Yargıtay uygulamasına göre 12-15 yaş gurubundaki çocuklar ifade verecek olgunluğa sahipse; olayın hukuki anlam ve sonuçlarını da kavrayabilecek durumda ise, avukat huzurunda kolluk tarafından ifadesi alınabilecektir.
- Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocukların ifade ve beyanları, adli görüşme odasında uzmanlar aracılığıyla alınabilir.
Yaşınız 18 ve üzerindeyse %95 ihtimalle ifadeniz karakolda alınır. 18 yaş altı insanlarda ise ifade, suçluluk şüphesi var ise her zaman için savcılar tarafından alınır. Bazı durumlarda 18 yaş üzerinde de insanlarda olaydaki suç unsurunun boyutuna göre ifadelerde savcılar devreye girer.
Yönetmeliğin 19/6-4. Maddesine göre kanuni bir engel yoksa ve çocuğun kendisinin yararına aykırı olduğu saptanmıyorsa, ifade alma esnasında on iki yaşını doldurmuş, on beş yaşının doldurmamış küçüklerin ana-babasının veya vasisinin bulunması mümkündür.
Çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince suça sürüklenen çocu- ğun ifadesi polis tarafından alınamaz. ÇKK m.15 kapsamında çocukların işlediği suçların soruşturması çocuk bürosunda görevli olan Çocuk Savcısı tarafından bizzat yapılacaktır. Görevli kolluk birimi ise çocuk şubedir.
İlgili 41 soru bulundu
İfade verebilecek olgunluğa ulaşmış çocuklarda; yaşları ne olursa olsun tanık sıfatıyla kolluk tarafından dinlenmelerine yasal engel yoktur. Buna göre, işlenen suçun etkisiyle psikolojisi bozulmuş çocuk veya mağdur; bu suça ilişkin soruşturma veya kovuşturmada tanık olarak bir defa dinlenebilecektir.
Buna göre 15 yaşından büyük olan fakat yeminin niteliğini ve önemini kavrayamayan çocukların da yeminsiz dinlenmesi mümkündür. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 52. Maddesine göre tanıkların dinlenmesi sırasındaki görüntü veya sesler kayda alınabilir.
(5) (Ek:17/10/2019-7188/22 md.) Türk Ceza Kanununun 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen suçlardan mağdur olan çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde Cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınır.
12 Yaşından Küçük Çocuklar: Fiili işlediği zaman 12 yaşını doldurmamış olan çocuklar ile 15 yaşını doldurmamış sağır ve dilsizler; suç nedeni ile gözaltına alınamaz ve hiçbir suretle suç tespitinde kullanılamaz. Kimlik ve suç tespiti amacı ile yakalama yapılabilir. Kimlik tespitinden hemen sonra serbest bırakılır.
Kimlik tespitinden hemen sonra serbest bırakılır. Tespit edilen kimlik ve suç, mahkeme başkanı veya hâkimi tarafından tedbir kararı alınmasına esas olmak üzere derhâl Cumhuriyet başsavcılığına bildirilir. b) Oniki yaşını doldurmuş, ancak onsekiz yaşını doldurmamış olanlar suç sebebi ile yakalanabilirler.
13 yaşını dolduran, fakat 17 yaşını doldurmuş olmayan gençler hakkında ceza verilmesi istisnadır, kural olarak “eğitici güvenlik tedbiri” uygulanır . Kanunlar 'kanuni bir karine' olarak, çocuğun ceza sorumluluğunun mutlak olarak kabul edilmediği yaş limitleri gösterirler.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
Çıvgın, "Yasa gereği mağdur çocukların ifadeleri avukatsız alınamaz. Mağdurların ifadesi karakolda alınabilir. Suça sürüklenen çocukların ifadeleri yalnızca savcılıkta alınabilir.
D ifadesinin alınması için Cumhuriyet savcısına getirilir ve Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alınır. Çocuğun ana-babası veya vasisi çocuğun ifadesi alınırken hazır bulunabilir (YGİAY m.19/b-4). SSÇ'nin ifadesinin alınması sırasında SÇG bulundurulabilir (ÇKK m.15/2).
-İstismar Mağduru çocuğun ifadesinin alınması, muayenesinin yapılması ve raporunun hazırlanması işlemleri Çocuk izleme merkezinde yapılır.
Çocuğun boşanma davasında tanıklık edebilmesi ancak 8 yaşını geçmiş çocuklar için mümkündür. Çocuğun velayetinin hangi tarafa verileceği ile ilgili tüm araştırmalar yapılır. Çocuğun kendini ifade edebileceği durumda olması halinde ifadesine başvurulur.
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
Ceza sorumluluğunun başladığı yaş 13 olarak kabul edilmiş, 13 yaşını doldurmuş, fakat 17 yaşını doldurmamış suç faili çocuklar hakkında ceza verilmesi istisnadır, bu yaş grubu çocuklara da kural olarak “eğitici güvenlik tedbiri” uygulanmaktadır.
Örneğin ilerde ayrıntısıyla inceleyeceğimiz üzere 5237 sayı- lı Türk Ceza Kanunu ile getirilen sistemde, 12 yaş sınırı, ceza sorum- luluğunda sınırdır. Suç tarihinde 12 yaşını doldurmamış olan çocuk- ların işledikleri suçlar bakımından cezai sorumluluğu bulunmamakta- dır. Bu sınır, 765 sayılı TCK döneminde 11 idi.
Hukuken herkesin kendisine karşı işlenen bir suç nedeniyle şikayet hakkı vardır. Bu nedenle, 12 yaşından küçüklerin de şikayet hakkı vardır.
Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz. Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.
YAŞ KÜÇÜKLÜĞÜ SEBEBİYLE TANIKLIKTAN ÇEKİNME
Buna göre yaş küçüklüğü nedeniyle tanıklıktan çekinmenin önemini anlayabilecek durumda olmayan çocukların, kanuni temsilcilerinin (veli veya vasi) rızası ile tanık olarak dinlenmesi mümkündür.
ÇKK nun 21. maddesi uyarınca; 15 yaşından küçük çocukların işledikleri iddia olunan suça ilişkin kanun maddesinde öngörülen ceza miktarının üst sınırı beş yıldan fazla değil ise çocuk hakkında tutuklama kararı verilemez.
Çocuğa karşı suç işleyen bir kişiyi gören herkes şikayet edebilir. Sana zarar veren ailenden biri değilse öncelikle ailene söylemelisin.
Öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç, aile içi şiddet suçu mağdurları ve diğer kırılgan gruba dâhil mağdurların, ifade ve beyanlarının alınmasında AGO'ların kullanılması esastır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri