Bulaşıcı değildir. Ancak, vücudun farklı bölümlerine yayılabilmekte ve tamamen iyileşen hastalık tekrar görülebilmektedir. Egzama Nasıl Tedavi Edilir? Egzamadan korunmak için eller temiz tutulmalı, düzenli bir şekilde uyumalı ve stresten uzak durulmalıdır.
Egzama döküntüleri aşırı derecede kaşıntılı olabilse de kaşıma onların büyümesine veya yayılmasına neden olabilir. Egzama vücudun hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir. Döküntüler vücudun belirli bir bölgesinde görünebilir veya vücudun birden fazla bölümünü etkileyebilir.
Egzama ilerlerse, bu bölgelerde zamanla sulanma, ağrı ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.
Genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda görülse de vücudun herhangi bir yerinde de egzama hastalığı meydana gelebilir. Egzama rahatsız edici bir görüntüye neden olsa da tehlikeli bir rahatsızlık değildir.
Egzama bir alerji değildir. Ancak sık sık alerjik rahatsızlıklarla birlikte ilerler. Buna karşın egzamalı insanların ciltleri, diğer insanlara göre bir ölçüde daha geçirgendir. Bu yüzden alerjen madde geçişlerinde daha riskli durumdadırlar.
İlgili 34 soru bulundu
Egzama, tedavisi mümkün ve kolay olan bir hastalıktır. Ancak tedaviyi geciktirmemek gerekir; çünkü egzama belirtileri gösteren ciltte cilt bütünlüğünü bozan çatlaklar oluşabilir ve akabinde bakteriler cilde girip enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
Tıp dilinde egzama 'dermatit' olarak isimlendirilmektedir. Tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir fakat verdiği rahatsızlık kişinin sosyal yaşamını olumsuz olarak etkileyebilir. Egzamaların sebebi, kesin tedavisi net değildir ve genellikle tekrarlama gösterir.
Çocukların çoğunda belirtiler ilk 3 yaş içinde kaybolur. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir. Daha sık olarak ciltte kuruluk ve hassasiyet hastalık belirtileri ortadan kalktıktan sonra da devam edebilir. Bu nedenle cilt bakımına belirtiler ortadan kalktıktan sonra da devam edilmelidir.
Hayır! Sedef hastalığı deri kanseri riskini arttırmaz.
Alerjik egzama kronik bir hastalıktır. Hafif dereceli hastalarda kendiliğinden veya kısa süreli, dozu düşük ilaç kullanımları ile tamamen iyileşebilir. Ağır dereceli hastalarda ise ömür boyu, dönem dönem tekrar eder.
Egzama, çocukluk döneminde başlayıp ileri yaşlarda ise astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarında habercisi olan kronik bir hastalıktır. Egzama hastalığı ciltte kurumaya bağlı yoğun bir kaşıntı şeklinde görülür ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
6. Evde yünlü ya da polar battaniye, yorgan, tüylü halı ve oyuncak gibi toz çeken eşyaları özellikle yatak odasından uzak tutun. 7. Elinizi sık sık nemlendirin. 8. Temizlik yaparken eldiven kullanın. Deterjan, çamaşır suyu gibi temizlik maddelerinin elinize temas etmemesini sağlayın.
Egzama tedavisinde banyo oldukça önemlidir.Egzamalı çocukların ciltlerinde mikroplar daha fazladır ve bu mikroplar hem egzamanın kötüleşmesine hem de tedaviye cevabı azaltmaktadır. Günlük banyolar mikropların temizlenmesinde önemlidir.
Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir. Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.
Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir. Egzama belirtileri genellikle tedavi edilmeden devam eder ve hatta kötüleşebilir. Egzama tedavisi semptomları kontrol altına almak ve ciltteki iltihabı azaltmak için ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanmayı içerebilir.
Hastalık genellikle bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkar. Bu uyaran, iç veya dış kaynaklı olabilir. Deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabı ve terlikler ve bazı metaller bireylerde egzama oluşumuna yol açabilir.
Strese bağlı egzama kişiden kişiye değişmekle beraber genelde bacaklar, sırt, ense ve ellerde görülebilmektedir. Strese bağlı egzamadan mustarip olanlar kaşıntılarını be kızarık görüntüyü azaltabilmek için bir dermatolog ile görüşüp krem kullanabilirler.
Özellikle bu belirtiler ile yaz aylarında başa çıkmak daha zordur. Tuzlu su, cildin şişkinliğini azaltan ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuvar özelliğe sahiptir. Tuzlu suyun egzamaya iyi geldiği bilinse de her gün denize girmek ve uzun saatler suyun içerisinde durmak cildin kurumasına yol açabilir.
Papatya. Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.
Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratır. Çok sık el yıkamakla ve temizlik işlerinde kullanılan çamaşır suyu gibi maddeler de egzamanın gelişmesine zemin oluşturur.
sirke İle Egzama Tedavisi
Yara halindeki egzamalarda doktorunuzun vermiş olduğu kremleri kullanıp yaraları azaltmalı ve sonrasında sirkeli bakım uygulamalısınız. * Bakterilerle mücadele eden sirke, egzamanın yayılmasını engellemektedir. Tahriş olan bölgeye uygulandığında tahrişi azaltır ve kaşıntının azalmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri