Satın aldığınız bir ürünü iade edebilmeniz için, 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında size verilen haktır. Cayma hakkınızı online olarak satın almış olduğunuz ürünlerde kullanabilirsiniz. Yasal olarak 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin siparişinizi iade edebilirsiniz.
(1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.
Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale gelmektedir.
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
İlgili 22 soru bulundu
mesafeli satış yönetmeliğinin 12. maddesinin 1. fıkrasına göre tüketicinin cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde, iade koşulları sağlanması dahilinde bütün bedelleri geri ödemekle yükümlüdür. 14 günü aşan iade talepleri için işlem gerçekleştirilememektedir.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayan ürünler için cayma hakkı geçerli değildir. (Parfüm, iç çamaşırı, mayo, kozmetik, kulaklık, epilatör, tıraş makineleri vb.)
Cayma hakkınızı kullanmanızın kredi notuna nasıl etki ettiği duruma ve bankaya göre değişkenlik gösterebilir. Kredi iptalleri banka nezdinde olumsuz bir işlem olduğu için kredi notunuzun etkilenme ihtimali vardır.
Konut kredisinden 14 günlük süreçten sonra vazgeçilirse konutun satışa ait bedelinin %2'lik bir kısmı cayma ücreti olarak alınır. Cayma hakkı, tüketicilerin kredi sözleşmesini yeniden düşünmesi için ek bir zaman verir.
Krediden faydalandığınız durumda cayma hakkını kullanmanız halinde kredi anaparasını ve kredinin kullanıldığı tarihten ana paranın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini tarafımıza iletmenizden sonra otuz gün içinde geri ödemeniz gerekmektedir.
12 aylık sözleşme imzalandığında 12 ay boyunca o firmaya bağlı kalmak zorunda kalırsınız. Eğer sözleşmeden çıkmak isterseniz size sözleşme gereği belirli bir ücret çıkar. Buna cayma bedeli denir.
Cayma bedeli, kalan taahhüt süresine göre hesaplanır. Taahhüt süresi boyunca indirimli olarak kullanılan hizmet bedelinin asıl fiyatı ile arasındaki fark, internet cayma bedeli olarak aboneden talep edilir.
Bu bildirim üzerine Müşteri'nin, kendisine bildirim yapıldığı tarihten itibaren 15 gün sonrasına kadar ürünün veya hizmetin kullanımından vazgeçme hakkı bulunmaktadır.
Mahkeme tarafından alınan karara göre 24 aylık aboneliklerde 12 ayın dolduktan sonra aboneye cayma bedeli çıkarılamaz. Cayma bedelinin iptali veya iadesi kararı alınabilir.
"Firmalar cayma bedeli alırken büyük kar ediyorlardı. Tüketiciler kendilerinden 'indirimin iadesi' adı altında alınan eskisi gibi cayma bedellerini hakem heyetlerine başvurup geri alabilir. Böyle bir durumda tüketici sözleşmeyle birlikte hakem heyetine başvurmalı.
Bilindiği üzere taahhütlü internet abonelik sözleşmelerinin feshi cayma bedeli ödenmesini zorunlu kılmaktadır.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.
Sözleşmenin feshi sadece sürekli edimli sözleşmelerde (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, saklama sözleşmesi vs.) mümkündür. Sözleşmeden dönme ise ani edimli ve dönemli edimli sözleşmelerde ve henüz ifasına başlanmamışsa sürekli edimli sözleşmelerde başvurulabilecek bir sona erme sebebidir.
(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar.
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir.
CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK ÜRÜNLER:
Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, iç giyim ürünleri, mayo, bikini, kitap, kopyalanabilir yazılım ve programlar, DVD, VCD, CD ve kasetler ile kırtasiye sarf malzemeleri (toner, kartuş, şerit vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri