Kuyumculuk sektöründe rengi yeşile kaymış sarı renkte olan altına yeşil altın denir. Aşağıdaki görselden altının ayarı düştükçe orijinal renginden nasıl uzaklaştığını ve yeşile yaklaştığını görebilirsiniz. Burada 14 ayar olan ürünün rengi yeşil altın diye sınıflandırılır.
Yeşil altın ortalama %75 oranında altın ve %25 oranında gümüş ve bakır karışımı içeriyor. Yeşil altın halk arasında sarı altın olarak da biliniyor.
Bir takının üzerinde 999 rakamını gördüğünüzde takının 24 ayar altın olduğunu, 916 rakamını gördüğünüzde 22 ayar altın olduğunu, 750 rakamını gördüğünüzde 18 ayar altın olduğunu, 585 rakamını gördüğünüzde ise 14 ayar altın olduğunu anlayabilirsiniz.
Yeşil altın çoğunlukla 14 ayar olur.
14 Ayar Altındır. Yeşil renk burgulu model oval 6.2 ölçü bileziktir.
İlgili 45 soru bulundu
Altın takınızı avucunuzun içinde birkaç dakika tutarak etkileşimi izleyebilirsiniz. Sahte altın elinizdeki terle reaksiyona girerek cildinizde mavimsi-yeşilimsi bir renk oluşturur. Eğer altın kaplama bileziğiniz bileğinizde bu tür renkler bırakıyorsa gerçek altın kaplama değildir.
Hava ve su temasından etkilenmeyen Altın paslanmaz, kararmaz.
Bahsi geçen işaretler altının ayarını gösterir. Örneğin, “750” işareti 18 ayar altını ifade eder. Çünkü 750/1000 oranında saftır. “585” işareti ise 14 ayar altını olduğu belirtir.
Genellikle altın ve başka metallerin karışımından oluşur ve bu karışımın içeriğinde altının saflık oranı %58'dir. Geri kalan %42'lik bölüm ise başka metallerden oluşur. Bu nedenle, 14 ayar altının rengi zamanla değişebilir.
BOZDURMAK İSTEDİĞİNİZ ALTININ TÜRÜ NEDİR? 24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar ile yatırım yapanlar, altınlarını bozdurdukların da zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Çünkü bu tarz altınlar saf olarak satılır ve üstünden işçilik parası alınmaz.
Bu sayede kuyumcudan yardım almadan satın aldığınız altının ve size gelen hediye altının kaç ayar olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. 14 ayar takılarda 3 farklı damga ile karşılaşabilirsiniz. Bu damgalarda 14, 575 veya 585 rakamlarından birini görüyorsanız altın 14 ayar demektir.
Siz 14 ayar altın alırken hem %58'lik altın fiyatı hem de kalan maddelerin fiyatlarını ödersiniz. Ancak 14 ayar altını satmak istediğinizde, kuyumcular yalnızca içerisinde bulunan altın bedeline para öder. Bu nedenle 14 ayar altın satarken zarar edilir.
24 ayar altının rengi kızılımsı sarıdır. Altının ayarı düştükçe içine katılan diğer bileşenler altının rengini değiştirir. Kuyumculuk sektöründe rengi yeşile kaymış sarı renkte olan altına yeşil altın denir.
Rose Altın has altının içerisine %0.6 oranında gümüş ve % 19 orarnında bakır karıştırılarak oluşturulan alaşımdır.
22 ayar altının %91,6'sı altın %8,4 ü ise diğer katkı madenleridir. 18 ayar altında bu oran %75 altın, %25 katkı madeni ile oluşurken, 14 ayar altında ise %58,5 altın %41,5 ise katkı madenleri kullanılmaktadır.
Altınlar Kaç Ayardır ? Saf altın binde 999,9 saflıktadır. 22 ayar altın ise %91,6 oranında altın barındırır anlamına gelir. 18 ayar altında %75 oranında, 14 ayar altında ise %58,3 oranında saf altın vardır.
Genelde yüksek ayardan düşük ayara doğru asit suyu 1 kaç kere vurulur. 22 ayar altından sonra 14 ayar altın suyu sürüldüğünde çizik silinmiyorsa o zaman o ürün 14 ayar altındır.
Karbonat ve Sirkeli Su ile Altın Parlatma
Bir kabın içerisinde 2 yemek kaşığı sirke, bir miktar su ve 2 yemek kaşığı karbonat karıştırılır. Diş fırçası bu karışıma batırılır ve altın takılar hafifçe ovulur. Takılar, ılık su ile durulanır ve bir bezle kurulanır.
Bu yöntem için gerekli olan malzemeler su, tuz ve alüminyum folyodur. Alüminyum folyo ile sardığınız bir kabın içerisine tuz ve su ekleyerek altın eşyalarını bu suyun içerisine koymalısınız. Birkaç saat tuzlu su içinde bekleyen aksesuarlarınızı çıkarıp kuruladığınızda kirlerden arındığını göreceksiniz.
Altının doğal rengi, parlak sarı tonlarıdır ama yumuşak yapısını güçlendirmek için bazı metallerle karıştırıldığında rengi beyaza döner. Çinko, gümüş, paladyum gibi metallerin altın alaşım içerisindeki oranı çok düşük tutulduğu için altın bu işlemden sonra değerini pek yitirmez.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Kırmızı altın alaşımı için katkının %75 bakır, %25 gümüş olması gerekir. Yeşil altın alaşımı için katkının %75 gümüş, %25 bakır olması gerekir. Normal altın rengi için katkının %50 bakır, %50 gümüş olması gerekir.
Altının renginin sarı ve beyaz olarak değişmesindeki temel sebep alaşım farklılığı. Ham altının rengi sarıdır. Sarı altına rengini değiştirmek için farklı maddeler katılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri