Çocuklara ne zaman telefon alınmalı? 9 yaş ve üzeri çocuklarda telefon kullanımı için interneti olmayan bir cep telefonu en idealdir. Akıllı bir cep telefonu için 11 ya da 12 yaşından sonrasını beklemek en uygunudur.
konuyla ilgili bilinen ve savunulabilecek kesin bir kullanım yaşı yoktur. Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
Aslında telefon almak için ideal bir yaş yok. Kimi uzmanlar 14 diyor, kimisiyse 20. Uzmanlar bunun çocuğunuzun sorumluluk bilincine ve olgunluğuna bağlı olduğunu söylüyor ve onların ne zaman hazır olduğunu anlayacak en iyi kişi sizsiniz.
Telefona ihtiyaç; çocuğun sağlığını merak etmek, uzakta yaşayan ebeveynlerle iletişimi sağlıklı şekilde sağlayabilmek gibi nedenlerle olabilir. Ekstrem durumlar yaşanmıyorsa ve çocukla haberleşme sıkıntısı yoksa telefona gerek yoktur. Çok gerekmedikçe çocuklara 12 yaşından önce telefon verilmemelidir.
Ülkemiz yasalarına göre 18 yaşın altındaki bireylerin bu konuda kendi başına herhangi bir başvuru gerçekleştirmesi mümkün değildir. Zaten 18 yaş altındaki bireylerin yasal bir işlem gerçekleştirebilmesi için velisi ya da yasal vasisinin izni gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin cep telefonlarının ders başlamadan önce öğrenciler tarafından öğretmenlere teslime dileceğini belirtti. Buna göre öğrenciler okula cep telefonu götürebilecekler ancak ders başlamadan öğretmene bu telefonu teslim edecekler.
Lisede cep teoefonuna karşı tutum okuldan okula değişiyor. Ancak sınıfta cep telefonu kullanımı tüm okullarda kesinlikle yasaktır.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Apple ve Samsung şirketleri genelde yılda iki veya üç kez yeni cihaz çıkartırlar. Bu aşamada cihaz almak için en iyi dönemin ilk bahar ve yaz dönemi olduğunu söyleyebilirim. Bazı istisnai durumlarda son bahar ve kış aylarında da cihaz satın alınabilir. Ancak, bu o anki sektör durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Çocukların tablet kullanımı konusunda uzmanlar 2,5 yaş öncesinde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. 30. Aydan sonra ise en az 13 yaşına kadar tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.
Yaşım 18'den küçük, nasıl hat alabilirim? Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), kişinin akıllı telefonundan ayrı kaldığında yaşadığı panik olma, huzursuzluk, sürekli akıllı telefonunu kontrol etme ihtiyacı, ümitsizliğe düşme gibi belirtilerin gözükmesine denir. Sıklıkla akıllı telefon kişinin elindedir ve telefonunu bırakmakta zorlanır.
Çocuklar için ekran süresi, yaşına ve gelişim düzeyine göre farklılık gösterir. Ancak genel olarak, 2-5 yaşındaki çocuklar için ekran süresi günde 1-2 saat, 5-18 yaşındaki çocuklar için ise günde 2 saatten fazla olmamalıdır.
Öğrencilerin derslerini aksatan en önemli etkenin cep telefonu ve diğer dijital cihazların olduğunun altını çizen Tekin, ders dışında öğrencilerin ödev ya da benzeri bilgilendirme amaçlı kullanılan sosyal medya uygulamalarına da kısıtlama getirileceğini söyledi. Dolayısıyla liselerde telefon yasaklandı.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti. Yeni yönetmelik, resmi gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre, liselerde öğrenciler, eğitim ortamlarına başta cep telefonu olmak üzere görüntü ve ses kaydedici özelliğe sahip bilişim araçlarıyla gelemeyecek.
Bu nedenle bu konuda da tedbir aldık," şeklinde konuştu. Bu açıklamalar ışığında, liselerde telefon yasağı kesin bir karar değil, ama tavsiye edilen bir uygulama olarak kabul edilebilir. Ayrıca, sosyal medya uygulamalarının eğitim amaçlı kullanımı kısıtlanmış durumda.
el koyamaz ve içini karıştıramaz. bu özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna girer. lakin okul ve milli eğitim bakanlığının bununla ilgili bir yönetmeliği vssi olabilir. okulda veya derste kullanım yasağı tarzında onada bakmak lazım.
Telefon kullanımının öğrencilerin dikkatini dağıtması ve öğrenme becerilerini zayıflatması gerekçesiyle kararın alındığı ifade edilen açıklamada, akıllı saat ve tabletlerin de yasak kapsamına dahil edildiği aktarıldı.
Cep telefonları ayrıca okulda zorbalıkla ilgili sorunların artmasına neden olabilir. Sanal zorbalık, diğer zorbalık biçimlerinden daha zor olabilir ve bu da öğretmenlerin olayları tespit etmelerini ve durdurmalarını zorlaştırır. Cep telefonları sınıfta yardımcı bir öğrenme aracı olabilir.
Çocukların, erişkinlere göre cep telefonunun zararlı etkilerinden daha çok etkilendiğini vurgulayan Gerek, "12 yaşından küçük çocuklara cep telefonu, tablet gibi cihazları vermemek lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri