13 aylık bebeğiniz için beslenme düzeni, üç ana ve iki ara öğünden oluşur.
13 Aylık Bebeğin Beslenmesi
13 aylık bebeğin bir yetişkin gibi öğün yemesi beklenemez, genellikle yetişkin porsiyonunun ¼'ini yer.
12-18 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Beslenmeli? Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
13 aylık bir bebek günde ortalama 1.000 kalori almaya ihtiyaç duyar. Yemek konusunda seçici olduğu bu dönemde ebeveynler bebeği yeni tatlar denemeye teşvik edebilir. Ancak belirli gıda ürünlerini tüketmeme konusunda ısrar etmesi durumunda bebeğin zorlanmaması faydalı olabilir.
13 aylık bebek kaç kilo olmalı? 13 aylık erkek bebek kilosu 10.5 olabilir. 13 aylık kız bebek kilosu da 9.5 kilo civarında olur. Bebeğin gelişimini persentil ile takip etmek mümkündür.
İlgili 36 soru bulundu
Günde en az 5-6 bardak su tüketmeli. Her gün bir yumurta tüketmeli.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
13 aylık erkek bebek boyu 76,9 santim, kız bebek boyu 75,2 santimdir. Bebeğinin kilo alımının yetersiz olduğunu düşünen bazı anne babalar 13 aylık bebek en az kaç kilo olmalı? diye merak edebilir. Uzmanlara göre 13 aylık bebek en az 7-8 kg civarında olabilir.
13 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
Bu dönemde bebekler geceleri kesintisiz 11-12 saat, gündüzleri ise tek seferde veya sabah bir, öğleden sonra bir kez olmak üzere iki kez toplamda 2 veya 2,5 saatlik gündüz uykusu uyurlar.
6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir.
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar özel bir durum olmadığı sürece genelde hiç beslenme olmadan ve uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
Bebekler ortalama 11. aydan itibaren ilk adımlarını atmaya başlar. Sonraki aylarda yani 12-18 aylık süreç içerisinde de yürümeye adapte olduğunu görebilirsiniz. Bazı bebeklerin ilk adımlarını atması 18. ayı bulabilir. Ciddi bir sağlık sorunu olmadığı sürece 18 normal bir zamanlamadır.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Verilen gıda bebeğe enerji verdiği için tekrar uykuya dalmasını geciktirir. Aldığı sıvı nedeniyle bezini ıslatması uykusunu bölebilir. Diş çürüklerine neden olabilir. Orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma sıklığı artar.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
13 aylık bebek kendi kendine bir yere tutunarak ayağa kalkabilir ve elinden tutulduğunda adım atabilir. Bebeğin ince motor becerileri de gelişmiştir. Bebek artık iki parmağını kullanarak objeleri rahatlıkla tutabilir, iki küpü üst üste koyabilir, kalem tutara karalama yapabilir ve küçük nesneleri tutabilir.
1 - 3 yaş arası bebekler: Günde 1 - 3 kez arası kaka yaparlar. 3 - 5 yaş arası bebekler: Bu yaştaki çocukların günde ortalama olarak 1 kez kaka yapması normal kabul edilir ve idealdir.
Bebeklerde güne başlama saatinin 7-7.30'u geçmemesini öneririz. Hatta bazı bebekler için bu saat 6.00-7.00 arasıdır. Ayına göre gündüz uykularını gün içine sığdırmak ve akşam yatışının 19.30-20.30 civarına gelmesi için erken kalkış önemlidir. Güne 7.00'den sonra başlamak zaten akşam yatışını geçe bırakacaktır.
BEBEKLERDE GEÇ YÜRÜME NEDENLERİ: 12-18 aylarına gelen bebekler önce emeklemeye sonra da yürümeye başlar. Ancak, her bebek aynı dönemde aynı gelişimi gösteremeyebilir. Dolayısıyla kaba motor becerisi gelişmeyen çocuklar diğerlerine göre daha geç yürümeye başlar.
Birkaç saniye ayakta desteksiz durabilmesi 12. ay civarında mümkündür. Çocuğun kendi başına adım atmasını sağlamak ve yardımcı olmak için koltuk veya sandalye gibi tutunabileceği eşyaların üzerine, ilgisini çekebilecek oyuncaklar konulabilir. Böylece ayağa kalkmaya istekli olur. Bunu başardığında bazen ağlayabilir.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri