İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
İlk yardımcının müdahalede yapması gerekenler
Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
İlk Yardım Nedir? Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlk yardımcı öncelikli olarak başkalarına yardımcı olmak için kendi can güvenliğini korumalı, İlk yardımcı elindeki mevcut olanakları değerlendirebilmeli, İyi bir iletişim becerisine sahip olmak.
İlgili 30 soru bulundu
İlk yardımın en önemli aşamalarından birisi solunumu kontrol etmektir. Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak. Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek. İyileştirmeyi kolaylaştırmak.
Olayı anında ve doğru olarak haber vermeli (112'yi aramak), Çevredeki kişileri organize edebilmeli ve onlardan yararlanabilmeli, İyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır.
İlk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşama vardır. Bunlar; hastayı /kazazedeyi güvenceli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak.), teşhis koymak /ilkyardım yapmak ve ambulans çağırmaktır. İlkyardım müdahalesine başlamadan önce çevre güvenliğinden emin olunmalıdır.
Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır.
“İlk yardımın ABC'si nedir?” diye merak ediyorsanız bunun ilk yardımda en temel kavram olduğunu bilmelisiniz. ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır. Uygulanacak ilk yardımda hayati tehlikede olan kişinin solunum yolu kontrol edilmelidir.
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
A) İlkyardımcı, eldeki olanakları değerlendirebilmelidir. B) İlkyardımcı, çevresindeki kişileri organize edebilmeli ve onlardan yararlanabilmelidir. C) İlkyardımcı, olayı anında ve doğru olarak çevresindekileri yönlendirmeden bizzat kendisi sağlık ekiplerine haber vermelidir.
Hastaya tıbbi müdahalede bulunmak ilkyardımın öncelikli amaçları arasında yer almaz!
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Kanamalı bölge su ile yıkanır. Kanamalı bölgenin üzeri temiz bir bezle kapatılarak yaraya baskı uygulanır.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
İLKYARDIM. İlkyardım Nedir? Tıbbi araç gereç aranmaksızın eldeki olanaklar ile yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.
İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARI
Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır. Bildirme: En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına ( 112 ) haber verilmesidir. Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.
“İlk yardım, herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan bir kişiye, durumunun kötüleşmesini önlemek amacı ile olay yerinde ilaçsız olarak yapılan ilk müdahaledir”. Bu ilk müdahale, ilgili kişiye en yakınında bulunan kişiler tarafından yapılabilir.
Bebeğin bilinç kontrolü, topuğuna hafifçe vurularak yapılır, Bebeğin bilinci yoksa ve çevrede birileri varsa 112 aratılır. İlk yardımcı yalnız ise ; 5 kurtarıcı solunumdan sonra 30:2 göğüs basısının 5 tur uygulamasından sonra 112 aranır.
İlk yardımın temel amacı hastanın korkularını gidermek, yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek olmalıdır. Bunun yanında yaralıya müdahale etmek, çıkık, burkulma gibi durumlarda ilk yardım uygulamalarını yapmak önemlidir.
İlk yardım kaza geçirmiş ya da hayati tehlikesi bulunan kişilere, sağlık ekipleri olay yerine gelip tıbbi müdahaleye başlayana kadar yapılan uygulamadır. Ayrıca ilk yardım, hastanın ya da kazazedenin bulunduğu durumun daha kötüye gitmesini engeller ve hayati tehlikesinin azaltılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri