Tez özeti, tezin ana noktalarını özetleyen kısa bir yazı parçasıdır. Orijinal çalışmadan herhangi bir doğrudan alıntı içermemelidir. Ancak yazarın argümanını başka kelimelerle ifade edebilir veya özetleyebilir.
Tartışma veya sonuç kısmında artık kendi yorumunuzu katabilirsiniz. Bu kısımda 2-3 cümleden oluşmalıdır ve elde edilen bulgular ne ifade ettiği açıkça yazılmalıdır. Özet bölümünde kesinlikle atıf yapılmaz ve kaynaklar kısmı kullanılmaz.
Özet'te kısaltma, şekil, tablo, kaynak veya atıf olmamalı, geçmiş zamanda yazılmalıdır.
Özet/Summary kısmında; araştırmanın konusu ve yöntemi belirtilmeli, konuya dair bulgu ve tespitlere yer verilmeli ve ulaşılan sonuçlara değinilmelidir. Özet/Summary, paragraflar hâlinde yazılmalı ancak alt başlık kullanılmamalıdır.
Kısa Özet (abstract, öz), makalenin her önemli bölümünün (Giriş, gereç-yöntem, sunuş, tartışma) özetini veren makalenin kısa şeklidir. Makalenin sonunda yer alan, sonuçların bir özeti olan "summaryden farklıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Özet kısmını okuyarak tezin konusunu ve elde edilen bulgular neticesinde hangi sonuçların elde edildiği bilgisine ulaşılır. Giriş bölümünde ise tezin hangi konuyu kapsadığını yani okuyucuya konu hakkında ön bilgilendirme yaparak dikkat çekme amacıyla oluşturulmaktadır.
Hazırlanacak bildiri özetleri, özgün bir araştırma veya derleme niteliğinde olabilir. Yazarlar bildirilerini sözlü veya poster şeklinde sunabilirler. Bildiri özetinde resim, tablo, kaynaklar yer almamalıdır.
– Özet hem kendi içerisinde hem de asıl metne göre tutarlı olmalıdır. – Özetinizde kelime tasarrufu yapın, tekrarlardan kaçının. – Eserin aslına sadık kalmaya çalışın. – Temel fikirleri mümkün olduğunca kendi cümlelerinizle açıklayın. – Zorunlu olmadıkça alıntı yapmamaya gayret gösterin.
Özette çalışmanın problemi, amacı, yöntemi, bulguları, varılan yargılar ve önerilere yer verilmelidir. Özet, 250 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe ve yabancı dilde özet ayrı ayrı sayfalarda yazılmalıdır.
Özet içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına atıf yapılmamalı ve dipnot kullanılmamalıdır.
Her türlü alıntılarda kaynak göstermek zorunludur. Doğrudan yapılan alıntılarda sayfa numarası da verilmelidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanat eserleri 5846 Sayılı Fikir ve sanat Eserleri Kanunu ile korunmaktadır.
Özet hazırlarken giriş, gelişme ve sonuç bölümünün olması oldukça önemlidir. Yazınızın bir bütünlüğü olmalıdır. Özetin çok uzun olmaması en fazla 2 sayfa olması gerekmektedir. Özetin uzun tutulması halinde çok fazla gereksiz bilgi verilecektir.
Çevresine uyum sağlayabilmek ve kabul görebilmek için yapması gerekenleri öğrenebilir (Çılgın, 2006: 176). Eğer alıntı bir cümlenin sonunda ise, alıntı yapılan kısım tırnak işareti ile bitirilir ve hemen ardından parantez içinde ilgili kaynağa atıf yapılır.
Alıntı yapmak, başka bir kaynaktan alınan düşüncelerin doğrudan kullanılmasını ve tırnak işaretleriyle gösterilmesini gerektirirken, atıf yapmak ise dolaylı olarak kullanılan bilgilere işaret etmek için yazarın adı ve yayın tarihi gibi bilgilerle birlikte verilir.
Özet, tezinizin kendisine herhangi bir atıfta bulunmadan, çalışmanıza bir giriş olarak kendi başına durabilmelidir. Ne yapıldığını ve neden önemli olduğunu açıkça açıklamalıdır. Bir özet yazarken, tüm bu bilgileri sağlamaya devam ederken mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışmalısınız.
Özetin giriş bölümünde konuyla ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra problem ortaya konarak, çalışmanın amacına yer verilmelidir. Sonrasında çalışmada kullanılan metot özetlenmelidir. Bulgularda her şey yazılmaya çalışılmamalıdır. Ana çalışma sorusunu cevaplayan önemli ve spesifik kısımlar özetlenmelidir.
Yüksek lisans tezi kaç günde yazılır
Yüksek lisans tezleri genelde 80 ile 120 sayfa arasında değişir. Eğer spss analizi yapılacak olursa, literatür 60 sayfa, analiz 40 sayfa olarak istenir. Literatür yaklaşık 2 ay sürebilir, bunun yanında spss analizi 1 ay gibi süre içinde yazılmaktadır.
Tezin uzunluğu, konusu, veri toplama süreci, yazma hızı, araştırma kaynaklarının erişilebilirliği ve danışmanın beklentileri gibi faktörler süreyi etkilemektedir. Ancak tipik bir yüksek lisans tezi yazma süreci eğer öğrenci tüm süreci tek başına sürdürecekse4 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır.
Genel bir kural olarak, yüksek lisans tezleri genellikle 50-100 sayfa arasında, doktora tezleri ise 200-300 sayfa arasında olabilir. Ancak sayfa sayısı, konunuzun karmaşıklığına, araştırmanızın kapsamına ve üniversitenizin belirlediği kurallara bağlı olarak değişebilir.
Özet metni başlıklar halinde “Giriş”, “Materyal ve Metod”, “Bulgular”, “Sonuç ve Tartışma” kısımlarını içermelidir. Anahtar Kelimeler iki satırı geçmeyecek şekilde en fazla 5 kelime verilmelidir. “Teşekkür” bölümü olacak ise üç satırı geçmemelidir. Proje desteği var ise bu bölümde belirtilmelidir.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Özetin amacı
Proje ve tez hakkındaki bilgilerin net ve kısa bir biçimde anlatıldığı bu özetler akademisyenler açısından da oldukça önemlidir. Çünkü araştırma yaptıkları bir konu hakkında tüm projeyi okuma yerine bu özetleri okuyarak araştırmanın kendilerinki ile ilgili olup olmadığını anlayabilirler.
Genişletilmiş özet, tercihen 500-700 kelime aralığında olmalı; çalışmanın amacını, sorununu, metodunu, bulgularını ve sonuçlarını alt başlıklar halinde açık bir şekilde vermelidir. Genişletilmiş özet içindeki alt başlıklar, çalışmanın türüne göre çeşitlilik gösterebilir.
Tam metin bildiriler 5-15 sayfa aralığında olması gerekmektedir. Daha az ya da daha fazla olanlar doğrudan elenecektir.
Bildirinin tamamı 2 sayfayı geçmemelidir. Bildiri özeti konu hakkında kısa bilgi vermeli; çalışmanın amaç, yöntem ve sonuçlarını içermelidir. Özet A4 sayfasına tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Sayfanın kenar boşlukları alttan üstten sağdan ve soldan 2.5 cm olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri