İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır.
Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Doğurganlık duruma kadına göre değişecektir. Hamile kalma yeteneği kadında ve erkekte birçok unsura göre değişir. Yani kadınlar için hamile kalma yaşı gibi bir aralık yoktur.
Sorusunun cevabı uzmanlara göre evettir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hamile kalmak isteyen kişilerin genetik geçmişi ve adet olmamanın nedeni araştırılarak ilaç tedavileri ile hamile kalmalarının mümkün olduğu biliniyor.
İngiltere'nin en büyük sorunlarından biri ergenlik dönemindeki kız çocuklarının hamile kalması. Son araştırma hamile kalan kızların yaşlarının 10'a kadar gerilediği yönünde. Araştırmaya göre, son 8 yıl içinde henüz ilkokulu bitirmemiş 54 kız çocuk hamile kaldı. Bu çocuklardan 15'i sadece 10, 39'u ise 11 yaşındaydı.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
İlgili 33 soru bulundu
Diyanet, bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikahlanabileceğini belirtti. Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti. Diyanet, kızların 9 yaşında gebe kalabileceklerini, erkeklerin de 12 yaşına girdiklerinde baba olabileceklerini bildirdi.
Haber Merkezi – Diyarbakır'da doktora giden 13 yaşındaki Yasemin Cuma adlı kız çocuğunun hamile olduğu ortaya çıktı.
Küçük Lina, daha 5 yaşında doğum yaparak "dünyanın en küçük annesi" oldu, hem de bilim dünyasını hayrete düşürdü. Minik kızın annesi, çocuğunun karnının böyle şişmesi üzerine endişelenerek hastaneye götürdü. Yapılan muayenede ise küçük kızın karnında tümör değil, 7.5 aylık bir bebek olduğu anlaşıldı.
Kadınlar adet dönemlerine başladıkları zaman doğurganlık yaşı başlamaktadır. Bu dönem menopoz dönemine kadar devam etmektedir. Bu dönem aralığında kadınlar hamile kalabilmekte ve çocuk sahibi olabilmektedir. Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş aralığındadır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Kız çocukları ilk adeti kaç yaşına kadar görürler? İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir.
Genç kızlarda fazla östrojen salgılanması, progesteron hormonunun az olması adet düzensizliğine neden olmaktadır. İki adet döngüsünde, ortalama 45 günlük geç kalma durumunda doktor kontrolüne ihtiyaç vardır.
Yumurta üretimi olan kadınlarda sağlıklı bir sperm ile her yaşta gebelik görülebilir. Kadınlarda gebelik için yaş faktörü önemli olsa da aslında yumurta üretimi olmasına bakılır. Sağlıklı yumurta üretimi varsa her yaşta hamile kalınabilir. Ancak yumurta üretimi yoksa genç yaşlarda dahi gebelik mümkün olmaz.
Birinin giysilerle hamile kalması mümkün değildir. Hamilelik, spermin genellikle cinsel organların çıplak temasıyla ve vücut sıvılarının temasıyla oluşabilir. Spermin yumurtaya ulaşabilmesi gereklidir. Bu nedenle, her iki kişide kıyafetleri giyinikse, hamile kalmak pek olası değildir.
Normalde lezbiyen çiftlerden yalnızca biri biyolojik olarak hamileliği yaşayabiliyor. 'İki taraflı Zahmetsiz Tüp Bebek' (Effortless Reciprocal In Vitro Fertilization' ya da kısa adıyla 'ER-IVF' denilen bir yöntem sayesinde her iki kadın da döllenme sonrası oğullarını fiziksel olarak bedenlerinde taşımış oldu.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Kadınlar adet dönemlerine başladıklarında ergenlik döneminden menopoza girene kadar hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilirler. Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş arasındadır. Tabii ki yaş ilerledikçe doğurganlık azalır ve gebe kalmak zorlaşır.
Kızlarda adet görme yaşını ortalama olarak 9 yaş ila 12 yaş arasında belirttik. Ancak bu süreç tamamen kişisel olarak değiştiği için adet görme yaşı daha uzun da sürebilir. En erken adet görme yaşı 9 olurken üst sınırı ise 16 olarak belirtebiliriz. Yani bir kız çocuğu için adet başlangıcı 16 yaşı bulabilir.
İngiliz bilim insanları kadının kemik iliğinden sperm üretti. Artık kadınların erkek spermine ihtiyaç duymadan çocuk yapması mümkün. New Scientist bilim dergisinin haberine göre İngiliz bilim insanları, kadının kemik iliğinden sperm geliştirdi. Artık kadınlar erkek spermine ihtiyaç duymadan çocuk sahibi olabilecek.
Lina Medina, (d. 27 Eylül 1933 - Paurange, Peru) Dünyanın bilinen en genç annesi. Tıp tarihinde teyit edilmiş, bilinen en genç anne.
Dünyanın en genç annesi!
14 Mayıs 1939 tarihinde doğumunu gerçekleştiren Lina henüz 5 yaşındaydı. Sezaryenle doğum yapan Lina 2.7 kilo ağırlığında Gerardo isimli bir erkek bebek dünyaya getirdi. İsmini doğumunu gerçekleştiren doktordan alan Gerardo, 10 yaşına kadar annesini ablası olarak bilmiş.
Bir ayda, çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten yalnızca 20'si başarıya ulaşır. 2 yıl boyunca çocuk sahibi olmak isteyenlerin ise %95'i gebelik sağlayabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi için kadının, yumurtlama zamanını bilmesi, dolayısıyla adet döngüsünü takip etmesi önemlidir.
İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz. Ultrasonda da görülmez. Hamileliğin testlerde ve ultrasonda görünmesi için döllenmenin üzerinden 14 gün geçmesi gerekir. Ancak bu durum erken hamilelik belirtilerinin görülmesine engel olmaz.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri