ALACAK SENETLERİ” hesabının alacağı karşılığında “128. ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek şüpheli alacaklar haline gelen normal alacaklar arasından çıkartılacak olup, alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi halinde bu hesaba alacak kaydı yapılmaktadır.
128 şüpheli ticari alacaklar hesabı kayıtlı tutarı kadar alacaklandırılırak, 129 şüpheli ticari alacak karşılığı hesabı daha önce ayrılmış karşılık tutarı kadar borçlandırılarak kapatılır. Bu hesap, ihtiyatlılık kavramı gereğince şüpheli alacaklar için dönem sonunda ayrılan karşılıkların izlendiği hesaptır.
129 Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Hesabı Nasıl Çalışır? Bu hesap pasif karakterli ancak aktif düzenleyici bir hesaptır. Alacaklı çalışır, borçlu olarak kapanır. Şüpheli hale gelmiş olan alacakların, dönem sonlarında karşılık ayrılarak izlendiği hesaptır.
Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı"na aktarılarak kapatılır. Bir yıl içinde paraya dönüşmesi öngörülen ve işletmenin ticari ilişkisi nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz alacaklar bu hesap grubunda gösterilir.
Şüpheli alacak dolayısıyla karşılık ayrılabilmesi için alacakların teminatsız olması gerekmektedir. Kefalete bağlı alacaklar da teminatlı alacak olarak değerlendirilmektedir. Alacağın bir kısmının teminatlı olması durumunda ise teminatsız kısım için karşılık ayrılması gerekmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
128 ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR HESABI
128 Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabı: Ödeme süresi geçmiş bu nedenle vadesi bir kaç defa uzatılmış veya protesto edilmiş, yazı ile birden fazla istenmiş ya da dava veya icra safhasına aktarılmış senetli ve senetsiz alacakların izlendiği hesaptır.
ALACAK SENETLERİ” hesabının alacağı karşılığında “128. ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek şüpheli alacaklar haline gelen normal alacaklar arasından çıkartılacak olup, alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi halinde bu hesaba alacak kaydı yapılmaktadır.
Alacağın, şüpheli alacak olarak karşılık ayırmak suretiyle gider yazılabilmesi için, dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacakların yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş olması, yani her iki şartın aynı anda gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Vergi Usul Kanunu'nun 323. maddesi çerçevesinde; borçlusu tarafından vadesinde ödenmeyen alacaklar kanuni yollara hangi dönemde başvurulmuşsa alacak o dönemde şüpheli hale geleceğinden, karşılık da söz konusu dönemde ayrılacaktır.
Şüpheli alacaklar için sadece bilanço esasına göre defter tutan mükellefler karşılık ayırabilir. İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile basit usulden yararlanan mükellefler için VUK 323'üncü maddesinin uygulanması söz konusu değildir.
127 Diğer Ticari Alacaklar
Bu hesap, ticari faaliyetler sonucu oluşan fakat ticari alacaklar grubundaki diğer hesapların kapsamında olmayan ticari alacakların izlendiği hesaptır. Diğer ticari alacaklar hesabına, bu nitelikte bir alacak ortaya çıktığında borç, alacağın tahsili durumunda da alacak kaydı yapılır.
129 Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Hesabı: Dönem sonunda, şüpheli hale gelmiş olan alacaklara ilişkin ayrılan karşılıkların izlendiği, pasif karakterli bir hesaptır. Şüpheli alacaklar için ayrılan karşılıklar bu hesabın alacağına ve 654 Karşılık Giderleri hesabının borcuna yazılır.
644 KONUSU KALMAYAN KARŞILIKLAR HESABI
644 Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabının İşleyişi: Ayrılan karşılıklardan değersiz hale gelenler hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
Vergi mevzuatında, tahsil edilemeyen alacakların vergi matrahından indirimine olanak sağlayan iki müessese var. Tahsili şüpheli hale gelen alacaklar için karşılık ayrılabiliyor, tahsili olanaksız hale gelen alacaklar ise değersiz alacak olarak doğrudan gider kaydedilebiliyor.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
320 hesap işleyişi, senetsiz borcun ortaya çıkması ile 320 muhasebe kodu içerisinde alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Eğer alacak ödenmişse, borç olarak kaydedilir.
129 ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR KARŞILIĞI HESABI (-)
Pasif karakterli bir hesaptır. Şüpheli alacaklar için ayrılan tutarlar bu hesabın alacağına yazılırken, ayrılan karşılıklar 654 Karşılık Giderleri Hesabının borcuna yazılır.
21.12.2021 tarih ve 31696 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 534 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük olan alacaklara ilişkin azami tutar 4.000 TL olarak belirlenmiştir.
Tanımı: “128. Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabı” Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde “Ödeme süresi geçmiş bu nedenle vadesi birkaç defa uzatılmış veya protesto edilmiş, yazı ile birden fazla istenmiş ya da dava veya icra safhasına aktarılmış senetli ve senetsiz alacakları kapsar” şeklinde tanımlanmaktadır.
129 ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR KARŞILIĞI HESABI (-)
129 Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Hesabı: Dönem sonunda şüpheli hale gelmiş olan alacaklara ilişkin ayrılan karşılıkların izlendiği hesaptır. Pasif karakterli bir hesaptır.
Şüpheli alacaklar için başkaca özel hüküm bulunmadığından bu alacakların da diğerleri gibi dövizli olup olmaması dikkate alınarak değerleme gününde VUK'un 280 ve 281. maddelerine göre (TL için mukayyet, yabancı para için TCMB döviz alış kuru) değerlenmesi gerekir.
Vadesinde tahsil edilemeyen ve ileride tahsil edilip edilemeyeceği kesin olarak belli olmayan senetli veya senetsiz alacaklar “şüpheli alacak” durumundadır.
129- ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR KARŞILIĞI (-):
Bu hesap dönem sonunda şüpheli hale gelmiş olan alacaklara ilişkin ayrılan karşılıkların izlendiği hesaptır. Pasif karakterli bir hesaptır.
Kanunda açıkça belirtildiği üzere, değersiz alacaklar, bu duruma gel- dikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet değerleri üze- rinden zarar yazılarak yok edilirler. Tekdüzen Muhasebe Sistemine göre bu tür zararlar 689-Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar hesabında izlenir.
Ticari alacaklar, işletmenin ticari ve zirai kazançları nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz alacaklarını kapsar. Dolayısı ile alacağın senetli veya senetsiz olduğuna bakılmaksızın şüpheli hale gelmesi durumunda karşılık ayrılması gerekir. Şüpheli ticari alacaklar için hesaplanan karşılık tutarı 129.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri