Çocuklar da belli konularda tavır geliştirmeliler. Bunlar; benlik, güçlü – zayıf yönler, beğenilen – hoşlanılmayan şeyler, ailedeki rolleri, arkadaşlık seçimleri, okul, çalışma, görevler, iş, ahlaki konular, zararlı alışkanlıklar vs. gibi çeşitli konulardır.
4-5 yaş grubunda sorumluluk kavramı netlik kazanmaya başlamıştır. Oyuncaklarını toplama gibi kolay ev işlerinde sorumluluk verilebilir. El ve yüzlerini kendileri yıkayabilirler. Sofraya ekmeği getir, tuzluğu masaya koy gibi eylemleri severek yapabilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Aileler erkek çocuklarda da çocuklarını iyi tanımalıdır. Onların da bir birey olduğunu kabul etmelidir. Aileler 11-12 yaşlarında erkek çocuklarını zorla kontrol altında tutmaya çalışmamalıdır. Ayrıca disiplin daha profesyonel yollardan sağlanmalı ve çocuğa karşı görüş birliği olmalıdır.
Anne ve babaların evin geçimini sağlamak, yemek ihtiyacını karşılamak, evi temiz ve düzenli tutmak, tamir ve onarım işlerini yerine getirmek, çocukların eğitiminin takip etmek gibi birçok sorumluluğu vardır. Çocukların da ailede görev ve sorumlulukları vardır. Çocuklar da evdeki temizliğe yardım etmelidir.
- Aynı şekilde düzenli olarak ödevleri yapmak. - Oyuncaklarını düzenli şekilde toplamak. - Okul çantası hazırlamak. - Yemek yeneceği zaman sofra hazırlandığında yardım etmek.
8-10 yaş: Bir buçuk saatten fazla yalnız bırakılmaması yönündedir, sadece gündüz hava aydınlıkken ve akşam erken saatleri içerir. 11-12 yaş: Üç saate kadar yalnız bırakılabilir ancak bu gece geç saatlere kadar olmamalıdır. 13-15 yaş: Denetimsiz bırakılabilir, ancak tüm bir gece bırakılmamalıdır.
- Kişisel eşyalarımızı düzenli şekilde yerlerine koymalıyız. - Odamızı her zaman temiz tutmalıyız ve eşyalarımızı yerli yerine koymalıyız. - Gürültü yapmamalıyız. Evimizin içerisinde birbirimizi rahat edecek davranışlardan mutlaka kaçınmalıyız.
Annenin çocuklarına karşı ilk görevi onları dünyaya getirmek, emzirmek ve hayata güçlü ve sağlıklı bir başlangıç yapabilmelerini sağlamaktır. Sadece anne tarafından yapılabilecek görevler sona erdiğinde, çocuğun gelişimi ve yetiştirilmesi görevi ailedeki diğer yetişkinlerle anne arasında paylaşılır.
7-12 yaş: Bu yaş döneminde artık okul, çocuğun hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla sorumlulukların çoğu da okul ile ilgilidir. Ödev yapmak, okul eşyalarına sahip olmak, gerekli materyalleri unutmamak, okul ve sınıf kurallarına uymak vb.
Çocuklarda sorumluluk, erken çocukluk dönemlerinden başlayarak yaş, cinsiyet ve gelişim düzeyine uygun olarak bireyin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi, davranışlarının sonuçlarını sahiplenmesi ve başkalarının haklarına saygı duymasıdır.
-Annemize yardım etmek. -Evde güvenliği sağlamak. -Bizi korumak. -Eve maddi katkı sağlamak.
Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur, daha erken yaşta ergin olsa bile. O halde henüz evlenecek yaşa gelmemiştir, 18'inden önce yapılan her evlilik erken evliliktir.
Sağlıklı bir yetişkinlik dönemi ve ergenlik dönemi için kilo son derecede önemlidir. 12 yaşındaki bir erkek çocuğun kilosu 40 kilo ile 50 kilo arasında değişirken, 12 yaşındaki kız çocuklarının kilosu ise 30 ila 40 kilo arasında değişkenlik gösterir.
Çocuklar bu süreçte sık sık hayatı, kendilerini ve çevreyi sorgulamaktadırlar. Sürekli bir anlam arayışı içerisindedirler. Aileyi çok severler fakat onlarla çok fazla zaman geçirmeyi, paylaşımlarda bulunmayı istemezler. Ailelerinin onları anlamadığını düşünürler ama aslında yine en büyük desteği ailelerinden bulurlar.
-Yemek hazırlanırken anne ve babalarına yardım etmek. -Ev temizliği yapılırken anne ve babalarına yardım etmek. -Ödevlerini tamamlamak ve ders çalışmak. -Evcil hayvanı varsa onu beslemek ve temiz tutmak.
Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
Sorumluluk aynı zamanda kurallara uymak demektir. Kurallar evde başlayıp okulda devam eder. Aynı zamanda trafik kuralları, hijyen kuralları gibi toplumun güvenliğini ve sağlığını ilgilendiren konularda da hassas olmak gerekir. Kurallara saygı göstermek, her bireyi sorumluluk sahibi yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri