Pasarofça Antlaşması Önemi Ve Özellikleri - Pasarofça Anlaşması Osmanlı Devleti'nin toprak kazanmak için görüşmelere başladığı ancak gerileme döneminde olan Osmanlı Devleti için toprak kaybı ile sonuçlanan bir anlaşmadır. - Anlaşma ile 3 devlet arasında karşılıklı akınlar ve yağmalar son bulmuştur son bulmuştur.
Pasarofça Antlaşması önemi nedir? Pasarofça Antlaşması ile batıda savunma durumuna geçildi. Osmanlı tarafında Avrupa devletlerine karşı alınan üst üste mağlubiyetler Avrupa'nın geçilemeyeceğini gösterdi. Batının üstünlüğü kabul edildi ve batılılaşma hareketleri başladı.
Pasarofça Antlaşması, 1715-1718 Osmanlı-Avusturya-Venedik Savaşı'na son veren, yukarı Sırbistan, Belgrad ve Banat yaylasının Avusturya'ya; Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarının Venedik'e verilmesi, Mora Yarımadası'nın Osmanlılarda kalması gibi maddeler içeren 21 Temmuz 1718'de imzalanan antlaşmadır.
Savaş hem yeniçerinin itaatsizliği hem de geri kalmış askeri teknoloji nedeni ile kayıp edilmiştir. Bu savaş neticesinde Osmanlı devleti daha çok kayıp vermemek için Pasarofça Antlaşması imzalamıştır.
A.1718-1739 Arası Osmanlı-Avusturya Ticari İlişkileri
Ancak Avusturya'nın Venedik ile birleşmesi sonucunda 1716'da Petervaradin'de alınan ağır yenilgi sonrasında taraflar arasında 21 Temmuz 1718 yılında Pasarofça Antlaşması imzalandı (BOA.
İlgili 38 soru bulundu
Pasarofça Antlaşması Önemi Ve Özellikleri
- Anlaşma ile 3 devlet arasında karşılıklı akınlar ve yağmalar son bulmuştur son bulmuştur. - Avustralya'nın Osmanlı Devleti konsolosluk açması kararı verilmiştir. - Mora Yarımadası alınmış ancak bölgenin en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Belgrad Avusturya'ya verilmiştir.
Pasarofça Antlaşması'yla Osmanlı İmparatorluğu Belgrad, Temeşvar'ın Banat bölgesini Avusturya'ya vermek zorunda kaldı. Ancak Venedik'ten fethedilen Mora ve Dalmaçya kıyıları Osmanlı'ya bırakıldı.
18. yüzyılın başında Osmanlı ile Venedik arasında başlayan ve daha sonra Avusturya'nın dahil olduğu savaşın sonunda, 1718'de bu devletlerle yaptığı Pasarofça Antlaşması, Osmanlı tarihinde Lale Devri olarak anılan döneminde de başlangıcı olmuştur.
Belgrad Osmanlı ordusu tarafından kuşatıldı ve Belgrad tekrar Osmanlıların eline geçti. Tuna kıyılarında önemli kale mevkileri olan Semendire (şimdi Sırbistan'da Smederevo) ve Adakale'yi tekrar eline geçirerek Tuna Nehri tekrar Avusturya ile Osmanlı devleti arasında korunaklı bir sınır haline getirildi.
Osmanlılar Pasarofça Antlaşmasını imzalayarak (1718), Temeşvar ve Belgrad ile birlikte Küçük Eflâk ve Kuzey Sırbistan'ı Avusturya'ya bıraktı.
Sonuçlar. Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nun batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakları geri alma siyaseti izlemeye başlamıştır.
Belgrad 1815 Sırp isyanına kadar doğrudan doğruya Osmanlı İmparatorluğu elinde kaldı.1815'te Osmanlı'ya bağlı özerk Sırbistan'ın şehri oldu;1878 Berlin antlaşması ile Sırbistan bağımsız devlet olunca Belgrad'da resmi olarak Osmanlı İmparatorluğu elinden çıktı.
Paris Antlaşması, Rusya ile Kırım Savaşı'nı kazanan Osmanlı İmparatorluğu, Birleşik Krallık ve Fransa arasında 30 Mart 1856 tarihinde imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.
Osmanlı'nın gerilemesinin ilk belirtilerinden birisi; 1699 yılında imzalanan Karlofça Antlaşması'dır. Bu anlaşmadan sonra Batı'nın üstünlüğü kabul edilmiş ve takip edilemeyen Batı'daki gelişmelerin izlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
"Budapeşte Sözleşmesi" olarak adlandırılan bu sözleşme 22 Haziran 2001 tarihinde 11 ülke tarafından imzalanmıştır.
Bu antlaşmayla olası bir Osmanlı-Rus savaşı önlenerek Safevilerin Kafkaslardaki toprakları Osmanlı Devleti ve Rusya tarafından paylaşılmıştır. Antlaşmanın bazı önemli maddeleri şunlardı: Derbent, Bakü Kaleleri ve Dağıstan, Rusya'ya bırakıldı. Gence, Karabağ, Tiflis, Revan ve Tebriz Osmanlı Devleti'ne verildi.
Osmanlı Devleti'nin Avusturya ve Venedik devletleriyle yaptığı barış antlaşması (21 Temmuz 1718).
Karlofça Antlaşması Tarihi
1699 yılında imzalanmıştır. Karlofça Antlaşması, Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır. On altı yıl süren savaşlar, Osmanlı Devleti içerisinde çok önemli birtakım ekonomik sorunların yaşanmasına da sebep olmuştur.
11 Mayıs 1583'te Meşaleler Muharebesi denilen çarpışmayla başlayan Osmanlı seferleri 1590'da imzalanan Ferhat Paşa Antlaşması ile sona erdi. Anlaşma sonucunda Tebriz, Karabağ, Gürcistan, Dağıstan ve Şirvan Osmanlılara bırakıldı. Bu antlaşma ile Osmanlılar doğudaki en geniş sınırlarına ulaşmışlardır.
Bucaş Antlaşması, 18 Ekim 1672 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği (Polonya) arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
Osmanlı İmparatorluğunun Rusya tarafından feci bir yenilgi almasına sebep olan 1774 Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla Ruslar İstanbul'da Galata semtinde bir kilise İnşa etme hakkim elde ettiler. Ayrıca antlaşma, kilisenin Bab-ı Âlî'de temsilciliğini yapabilecek Rus elçinin himayesi altında olmasını da belirledi.
Sultan III. Ahmed'in sadrazamlığa getirdiği Çorlulu Ali Paşa, ona idari konularda yardımcı olmaya çalıştı, hazine için yeni düzenlemelerde bulundu ve Sultan III. Ahmed'e rakipleriyle mücadelesinde destek oldu.
İstanbul Antlaşması (1533)
Avusturya'nın, Macaristan üzerindeki hâkimiyeti iddiası sona ermiştir ve Avusturya, Osmanlılara yıllık 30 bin altın vergi vermeyi kabul etmiştir. Bu antlaşmayla beraber, Avusturya arşidükü ile Osmanlı sadrazamı protokolde eşit sayılmıştır.
Zitvatorok Antlaşması (1606)
Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanmıştır. Osmanlı Devleti'nin Avusturya üzerindeki mutlak üstünlüğünü sona erdiren Zitvatorok Antlaşması ile 1533 İstanbul Antlaşması'nda kazanılan haklar kaybedilmiş ve Avusturya arşidükü ile Osmanlı padişahı denk sayılmışlardır.
Zira 1533 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması'nda Avusturya Arşidükü Ferdinand'ın, Osmanlı Sadrazamı Makbul İbrahim Paşa'ya denk sayılması, Habsburg devlet protokolünün bir neticesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri