Bazen farklı anlamda kullanımlar olsa da “İskan İlişiği Kesilmiştir” ibaresi, 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (13.a,c) pozisyonlarına göre cins tashihi harcının tahsil edilerek yapının kat mülkiyetine geçebilecek hale gelmesidir. Buna uygulamada “13/A İlişiği Kesilmiştir” de denilmektedir.
“Bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin “I- Tapu işlemleri:” başlıklı bölümünün 13 numaralı fıkrasının (a) bendine göre tahsil edilmesi gereken cins tashihi harcı, ilgili belediyesince yapı kullanma izni harcı ile birlikte makbuz karşılığı peşin olarak tahsil edilir.
Yürürlük: 28/2/2009) Arsa ve arazi üzerine inşa olunacak bina vesair tesislerin tescilinde (Her bir bağımsız bölüm vesair tesis için) Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.13/a) 523,90₺ (Beşyüzyirmiüç Lira, Doksan Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
belediyenin muhtasar yönünden bağlı olduğu vergi dairesine/mal müdürlüğüne, tahsil edildiği günün akşamına kadar bildirilip ödenir.
Dolayısıyla, bu yılki harç tutarından ilgili yıldaki harç tutarı arasındaki fark ödenerek işlemler tamamlanacaktır. 2022 yılında 523,90 TL olan cins tashihi harcı, 2023 yılında 1.167,90 TL olduğundan aradaki 644,00 TL fark harcı vergi dairesine ödenecektir.
İlgili 20 soru bulundu
Cins değişikliğine konu edilmemiş olsa da, yapı ruhsatı ve onaylı mimari projesine uygun olan yapılara değer verilir. Ancak, yapı ruhsatı ve onaylı mimari projesine uygun olmayan yapı ya da yapı bölümlerine değer vermemek gerekir.
Cins değişikliğinin tescil işlemi tamamlandıktan sonra tescil bildirimi ve belge eklerinin aslı tapu müdürlüğünde kalır. Diğer nüsha ve belgeler tescili takip eden 10 gün içinde bir üst yazı ile kadastro müdürlüğüne gönderilir. Tescil süresi ve tapudaki yoğunluğa göre işlemler 1-2 ay arasında sonuçlanır.
Cins değişikliği idari bir işlemdir. Kural olarak taşınmazın maliki veya hissedarların tümü kadastro ve tapu idarelerine başvurarak cins değişikliğini yaptırabilir. Tüm hissedarların başvuruda bulunması zorunludur. Bir tek hissedar razı olmazsa cins değişikliği idari yoldan yapılamaz.
Arsa cins değişikliği nasıl yapılır? Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından şahıslardan nüfus cüzdanı, fotoğraf, tapuyla ilgili gerekli evraklar ve cins değişikliği için dilekçe talep edecektir. Bu sayede gayrimenkullerin cins değişikliğiyle ilgili her türlü özelliği yenilenebiliyor.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Tapuda cins değişikliği yapmak için Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekir. Cins değişikliği işlemleri için ibraz edilmesi gereken belgeler şunlardır: Kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, pasaport ya da avukat kimliği)
Cins tashihi harcı , tapu müdürlüklerine gerekli işlemlerin yapılması için kurum döner sermayesine ödenmesi gereken bir harç türüdür. Ödenmesi gereken harç miktarı yıllık olarak belirlenmektedir. Cins tashihi sırasında alınan tüm bedeller kanunlarda belirtilmiştir.
KDV Kanununun 13/a Maddesindeki Deniz, Hava ve Demiryolu Taşıma Araçlarının Teslimine İlişkin İstisnanın Sportif Eğlence Amacına Yönelik Deniz ve Hava Araçları İçin Uygulanmayacağına Yönelik 31 Sayılı KDV Sirküleri.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
Belediye ve Mücavir alan sınırları içinde kalan ve harca konu olan yapılardan alınacak ruhsat ve iskan harçları ile ilave harçlar, belediyelerince tahsil edilerek belediye emrinde kurulan fon hesabına yatırılır.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Cins tashihi tapuda kayıtlı olan varlıkların değişmesi halinde zorunlu olarak yapılması gereken bir işlemdir. Bir arsanın üzerine bina yapılması halinde tapuda arsa olarak kayıtlı olan yapının bina tapusu olarak düzenlenmesi gerekir.
Hissesinde hata olan maliklerin rızası ile tapu dairesinde doğru oranlara göre düzeltim yapılabilir. Taraflar böyle bir işleme rıza göstermezse ilgili hak sahiplerini davalı göstermek üzere hisse oranlarının düzeltilmesi için asliye hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Cins değişikliği türleri; Yapılı iken yapısız hale gelme, Tarladan Arsaya dönüşme, Yapısız iken yapılı hale gelme şeklinde sıralanabilir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
2010/4 sayılı genelge cins değişikliğini; talebe bağlı olarak yapılacak işlemlerden olarak belirlenmiştir. Lisanslı büroların kurulduğu yerlerde cins değişikliği için ilk başvuru bu büroya (bürolardan birine) yapılır. Eğer Lisanslı büro kurulmamışsa cins değişikliği işlemi için başvuru kadastro müğdürlüğüne yapılır.
Tapu kayıtlarında bulunması zorunlu olan bilgilerin (mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı vb.) eksik veya hatalı durumunda bu bilgilerin düzeltilmesi amacıyla açılacak olan tapuda kayıt düzeltilmesi davasını tapu maliki ve mirasçıları açabilecektir.
Tapuda yer alan isimler arasında sadece malikin değil aynı zamanda malikin baba adı ve soyadının da doğru olması gerekmektedir. Soyadı değişiklikleri için de tapu düzeltme işlemleri uygulanmaktadır.
Tapu Sicil Müdürlüğünce Düzeltmenin Yapılması
“Tapu sicilinde değişiklik, hak sahibinin istemine ya da yetkili makam veya mahkeme kararına istinaden yapılır. Tapu sicilindeki değişiklikler, üzerinin kırmızı mürekkepli kalemle çizilip, değişiklik tarih ve yevmiye numarasıyla yeni kaydın yazılması suretiyle yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri