“122 Alacak Senetleri Reeskontu Hesabı” Nedir? Bu hesap, dönem sonunda, bilançoda senetli alacağın tasarruf değeri yani peşin değeri ile gösterilmesi durumunda nominal değer ile peşin değer arasındaki fark, bir başka deyişle alacak senetleri için ayrılan reeskont tutarlarının izlenmesinde kullanılan hesaptır.
122 ALACAK SENETLERİ REESKONTU (-)
Alacak senetleri reeskontu, alacak senetlerini bilanço gününde (31.12.20XX) peşin (tasarruf) değeri ile gösterebilmek için bilanço gününden vadeye kadar geçecek süre için hesaplanan iskonto tutarının izlendiği hesaptır [4].
Reeskont Nasıl Hesaplanır? Reeskont Miktarı = (Normal Değer X Faiz Oranı X Gün Sayısı) / (36.000 + (Faiz oranı X Gün sayısı)) olarak hesaplanmaktadır.
122 alacak senetleri reeskont hesabı, alacak senetlerinin işletilmesine ayrılan reeskont tutarlarının izlenmesi demektir. Bilançoda bulunan senetler üzerindeki nominal değer ve peşin değer farkı izlenerek aradaki fark bulunmaya çalışılır.
322 BORÇ SENETLERİ REESKONTU HESABI (-)
322 Borç Senetleri Reeskontu Hesabının İşleyişi: Hesaplanan reeskont tutarları bu hesaba borç kaydedilirken, 647 Reeskont Faiz Gelirleri Hesabı'na alacak yani gelir kaydedilir. İzleyen dönemde hu hesap 657 Reeskont Faiz Giderleri Hesabı'na aktarılarak kapatılır.
İlgili 28 soru bulundu
Reeskont, vadesi henüz gelmemiş, senet ile doğmuş alacak ve borçların, değerleme günündeki gerçek değerlerinin bulunması yoluyla bilanço üzerinde yapılan düzeltme işleminin adıdır. Yani henüz vadesi gelmeyen senede bağlı borç ve alacaklar, reeskont işlemi ile değerleme günündeki gerçek değerine indirgenir.
Senet, borçlu tarafından alacaklıya verilen bir belgedir. Borçlunun bir borcunu ödemeyi taahhüt ettiği ve alacaklının bu belgeyi kullanarak borcunu talep ettiği bir tür kıymetli evraktır. Senetler genellikle para ödemelerinde kullanılır. Fakat mal teslimi veya hizmet sağlanması gibi işlemler için de düzenlenebilir.
Reeskont nedir, neden yapılır? Reeskont, vadesi gelmemiş senede bağlı borç ve alacakların, değerleme günündeki gerçek değerlerine indirgenmesi işlemi. Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine kadar olan süreye isabet eden faizi de içeriyor.
Reeskont, İngilizce'de iskonto anlamına gelir. Bu kavram, finansal terminolojide ödeme zamanı gelmemiş senetlerin iskontoyla el değiştirilmesini ifade eder. Reeskont işlemlerinde el değiştirme, nakit bedele denk gelecek biçimde gerçekleşir. Senetler, bankanın belirlediği koşullar dâhilinde nakit paraya çevrilir.
Bir yıldan daha kısa sürede ödenecek senetsiz borçlar “320 satıcılar”, bir yıldan daha uzun süreli senetsiz borçlar “420 satıcılar” hesabında izlenir.
Vergi mevzuatına göre reeskont sadece alacak senetleri ve borç senetleri hesaplarında gösterilen senetli alacaklar ve borçlar için ayrılacağından 121/221 Alacak Senetleri, 321/421 Borç Senetleri hesaplarında sunulan alacaklar ve borçlar için hesaplanacaktır.
Reeskont, kısaca tekrar iskonto anlamına gelir. Yani, herhangi bir bankanın elinde bulunan ve daha ödeme zamanı gelmemiş olan senetleri bankanın kendi belirlediği belli başlı şartlar karşılığında merkez bankasına iskonto ettirerek paraya çevirmesi diyebiliriz.
Reeskont kredi paketlerinde geri ödemenin döviz birimi üzerinden yapılması sayesinde Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde artış gözlenir. Küçük ve büyük ölçekli firmaları destekleyen reeskont kredi paketi; üretim ve ihracata katkı sağlarken, ülke rezervlerinin döviz bazında artmasını da sağlar.
124 KAZANILMAMIŞ FİNANSAL KİRALAMA FAİZ GELİRLERİ (-)
Bu hesap finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan alacaklar ile kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren henüz kazanılmamış finansal kiralama faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır.
121 Alacak Senetleri Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan, vadesi 1 yılı geçmeyen senetli alacakların izlendiği hesaptır. Alınan senet tutarları bu hesabın borcuna, tahsil edildiğinde veya elden çıkarıldığında alacağına kaydedilir.
Buradan anlaşılacağı üzere, içinde bulunulan dönemde kesinleşmiş gelir ve giderlerin ilgili hesaplara aktarılmasına tahakkuk denir (İbiş, Çatıkkaş, & Çelikdemir, 2018). beklenen zarar karşılığı farkı), sözleşme faiz oranı ile reeskont edildiği denilmektedir (İş Bankası, 2019).
RT = (Senet Tutarı x Vade x Faiz) / [(365 x 100) + (Vade x Faiz)] Page 6 ALACAK SENETLERİ REESKONTU Reeskont Tutarının (RT) Hesaplanması Örnek: Dönem sonu itibariyle işletmenin elinde 60 gün vadeli 10 000 TL. değerinde bir alacak senedi bulunmaktadır. Reeskont işlemine esas alınan faiz oranı %30'dur.
Reeskont oranı, varlığın nakde dönüştürülmesi esnasında uygulanan ve senette veya vadeli çekte faiz oranının belirtilmediği takdirde uygulanan orana denir. Reeskont oranı avans faiz oranıyla genelde aynı olup iskonto faiz oranından ise yüksektir.
Reeskont kredilerinden kimler faydalanabilir? Reeskont kredilerinden ihracatçılar, ihracata yönelik mal üreten imalatçı şirketler, yurtdışı müteahhitler, uluslararası fuarcılık yapan şirketler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyet icra eden şirketler faydalanabilir.
Reeskont faizinin uygulandığı bazı durumlar şu şekildedir: Merkez Bankası, bazı koşullar ve teminatlara bağlı olarak kabul ettiği bazı senetler için avans verebilir. Senetlerin nakit paraya dönüştürülmesi işlemleri sırasında kullanılır. Bu sayede nakit değer ile asıl değer arasında görülen değişiklikleri belirler.
321. Borç Senetleri Hesabı, kısa vadeli borçlar içinde bulunduğundan, bu hesapta işletmenin esas faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan ve vadeleri bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi süresi kadar olan borç senetleri izlenir.
Reeskont faiz oranı, varlığın nakde dönüştürülmesi esnasında uygulanan ve senette veya vadeli çekte faiz oranının belirtilmediği takdirde uygulanan orana denir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
Alacak Senetleri Hesabı, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsamaktadır. Alacak Senetleri Hesabı, Tekdüzen Hesap Planında “121” numara ile belirtilmiştir. Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri