: a.a.a.a....a.a.a = an şeklinde gösterilir. an sayısı a'nın n. kuvveti veya a üssü n olarak okunur. (Burada a'ya taban, n'ye üs veya kuvvet denir.) ÖRNEK: 5.5.5=53 (3 tane 5'in yan yana çarpılması, 5 üssü 3 veya 5'in 3. kuvveti diye okunur.)
Üsleri (kuvvetleri) nasıl yorumlarız? 2 üzeri 3 (2^3), 3 tane 2'yi birbiri ile çarpmak anlamına gelir: 2 x 2 x 2 = 8.
2 Üssü 8 Kaç Sonucunu Vermektedir? 2 üssü 8 işlemi, 256 sonucunu vermektedir. 8 adet 2 sayısının çarpılması ile 256 elde edilir. Yazı ile gösterildiği halinde, 2 sayısının üzerine daha küçük bir şekilde 8 yazılarak temsil edilir.
2 üssü 7 sayısını gördüğünüz zaman yan yana 7 tane 2 yazıp çarparak sonucu bulmanız mümkün olacaktır. Üslü sayıların ne şekilde çözüldüğünün mantığını anladıktan sonra tüm üslü sayıların cevaplarına ulaşmak oldukça kolay olacaktır. 2 üssü 7 sayısının cevabı ise 128 olarak ifade edilebilir. 2 Üzeri 7 Sayısı Nedir?
Özellikle üslü sayılarda üst sayının önemi oldukça büyüktür. 2 üssü 5 işlemini yapabilmek için çarpma işlemi yapabilmek gerekiyor. 2 üssü 5 sayısı, 5 tane 2 sayısının birbirleriyle çarpılması anlamına geliyor. Yapılan işlemle birlikte cevap 32'dir.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Sıfır tane a ifadesinin anlamı, 1'in yakınında herhangi bir sayının olamayacağı manasına gelmektedir. A⁰ = 1 x (0 adet a) = 1 olmasından dolayı 0 dışında tüm sayıların sıfırıncı olan kuvveti bire eşit olur.
Üslü sayılar için tuş kombinasyonları; ( ¹ ) için yapmanız gereken şey ALT + 0185.
2 üssü 6 sayısının sonucu 64 etmektedir. 64 sayısı kısaca ya da işlemlere göre 2 üssü 6 olarak yazılabilmektedir. 2 üssü 6 yan yana 6 adet 2 sayısının yazılıp çarpılmasından oluşmaktadır.
4 üssü 3 eşittir 4 çarpı 4 çarpı 4 demek. Ayrıca bunun başında 1 olduğunu da düşünebilirsiniz. 4 üzeri 0'ın 1 olduğını 1'e eşit olduğunu hatırlarsınız. Bu işlemin sonucu 4 çarpı 4 eşittir 16 çarpı 4 eşittir 64 olacak.
10. karede 2 üssü 10, yani 1024 buğday olur. 20. karede 2 üssü 20, yani 1048576 buğday olur.
Eğer 4 tane 10'u çarpıyorsanız, bu 10 üssü 4 olarak yazılabilir. 10'un 4. kuvveti. 10'un 4. kuvveti, dört tane 10'u çarpmak anlamını taşır. Bunu 1 ile başlayarak, dört kere 10 ile çarpmak olarak düşünebilirsiniz. Yani bu da eşittir, 10 üssü 4.
Üslü sayılarda yapılan işlemler oldukça kolaydır. 2 üssü 9 sayısının karşılığını öğrenmek için farklı işlemler yapılabiliyor. 2 üssü 9'un karşılığı, 512'dir. 2 üssü 9 işlemi görüldüğünde 512 yazılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri