Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük tehlikesi, rahim ağzı kısalığı, gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyon maruziyeti, gebelik şekeri, bebeğin eşinin aşağı yerleşimli olması bunlardan bazıları olmaktadır.
Anne adayının yaşı ve kilosu gebeliğin riski konusunda birçok ipucu verir. 18 yaşından küçük anne adayları ile 35 yaşından büyük anne adaylarında gebelik riskli (Perinatoloji ) olabilir. 35 yaşından büyük kadınlarda gebelikte tansiyon yükselmesi, düşük ihtimali ve gebelik şekeri gibi riskler mevcuttur.
Dış Gebelik Kaçıncı Haftada Belli Olur? Dış gebelik tanısı son adet tarihinden 4-5 hafta sonra konulabilir. Ancak, daha sonraya kadar her zaman tespit edilemeyebilir. Tanı genellikle tıbbi öykü, fizik muayene ve ultrason gibi görüntüleme çalışmalarının bir kombinasyonu ile konur.
İlgili 39 soru bulundu
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Gebelik nasıl hesaplanır? Gebeliğin ya da bebeğin olası doğum tarihini hesaplamak için aylık, haftalık ya da günlük olarak hesaplama yapılabilir. Gebelik, toplam 280 gün ya da 40 hafta sürer. Gebeliğin 9 ay 10 gün sürdüğü yaygın olarak bilinse de gebelik, standart olarak haftalık olarak hesaplanır.
Gebelik, anne, bebek ya da plasenta ve eklerine bağlı nedenlerden dolayı riskli gebelik durumuna gelebilir. Riskli gebelik nasıl sonlandırılır? Gebelik haftasına göre kürtaj yapılarak ya da ilaç verilip düşük yaptırılarak sonlandırılır.
İlk önerilen doktor ziyareti 6-8. haftalar arasındadır. 28 haftaya kadar 4 hafta aralıklarla, 28-36 hafta arasında ise 2 haftalık aralıklarla takip önerilir. Daha sonra takipler sıklaştırılır ve gebe haftada bir defa görülür. Gebe çok riskli ise doktor ziyaretleri daha sık, düşük riskli ise daha seyrek yapılır.
Gebeliğin İlk Üç Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk üç ay içerisinde yaşayacağınız ani bir olumsuz etken, kaza veya stres odaklı olay; gebeliğin ilk üç ayında lekelenme ve yine gebeliğin ilk üç ayında kanama gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu dönemin riskli olmasının en temel sebebi budur.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Erken gebelik semptomu olarak en sık görülen belirti adet gecikmesidir. Sabah bulantıları, yorgunluk, yiyeceklere karşı istek veya isteksizlik, idrar sıklığında artış, ruh hali değişimleri, memelerde hassasiyet ve değişiklik gibi fiziksel değişiklikler hamileliğin yaygın hamilelik belirtileridir.
Riskli Gebelik Öyküsü
Önceki gebeliklerinde dış gebelik, erken doğum, plasenta yerleşim anomalisi, gebelik esnasında kanama, zor doğum, gebelik hipertansiyonu veya diyabeti, preeklampsi gibi hastalıklar geçirmiş olan annelerin gebeliklerinde perinataloglar tarafından takip edilmesi gerekli görülür.
Bölüm Hakkında. “Perinatal Tıp” ya da “Perinatoloji”, anne adayı ve doğacak bebeği ile ilgili problemlerin yaşandığı sorunlu gebeliklerde gerekli tanı ve tedavi yaklaşımları konusunda uzmanlaşan bir bilim dalıdır.
Boş gebelik, vücut tarafından gebeliğin sürdürülemez olduğu anlaşıldığında gerçekleşir. Boş gebelik belirtileri genellikle diğer gebelik belirtileriyle benzerlik gösterir, ancak embriyonun gelişmemesi nedeniyle gebelik semptomları ilerlemez.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Gebelik takibi sağlık kuruluşları tarafından uzman bir doktor eşliğinde gebeliğin ilk 14 haftası içinde 2-3 haftaya bir yapılması uygundur. İlk 3 ayın sonunda gebelerin aylık takibe gelmeleri istenilir.
Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. Gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36 haftalar arasında ikişer haftalık aralarla,36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.
Bilim insanları düşüklerin önüne geçebilmek için hamile kadınlara, gebeliklerinin son üç ayında yan yatmalarını tavsiye etti. İngiltere'de 1000 kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre gebeliğin son üç ayında sırtüstü yatmak düşük ihtimalini ikiye katlıyor.
Bebekte gelişme geriliği varsa, sağ veya sırt üstü yatışta tansiyon düşüklüğü ve fenalaşma ortay çıkıyorsa veya bazı riskli gebelik durumları söz konusuysa doktor anne adayına sol yana yatmasını önerebilir. Bunun dışında anne adayı uykuda veya istirahat halinde istediği ve rahat ettiği pozisyonu tercih edebilir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri