HDI motor, Peugeot Citroen grubunun Common-Rail yakıt sistemine sahip turbo motorlarına vermiş olduğu isim.
Peugeot Citroen grubunun çok sevilen ve tercih edilen 1.4 HDİ motoruna dışarıdan bir göz atacak olursak; Turbonun, motorun ön bölümüne konumlandırıldığını görebiliriz. Turbonun bulunduğu konum radyatör ve fan bölümüne çok yakın olduğunu görürüz. Turbo çalışma prensibi gereği çok ısınır.
1.6 hdi'ların 90 ve 92ps olanları düz mitsubishi marka turbo kullanırken, 110-115 *-120ps * versiyonları garrett vgt * turbo kullanır. ayrıca 90lık motorlar üstten tek egzantrikli iken * 110 ve üstü olanlar üstten çift egzantriklidir. tam olarak 1560cc'dir. 110+ hp olanlarda ayrıca overboost özelliği de mevcuttur.
HDI (High Pressure Direct Injection), PSA'nın ilk kez 1997'de uyguladığı dizel motordur. Direkt enjeksiyonludur ve çok az motorin tüketmektedir. Yüksek basınçla çalışmaktadır.
Dizel Motorlu Araçlar:
Aynı kapasitedeki benzinli bir araçtan daha az güç üretebilirler. Bunu dengelemek için turbo sistemi kullanırlar ve bu sistem otomobilin hızlanma sürecinde ufak gecikmelere sebep olabilir. Benzinli araçlara göre daha pahalıdırlar.
İlgili 40 soru bulundu
Hem benzinli hem de dizel araçlarda sıklıkla kullanılan turbo, bir güç artırma ünitesi olarak tanımlanabilir.
TDI motor, uzun kilometre dayanıklılığı ve düşük yakıt tüketimi konusunda kendini kanıtlamış, dünyada ilk seri imal edilen turbo dizel motorudur. En düşük hacimi çift silindir ve 800 cc olan bu motorun en yüksek hacimli üretimi ise 12 silindir 6000 cc'dir.
Peugeot bu motor ailesine yeni yüksek basınçlı püskürtme sistemini vurgulamak için High Pressure Direct Injection (HDi) ismini verdi.
HDI motorların en fazla konuşulan özelliği yakıt tüketimine göre en iyi performansı sağlamasıdır. Dizel yakıtı çok ince bir biçimde aktarmasıyla püskürtülen enjeksiyon sistemi çok daha verimli ve çevrecidir. Egzoz emisyon durumu karbondioksit, karbonmonoksit ve hidrokarbon oranları oldukça düşüktür.
1.4 ve 1.6 HDİ(TDCİ) motorlari peugeot-citroen-ford ve volvo kullaniyor.
BlueHDi teknolojisi, yeni nesil kirlilik kontrol sistemi sunan dizel motorlarımızdır. 4 silindirli BlueHDi dizel motorlarımız 130 BG gücünde sunulur.
Arkadaşlar bilindiği gibi Vw grubunda TDI , Peugeot ,citroen grubunda ise HDI motorlar kullanılıyor.ikisi de 1.4 lt hacme sahip ve beygir güçleride aynı.
YAKIT TÜKETİMİ & EMİSYON
Yakıt Kapasitesi 60 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 4.9 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 3.6 lt.
Hdi, dizel motorlarda kullanılan bir sistemdir. Açılımı ise Açılımı High Pressure Drict İnjection'dur. HDI motorlar, 1997'den beri kullanılmaktadır ve motora yakıtı direkt püskürterek çalışırlar.
1.6 HDi motor 16 supaptır.
Düşük Bakım İhtiyacı Benzinli araçlar gibi içten yanmalı motora sahip olmalarına rağmen dizel motorlar farklı çalışır. Bu nedenle, daha az bakım ve daha uzun kullanım ömrü vadeder. Kıvılcım tarzı ateşleme sistemine sahip olmasalar bile, yakıtı ateşlemek için basınçlı sıcak hava kullanır.
HDI motorlar, common rail sisteminin öncülerinden sayılabilir. Normal şartlarda yeni bir sistem geliştirildiğinde sorunlu araçlar ortaya çıkabiliyor. Ancak bu motorlarda büyük bir sorun oluşturacak kronik bir sorun bulunmuyor. Bununla birlikte her motorda olduğu gibi HDI motorlarda da arıza oluşabilir.
Ekonomik olarak adlandırabileceğimiz VW, Seat ve Skoda markaları ile lüks ve ultra lüks sınıftan Audi, Porsche, Bentley, Bugatti ve Lamborghini, markaları VW Grubunda yer alıyor. Doğal olarak da VW ürettiği tüm motorları sahip olduğu markalarında kullanıyor ve grup dışına motor vermiyor.
1.6 dizel psa motoru. C4, c5, 308, 508, 3008, 5008, s40, s60, v40, focus, mondeo, mazda 3, 116 ed bu modellerin tümünde kullanılıyor. Ve yazmadığım yine aynı markaların baska modellerinde de kullanıyor. 1.6 dizel psa motoru.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Dci kısaltmasının açılımı ise “Diesel Common Rail Injection” şeklindedir. Dci motorun çalışma prensibi; mazot pompasından çıkan basınçlı yakıt, yakıt enjektörleri tarafından tutulur. ECU'dan alınan sinyalle enjektörlere komut gelir ve yakıt geçişine izin verilir.
TDI motor nedir diye bakacak olursak bu teknolojiyi kısaca; turbo kompresörle birlikte bir ara soğutucusu bulunan ve motora direkt olarak yakıt püskürterek çalışan turbo dizel motor olarak tanımlayabiliriz. Motora giren yakıtın büyük kısmını hareket enerjisine çeviren TDI, oldukça başarılı bir tasarım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri