Cevap: Evlenme kapsamında yaş ile ilgili olarak temel kural, kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir. Nişanlınız 17 yaşını doldurmadığı için, temel kuralı karşılamamaktadır.
Eğer 16 yaşını doldurmamışsanız, hiçbir şekilde evlenemezsiniz. Eğer 16 yaşını doldurmuşsanız, ancak mahkeme kararıyla evlenebilirsiniz. Eğer 17 yaşını doldurmuşsanız, veli ya da vasinizin izniyle ya da mahkeme kararıyla evlenebilirsiniz.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir. Fakat bazı İslam toplumlarında sivil yasaya göre çocuk evlilikleri yasaktır.
Yaş. Madde 88- Evlenebilmek için erkeğin onbeş ve kadının ondört yaşını bitirmiş olması gereklidir.»
On sekiz yaşını doldurmamış, on yedi yaşını doldurmuş küçükler yasal temsilcinin izniyle evlenebilirler. Ancak, hakim olağanüstü durumlarda on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Eğer mümkünse karar öncesi anne ve/veya baba ya da vasiyi dinler.
İlgili 24 soru bulundu
Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda 1 düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Türkiye'de erken yaşta rızaya dayalı cinsî münasebete ceza verilemez, fakat bu evlilik yoluyla meydana geldiğinde 8-10 yılı bulan hapis cezası veriliyor.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Bu arada anne ve babasının daha resmi nikahı var.” Cevap: Evlenme kapsamında yaş ile ilgili olarak temel kural, kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir.
1- Açıklamalarınızda kız ve erkek çocuklardaki cinsel uyanışın başladığı yaşı/çağı buluğ yaşı/çağı olarak nitelendiriyorsunuz; evlilik yaşını/çağını da buluğ yaşına/çağına indirgiyorsunuz. Böylece buluğa ermiş 9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenmesine dinen bir engel olmadığı sonucuna ulaşıyorsunuz.
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Mâlikîler'e göre velisinin izin veya icâzetiyle evlenebilir; diğer iki mezhep bunu da kabul etmez. Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.” Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olarak ifade ediliyor.
Kuran'da da bu konuda çok açık ifadeler mevcut. Nisa suresinin 6. ayetinde evlilik için buluğ çağına ulaşmakla birlikte aynı zamanda reşitlik aranmaktadır. Reşit olmak için de 18 yaşında olunması gerekiyor.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
C)Yasa gereği kız-erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
Bulgularda; yoksulluk, eğitim seviyesinin düşük olma- sı, istihdam problemi ve çocuk sayısının fazla olması gibi faktörler, erken yaş evliliğinin ve çocuk sahipliği- nin önemli nedenleri olarak tespit edilmiştir. Kadınlarda erken yaş evliliği oranı % 71.30, çocuk-anne oranı ise, % 54.30'dur.
Soru: Hoca İslam da evlenme yaşı yoktur küçük yaşta 5 yaşında bile evlendirilebilir fetvası ve talak suresinin 4 ayetini delil göstermiştir talak suresinin 4. ayeti boşanma ile ilgilidir. Talak: 1.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir.
Mâlikîler'e göre velisinin izin veya icâzetiyle evlenebilir; diğer iki mezhep bunu da kabul etmez. Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.” Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olarak ifade ediliyor.
Hatice Kübra Gümüşel, savcılık ifadesinde 6 yaşındayken babası tarafından Kadir İstekli ile dini nikâh adı altında evlendirildiğini ve yıllar süren bir cinsel istismara maruz kaldığını anlatmıştı. 13 yaşındayken nişan, 14 yaşındayken düğün yapıldığını anlatan H.K.G, buna ilişkin nişan fotoğraflarını dosyaya delil ...
İslam hukukunda fiili evlilik hayatı için belirli bir olgunluk şart görülmüşse de hukuki evlilik için evlenme yaşının herhangi bir alt sınırı bulunmadığı kabul edilmektedir. Klasik İslam hukuku kaynaklarında hukuki olarak kabul gören çocuk evlilikleri ilk olarak Hukûk-ı Âile Kararnâmesi'nde (1917) yasaklanmıştır.
İstanbul'da 6 yaşında H.K.G.'nin evlendirilmesiyle ilgili görülen davada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği Kadir İstekli'ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
0-12 yaş aralığı: Türk Ceza Kanunu madde 31/1 uyarınca; fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların cezai sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılması mümkün değildir.
Yasal evlenme yaşının altındaki çocukları evlendirmek mevzuatımıza göre suçtur. Savcılık anne-baba ve evlenen çocuklar hakkında Ceza Yasası'nın 103. maddesinde yer alan cinsel istismar suçu nedeniyle soruşturma açar. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapisle cezalandırılır.
Çocuk evliliği genellikle 18 yaşından küçük bir çocuğun evlenmesi anlamına gelir. Bu evliliklerin çoğunluğu çocuğun bilinçli rızası olmaksızın yapıldığı için "erken ve zorla gerçekleştirilen evlilikler" olarak da tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri