4857 sayılı İş Kanunu'nda on beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
Çocukların 15 yaşını doldurmaması halinde günde 7 saat haftada ise 35 saat çalışabilir. Çocukların 15 yaşını doldurmuş olması halinde ise günde 8 saat haftada ise 40 saat çalışabilirler. Çocuk ve genç işçileri bu saatlerden fazla çalıştırmak usule aykırı olacaktır.
Buna göre; Genç işçi :15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi, Çocuk işçi: 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi ifade eder.
İlgili 34 soru bulundu
Madde 6 —Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar arttırılabilir.
4857 sayılı İş Kanununa göre; onsekiz yaşından küçükler “çocuk” ve “genç işçiler” olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Kanunda yer alan ifadele- re göre; “genç işçi”, on beş yaşını tamamlamış, on sekiz yaşını bitir- memiş kişiler için; “çocuk” ifadesi ise on beş yaşından küçükler için kullanılmaktadır.
- On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, ondört yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
13 yaşında bir çocuk işyerinde çalıştırılamaz. Genel olarak 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak on dört yaşını doldurmuş çocuklar, ilköğretimi tamamlamak kaydıyla, bedensel ve zihinsel gelişmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
18 yaş öncesi çalışma sigorta süresini başlatmaz.
Çalışma hayatına başlamak için gerekli asgari şartları bile taşımayan çocuklar da çalıştırılabilir. Ancak 14 yaşını doldurmamış ya da ilköğretimini tamamlamamış bu çocuklar sadece kültür, reklam ve sanat faaliyetlerinde, yazılı olarak sözleşme yapılması ve her faaliyet için tek tek izin alınarak çalıştırılabilirler.
Ayrıca çocukların çalıştırılamayacağı tarım işçiliği dahil diğer tüm işlerle ilgili ihbarlar "Çalışma Hayatı İletişim Merkezi"ne ait "ALO 170" i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çocuk işçilerin çalıştırılamayacağı iş alanları ile ilgili düzenlemeye giderek, çocuk işçilerin para ve tahsilat işleri ile birlikte patlayıcı, sigar, alkol, aşırı soğuk ve sıcak ortamlarda çalıştırılmasını yasakladı.
Çocuk ve genç işçilerin çalışma saatleri, günde 14 saat kesintisiz dinlenme verilecek şekilde düzenlenmiştir. Okuluna devam eden genç işçi veya çocuk işçiler eğitim dönemlerinde eğitim saatleri dışında günde en çok 2 saat çalıştırılabilirler. Eğitimleri devam ederken haftalık çalışma saatleri toplam 10 saati aşamaz.
Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocukların; eğitilme, giyinme, barınma, sağlık gibi birçok temel hakları vardır. Çocuklar çalıştırıldıkları zaman bu haklarından mahrum kalırlar.
“Madde 4* — 16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. EK-1 deki çizelgede, karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Gİ) harfleri bulunmayan işlerde de 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler çalıştırılamaz.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 142 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
18 YAŞ ÖNCESİ SİGORTALILIK SÜRESİNİ BAŞLATMAZ
Ancak 18 yaşın altındaki çalışmalar, kişilerin SSK kapsamındaki sigortalılıkları hesaplanırken prim ödeme gün sayısına eklenir. Sigortalılık süresini belirleyen “ilk defa sigortalı olunan tarih” 18 yaşının doldurulduğu tarih olarak kabul edilecektir.
Çocuk Özel Sağlık Sigortası Yapan Sigorta Şirketleri
Anadolu Sigorta, Acıbadem Sigorta, Ak Sigorta: 0-17 yaş aralığında çocuk tek başına sigortalanabilir. Allianz, Axa Sigorta, Mapfre Sigorta, Türkiye Sigorta: 6-17 yaş aralığındaki çocuklar tek başlarına sigortalanabilir.
İş Kanununun 71'inci maddesine göre, Türkiye'de 15 yaşın altındaki işçilerin çalıştırılması yasaktır. 15 ve 18 yaşları arasındakiler, “genç işçi” olarak kabul edilir ve genç işçilerle ilgili çalışma saatleri gibi belirli konuları düzenleyen özel şartlar vardır.
18 YAŞ ÖNCESİ ÇALIŞMA SİGORTALILIK SÜRESİNİ BAŞLATMAZ
5510 ve mülga 506 sayılı Kanunlara göre 18 yaşının altındaki işe giriş sigorta süresinin başlangıcı olarak sayılmaz. Ancak 18 yaşın altındaki çalışmalar, kişilerin SGK kapsamındaki sigortalılıkları hesaplanırken prim ödeme gün sayısına eklenir.
18 yaşından küçüklerin attığı imza butlandır. Gerekli durumlarda çocuk değil veli/vasinin imzası alınır ve o geçerlidir.
Bu maddeye göre; çocuk işçi, 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişi olarak tanımlanmıştır.
NOT: Çocuk Hakları Sözleşmesi 54 maddeden oluşmaktadır. Sözleşmenin bundan sonra 54'e kadar devam eden maddeleri, sözleşmenin devletler tarafından nasıl imzalanacağı, onaylanacağı ve yürütüleceği ile ilgilidir.
Ağır işler hangileri? Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi ağır iş statüsündeki işlere girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri