Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın. En iyisi kurumuş lensleri atıp yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızdır.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez. Kontakt lenslerinizi parmaklarınızla ovun ve sonrasında taze temizleme solüsyonu ile yıkayın.
İlgili 27 soru bulundu
Süslü pet şişe kapağı da olur, kahve fincanı da olur, cay tabağı da gayet tabii olur. dikkat edin sağ sol karıştırmayın :) 8. göz damlası falan varsa kullanabilirsin süslü. göz damlaların üstünde ya da prospektüsünde yazıyo zaten lens solüsyonu görevi de görür şeklinde.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Lenslerinizi mutlaka lens solüsyonu içinde saklayınız. Her sabah lensi içinden aldıktan sonra solüsyonu döküp, akşam lensleri yeni solüsyona koyunuz. . Lens saklama kaplarını mümkünse ayda bir değiştiriniz. Lens saklama kabını sadece lens solüsyonu ile temizleyiniz, çeşme suyu vs kullanmayınız.
Tarihi geçen lenslerin içinde yer alan kontak lens solüsyonu ya da malzeme zaman içerisinde bozulur ve bu da göz sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenlerden dolayı tarihi geçen lensler kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdırlar.
Dolayısıyla lensler rutubetsiz bir ortamda (banyo yerine yatak odası gibi) saklanmalı ve kutusu ters çevrilerek kurutulmalı. Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kontakt lens solüsyonu yerine asla musluk suyu, şişe suyu veya damıtılmış su kullanmamalısınız.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Göz sağlığı: Lens solüsyonu, göz sağlığı açısından da önemlidir. Kontakt lenslerin temizliği ve dezenfeksiyonu ile enfeksiyonların riski azalabilir ve gözlerde yanma, batma sorunlarının önüne geçebilir. Lenslerin uzun ömürlü olması: Lens solüsyonu, kontakt lenslerin ömrünü uzatabilir.
Solüsyonda yer alan dezenfekte bileşenlerinden bazıları; PHMB, Oxipol ve Dymmed şeklindedir. Aynı zamanda belli lipid çözücü, nemlendirici ya da temizleyici maddeler de içeriğinde yer alır. Prezervanlar da aynı şekilde solüsyon içeriğinde önemli bir yer tutar.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Ancak az önce bahsettiğimiz gibi lenslerin kullanım süresi vardır. Bu kullanım süresi aslında lenslerin son kullanma tarihi olarak düşünülebilir. Yani lenslerin kullanım süresince kullanılması ve ardından çöpe atılarak yerine yeni lenslere geçilmesi gerekiyor.
Günlük lens ise ertesi gün tekrar kullanılmaz ve tekrar kullanılmak üzere saklanmaz. 1 kutuda genellikle 30 blister bulunur. Her blister ise 1 adet lens içerir. İki gözünüz de aynı derecede ise 1 kutu lens 15 günlük kullanımı karşılar. 1 kutuda 90 blister bulunan markalar da piyasada mevcuttur.
Hastanın gözlerinde yakın, uzak ve orta mesafede net bir görüş sağlayan akıllı lensler ayrıca ömürlük akıllı lens olarak da isimlendirilirler. Bu akıllı merceklerin önemli niteliklerinden biri, ara mesafelerde sağladığı netliktir.
Günlük lensler günün sonunda mutlaka gözden çıkarılıp çöpe atılmalıdır. Lens, solüsyon kabına yerleştirilip ertesi gün kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır. 15 günlük lensler; her gece gözden çıkarılıp, bakımı yapıldıktan sonra kutusuna koyularak 15 günün sonunda kesinlikle kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdır.
Haresiz lensler gözün kendi doğal haresini alır. Göz çevresinde parlak çizgiler yer almaz. Hareli lens tercih ettiğiniz de göz yapınız olduğundan daha büyük görünecektir.
Günlük çıkarılan kontakt lensler bakım solüsyonları ile günlük olarak temizlenmelidir. Saklama kabındaki bir önceki günden kalan solüsyon tekrar kullanılmamalıdır. Lens temizliği ve bakımı için çeşme suyu kesinlikle kullanılmamalıdır.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Lensinizi tekrardan öylesine alıp gözünüze yerleştirmek göz enfeksiyonuna da davetiye çıkartmak anlamına gelir. Lensleriniz yere düştükten sonra şayet yanınızda lens solüsyonu bulunuyorsa yapabileceğiniz ilk adım lenslerinizi temizlemek ve ellerinizi de yıkayıp tekrar temizledikten sonra lensi tekrar kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri