Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını buna göre yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen çocukların da cezai sorumluluğu yoktur. Suça sürüklenen bu çocuklar hakkında da “çocuklara özgü güvenlik tedbirleri” uygulanabilir.
12-15 Yaş Grubundaki Küçükler
Bu nedenle, suç oluşturan bir fiili işlediği sırada 12 yaşını bitirmiş olup da 15 yaşını bitirmemiş olan kişilerin, işlediği suç açısından davranışlarını yönlendirebilme yeteneğine sahip olduğunun belirlenmesi halinde, ceza sorumluluğunun olduğu kabul edilmiştir.
Ülkemizde Suça Sürüklenen Çocuktan 12-18 yaş arası suça bulaşmış ya da bulaştırılmış çocuklar anlaşılmaktadır. Bu yaklaşım, çocuğu suç işleyen bir suçlu olarak görmeyip onun suça sürüklendiğini kabul ederek bir anlamda fail çocuğu da suçun mağduru konumunda kabul eder.
Yargılama sürecinde çocuğu korumak amacıyla suç işlediği iddia edilen çocuğa “suça sürüklenen çocuk denir. Çocuğun cezai sorumluluğu bulunması için işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılaması, davranışlarını bu yönde geliştirmesi gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
Bu suçlar çoğu zaman yaralama, cinayet, sarkıntılık vb. dir. Uyuşturucu maddelere bağımlı hale gelmiş olan çocuklar bu maddeleri elde etmek yada gerekli parayı temin etmek için adam öldürme dahil her türlü şiddete başvurmakta ve çeşitli suçlar işlemektedir. Bu suçlar hırsızlık, gasp, adam öldürme, yaralama ve fuhuştur.
Ancak ifade verecek olgunlukta değilse, şikayet hakkını velisine veya vasisine sorarak inceleme yapmak gerekecektir. Mağdur 12 yaşından küçük ise, şikayet hakkı velisine (anne, baba veya vasisine) verilmelidir. Müşteki sıfatıyla anne ve babasının ifadesi alınmalıdır.
Bu doğrultuda, suç işleyen kişinin algılama ve irade yeteneği mevcutsa ceza ehliyetinin tam olduğunu belirtmek gerekir. Ceza ehliyeti tam olanlar; 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde, akıl hastası olmayan, sağır ve dilsiz olmayan bireyler olarak sayılabilir.
18 yaş altı işlenen suçlar devlet memurluğuna engel değildir. 18 yaşından küçükken işlenen suçlar güvenlik soruşturması kapsamında değerlendirmeye esas alınamaz. Buna dayanarak olumsuz sonuçlandırılan güvenlik soruşturmalarının idare davasında iptal edildiği görülmektedir. Zira işlem konusuz kalmaktadır.
Suçlu Çocuk : Kanunlarca suç sayılan fiilleri işleyerek, kanunun cezai hükümleri kapsamına giren çocuklardır. Çocuk Suçluluğu : Bir çocuktaki anti-sosyal eğilimlerin yasa müdahalesi gerektirecek bir duruma dönüşmesidir.
İfadeye çağrılmak çoğunlukla karakola çağrılmak şeklinde olur. Ancak kişinin ifadesi kimi zaman savcı tarafından alınabilir. Özellikle ifadesi alınacak kişi çocuksa yani 18 yaşından küçükse ifadesinin savcı tarafından alınması zorunludur. Tabii ki bu kural yalnızca şüpheli çocuk için geçerlidir.
- Konutta infazın sınırı, kadın, çocuk ve 65 yaşını bitiren erkek hükümlüler için 1 yıl, 70 yaşını bitiren hükümlüler için 2 yıl, 75 yaşını bitiren hükümlüler için de 4 yıl olarak belirlenecek. Özel infaz usulleri bazı suçlar bakımından uygulanamayacak.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
(5) (Ek:17/10/2019-7188/22 md.) Türk Ceza Kanununun 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen suçlardan mağdur olan çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde Cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan nedenler başlığı altında düzenlenen ve kusurluluğu etkileyen hâllerden biri olarak öngörülen yaş küçüklüğü aynı Kanun'un 31. maddesinde: (1) Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur.
Kolluk tarafından ifade alma vb. soruşturma işlemleri yapılamaz. - Çocuğun ifadesinin alınması vb. işlemler müdafi eşliğinde yapılabilir. - Görevli kolluk, çocuk şubelerdir. - İfade ve diğer işlemler sırasında çocuğun yanında uzman bulundurulabilir.
Değişen değer yargıları, ahlak ve sanayileşme, göçler, ekonomik bunalımlar gibi sosyo-ekonomik kaynaklı nedenler de ergeni suça iten etkenler arasında sayılabilir. Platon Antikçağda suçu, ruhun bir hastalığı olarak düşünmüştür. Bunlar, tutkular, haz arama alışkanlığı ve bilgisizliktir.
Çocuğun suç işlemesinde ailenin, çocuk sayısının, ekonomik sorunların, eğitim sistemlerinin, genetik faktörlerin, zekanın, köyden kente göçün ve evsiz sokakta yaşamanın, bedensel-ruhsal hastalıkların, alkol ve uyuşturucu bağımlılığın önemli rolü olduğu belirtilmektedir.
Çocuk ağır ceza mahkemeleri ise, çocukların işlediği ve esasen ağır ceza mahkemesi tarafından yargılanması gereken suçlarla ilgili yaş küçüklüğü nedeniyle çocuklar hakkında açılan davalara bakmakla görevlidir (5395 Sayılı Kanun md. 26/2). Çocuk kavramı, 18 yaşını tamamlamamış tüm bireyleri kapsamaktadır.
Hareketle verilen cezalar : Kızgın, kaşları çatarak bakma gibi yüz ifadesi ile veya dövme, odaya kapatma, sevgi esirgeme gibi hareket le verilen cezalardır (Uluğtekin, 1984, s. 27). Maddi cezalar : Çocuğa sevdiği yiyeceği yapmama veya alma ma, parka gezmeye götürmeme, sevdiği şeylerden mahrum etme gibi cezalardır.
Bu nedenle, özellikle çocuk suçluluğunda, "iyi edicilik" ve "Yeniden eğitim" çalışmaları özel bir önem taşımaktadır. Ülkemiz de bu çalışmalar, 11-15 ile 15-18 yaşlarındaki tutuklu ve hükümlü gençler için altı kentimizde kurulmuş Çocuk Islâh ve Ceza Evlerinde gerçekleştirilmektedir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri