Ara Tatilde Öğrencilerin İşletmelerde Mesleki Eğitimde Ücretli İzinli Sayılmaları. Paydaşlarımızın dikkatine, 3308 Sayılı Kanun'un 26.maddesine göre, işyerlerinde staj gören öğrencilerimiz 14-18 Kasım tarihleri arasında ücretli izinli sayılacaklardır.
Ara tatilde staj yapılmamaktadır.
Türkiye'de, okullar tatil olunca staj da tatil olur. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 26. maddesine göre, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir. Bu izin, okulların ara tatil ve yaz tatili sürelerini kapsamaktadır.
*15 Temmuz Demokrasi Bayramı 1 gün resmi tatil, 19-23 Temmuz arası 5 gün Kurban Bayramı tatili ve 30 Ağustos Zafer Bayramı 1 gün resmi tatil olduğundan bu günlerde staj yapılmaz ve staj defterine yazılmaz.
Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Ara Tatilde Staj Yapılabilir Mi? Ara tatil süresi zorunlu staj gününü kapsadığı durumlarda yapılabilir.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
- “Staj Seferberliği Programı” kapsamında staj yapan stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25 inci maddesi gereğince staj bitiminden sonra staj yapılan iş günü bazında, hafta sonları dahil (resmî bayram ve tatiller hariç) ücret ödemesi yapılacaktır.
Yaz stajına genellikle 30.Ağustos Zafer bayramı tatili girebilmekte (bazen Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı arefe vs de giriyor). Bu nedenle 20 günlük staj sürenizi baştan hesaplarken (staj defterini onaylatma esnasında) bu tatil günlerini sürenize eklemeyi unutmayınız.
2023 TEMMUZ STAJYER MAAŞI KAÇ TL OLDU? Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödeniyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 Zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira oldu.
15 MAYIS İŞ YERLERİ VE ÖZEL SEKTÖR TATİL OLACAK MI? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 15 Mayıs Pazartesi günü okulların 1 günlüğüne tatil olacağını söylemişti. Akabinde özel sektör ve iş yerleri için de bu soru merak konusu oldu. 15 Mayıs Pazartesi günü, iş yerleri ve özel sektör için tatil olmayacak.
STAJ YERİNE DEVAM ZORUNLULUĞU
Madde 12 – Stajlara fiilen devam zorunluluğu vardır. Stajyer öğrenci, iş yerinin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Devamsızlık süresi her ne olursa olsun bir işyerinde yapılan toplam stajın % 10'nu geçemez.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 12.11.2019 tarih ve 22351897 sayılı yazılarıyla Ara tatillerde öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitimde ücretli izinli sayılacaklarını açıkladı.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
Staj defterinizin son iş gününü doldururken o gün içinde yaptığınız işleri ve genel bir değerlendirme yaparak stajın size kattığı bilgi ve deneyimleri aktarmanız gerekmektedir. Üniversitede aldığınız teorik derslerden staj süresince nasıl faydalanıldığı hususuna ayrıca değinilebilir.
*Staj defterinde ilk gün, staj yapılan işyeri ile ilgili detaylı bilgi verilir. amirinizin nezaretinde doldurulur. Staj dosyasının her bir sayfasına, o gün yapmış olduğunuz işin ne olduğunun yanı sıra, yaptığınız işlerle ilgili detaylı teorik bilgiler de yazmanız gerekmektedir.
B.2.f) Resmi tatillerde (arife günleri dâhil) staj yapılmaz. Bu günleri hariç tutarak staj günü hesaplanmalıdır.
Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri