Ülkelerin çoğunda reşit olma yaşı 14 yaş ile başlıyor. Almanya, İtalya, Avursturya, Macaristan, Portekiz… gibi pek çok ülkede reşit olma yaşı 14 tür.
Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde dijital reşitlik yaşı 13; Almanya, Macaristan, İrlanda ve Romanya gibi ülkelerde ise 16 kabul ediliyor.
Almanya'da 18 yaşını doldurmuş insanlar reşit sayılırlar. Her iki tarafın da istemesi koşulu ile bu kişiler kendi aralarında seks yapabilirler. Reşit olan kardeşler arasında ya da anne –baba ve reşit çocukları arasında seks yapmak yasaktır.
Adalet Bakanı Dominic Raab da "Çocukları reşit olmayan kişilerle evlenmeye yönlendirenler artık haklı olarak yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalacaklar" şeklinde açıklamada bulundu. 18 yaş yaygın şekilde yetişkinliğe geçiş ve tam vatandaşlık haklarının kazanıldığı reşit olma yaşı olarak kabul ediliyor.
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
İlgili 20 soru bulundu
Almanya, Brezilya, Japonya, Avusturya, Çin'de cinsel ilişkiye rıza yaşı 14 iken; Danimarka, İsveç ve Fransa'da 15'tir. İngiltere, Kanada, Güney Afrika ve Rusya'da ise rıza yaşı 16'ya çıkmaktadır.
avrupa'da reşit olma yaşı 16 değildir 18'dir. listenin tamamına aşağıdan ulaşılabilir. mesela abd'nin nebraska ve alabama eyaletlerinde bu yaş 19, kanada'nın 7 eyaletinde ve güney kore'de 19'dur. yemen, myanmar, endonezya ve iran'da 15'tir.
Azerbaycan Milli Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre resmi nikah yaşı 18'e yükseltildi.
Rusya'da reşit olma yaşı 18. Ancak "dikkate alınması gereken sebeplerin" varlığı durumunda resmi makamlar 16 yaşında evlenmeye izin verebiliyor.
Almanya' evlenme yaşı 18'dir ancak ebeveynin rızası var ise 16 yaşında evlenmek mümkündür. Japonya'da kadınlar için evlenme yaşı 16, erkekler için evlenme yaşı 18'dir. İran'da evlenme yaşı kadınlar için 13, erkekler için 15, İtalya'da ise evlenme yaşı 16'dır.
İspanya'da reşit olma yaşı da birkaç ay önce 13'den 16'ya çıkarılmıştı. İspanya hükümeti 2013 Nisan'ında bu konudaki yasayı değiştirmek istediğini açıklamıştı. Ancak değişiklik ancak bugün yürürlüğe sokulabildi. UNICEF ile İspanya'daki çocuk hakları grupları kararı olumlu karşıladı.
Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu ve Cezası (TCK m.104) 15-18 yaş aralığında çocuklarla cinsel ilişkiye girilmesi durumunda oluşur. Cinsel ilişki suçunun oluşması için mağdurun 18 yaşını tamamlamamış olması gerekir. 18 yaşından küçük mağdurun, kendi rızası ile ilişki yaşaması ceza oluşmaması için bir sebep değildir.
Çünkü reşit olma hali 4721 sayılı Medeni Kanunda 11 ve 12. maddelerde düzenlemiş olup, sadece fiil ehliyetinin alt unsurlarını ifade etmektedir. Bir başka ifade ile, reşit olmak (erginlik) 18 yaşının doldurulması, evlenme veya mahkeme kararıyla mümkün olmakta olup, tek başına fiil ehliyetine yeterli olmamaktadır.
18 yaş üstündekiler yetişkin ve reşittirler. Kişinin kendi isteğiyle de gerçekleşse reşit olmayan biriyle ilişkiye girmesi “statutory rape” olarak adlandırılır ve kanunen suçtur. Amerika'da yasal içki kullanma yaş sınırı 21'dir. 21 yaşından küçük birine içki verilmesi suçtur.
Uğruna cinayetler bile işlenen bekaret, yeni kuşak için tabu olmaktan çıktı. Bekaret yaşı 12'ye kadar düştü.
ABD: pek çok eyalette 18. İngiltere: 18. Ebeveyn rızası varsa 16. Almanya: 18. Ebeveyn rızası ve mahkeme kararı varsa 16. Türkiye: 2002 yılından beri 18. Ebeveyn rızası varsa 17. Olağanüstü koşullarda mahkeme kararıyla 16'ya düşürülebilir.
Ülkelerin çoğunda reşit olma yaşı 14 yaş ile başlıyor. Almanya, İtalya, Avursturya, Macaristan, Portekiz… gibi pek çok ülkede reşit olma yaşı 14 tür. Almanya'da 14 yaşın altındakiler çocuk, 14-18 yaş genç, 18-21 ise genç yetişkin olarak sayılıyor.
1804'te Napolyon Koduyla kızların evlilik yaşı 15'e, erkeklerinki 18'e yükseltildi. Rusya'da 1830'a dek evlilik yaşı kızlarda 13, erkeklerde 15 idi. Bu tarihte çıkarılan kanunla 16 ve 18'e çıkarıldı.
Modern yasal düzenlemeler ergenlik döneminin sonları ile yetişkinlik döneminin başlarında belirledikleri bir noktayı geçiş olarak kabul eder ve genellikle 17 ila 21 yaşları arasındaki ergenler artık reşit sayılarak yasa karşısında yetişkinlerle aynı hak ve sorumluklara sahip olurlar.
Evlenme kapsamında yaş ile ilgili olarak temel kural, kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir.
18 yaşında reşit sayılmamızın nedeni, genellikle yetişkinlik çağına ulaşmış olarak kabul edilmesidir. Bu çağ, insanların fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak yetişkinliğe ulaştıkları dönemi ifade eder. Fizyolojik olarak, 18 yaşındaki bir kişinin vücudu yetişkinliğe ulaşmıştır ve büyüme işlemleri tamamlanmıştır.
-Dijital olgunluk, diğer bir ifadeyle “Dijital Reşitlik” kavramı, her çocuğun dijital mecraların getirilerinden eşit bir şekilde faydalanabilmesi, tehditlerinden de sakınarak kendilerini koruyabilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Güney Kore'de 18-28 yaş arası sağlıklı her erkeğin iki yıl zorunlu askerlik görevini yerine getirmesi gerekiyor.
Ülkedeki en yaygın hesaplama yöntemi "Kore yaşı" adında, herkesin doğduğunda bir yaşında olduğunu ve doğum günü yerine Ocak ayının ilk gününde bir yıl daha yaşlandığını varsayan yöntem. Buna göre 31 Aralık'ta doğan bir bebek ertesi gün iki yaşında basıyor.
Temel okul sistemi, anaokulu (1 - 3 yıl), ilkokul (6 yıl) ortaokul (3 yıl), lise (3 yıl) ve üniversite (4 yıl) olarak ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri