Kırmızı Et Saklama Derecesi Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir.
Dr. Osman Sağdıç, buzdolaplarının yazın, dolabın doluluğuna göre artı 4 ile 10 dereceye değişen sıcaklıklarda çalıştığını aktararak, şunları kaydetti: "Bu şartlarda etin uzun süre depolanması mümkün değildir ve bozulacaktır.
Etin pişirilmesi sırasında, kapların ağzı uygun bir biçimde kapatılarak içine sinek, böcek vb.nin ulaşması önlenmelidir. Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır.
Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur.
İlgili 20 soru bulundu
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Kurban eti gibi taze etler, dolaba kaldırılmadan önce 3-4 saat oda sıcaklığında bekletilmeli ve kanını akıtması sağlanmalıdır. Kanı akıttıktan sonra ise önce buzdolabına, ardından buzluğa uygun şekilde yerleştirilmelidir. Kırmızı etten kıyma çekildiyse, uzun süre bekletilmeden tüketilmemelidir.
Kurban etinden verimli şekilde pay çıkarmak istiyorsanız, eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz. Bu şartları karşıladıktan sonra etinizi dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz. Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür.
Buz akülerini strafor kutunun hem altına, hem etlerin arasına hem de üstüne yerleştirmeniz etleri daha iyi korur. - Etin buzlukta muhafaza edileceği en doğru sıcaklık -18 derecedir. Uzun yolculuklarda en kolay ve güvenilir bir şekilde etlerinizi taşımak isterseniz "taşınabilir buzluk"lardan satın alabilirsiniz.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Genellikle kırmızı et kasap dükkanlarında -2 santigrat derecede 1 veya 2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha da çok uzun bir süre içerisinde saklanabilir. Etin donmasını sağlamak için -32 santigrat derece olan soğuk depolar tercih edilip kullanılır.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem olan geniş bir kabın içerisine suyu doldurun, poşetli ya da ağzı kilitli etinizi suda bekletin.
Gerek bütün gerekse öğütülmüş halde kümes hayvanlarını pişirmek için güvenli iç sıcaklık 165 ° F (75 ° C) olmalıdır. Biftek: Köfte, sosis ve hamburger dahil olmak üzere kıyma, 160 ° F (70 ° C) pişirme sıcaklığına ulaşmalıdır. Biftek ve dana eti en az 145 °F (65°C) sıcaklığa kadar pişirilmelidir.
Şarküteri Dolabı Kaç Derece Olmalı? Şarküteri dolaplarında saklanacak ürünlerin sağlıklı olarak tüketilmesi için gereken sıcaklık 2-4 derece arasında olmalıdır. Bu sıcaklık değerlerinde muhafaza edilen ürünler taze olarak tüketilebilir.
Etin donma noktası -1,5 °C ile -1,7 °C arasındadır. Eğer, etin ısısı sahip olduğu donma noktasının altına düşürülürse et donar. Donmanın derecesine ve şekline bağlı olarak etlerin muhafaza süreleri az ve çok artırılabilir.
Yeni kesilmiş et hemen yola çıkarsanız 12 saat dayanır diye biliyorum. Güneşten korumak lazım bide arabayı havalandırın yol boyunca hatta klimayı açma imkanınız varsa hiç sorun olmaz.
Kuru ve serin yerde saklanması kuru etin uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. En ideal şekilde eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz.
Kurban etleri buzdolabında en fazla 3-4 gün kadar tutulabilir. 4 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Hava almayacak şekilde poşetlendiyse buzlukta 1 yıla kadar saklanabilir. Et oda sıcaklığında en fazla 5 saat kadar bekletilmelidir.
Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Etin ısısının düşmesi için üstü kapatılmadan bekletilmeli.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
Eski çağlarda çok bilinen bir gıda saklama yöntemi de pişirerek saklamaydı. Örneğin Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvanın eti küçük parçalar halinde doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu ete kavurma denirdi. Bu gelenek, Anadolu'da hala devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri