Ağ ve Sistem Güvenliği Bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan korumak siber güvenlik önlemleri alarak sağlanır. Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir.
Ağ güvenliği, tüm bilgi işlem kaynaklarının kullanılabilirlik, gizlilik ve bütünlük saldırılarına ve hatalarına karşı korunmasını tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Bu, kötü amaçlı yazılımdan koruma, güvenlik duvarları, izinsiz giriş algılama, veri kaybı önleme teknolojisi ve diğer korumaları içerir.
Sistem güvenliği; başlatma işlemini, yazılım güncellemelerini ve CPU, bellek, disk, yazılım programları ve depolanan veri gibi bilgisayar sistem kaynaklarının korunmasını kapsar.
Ağ güvenliği, varlıkların ve veri bütünlüğünün harici tehditlere karşı korunmasının yanı sıra, ağ trafiğinin daha etkin bir şekilde yönetilmesini, ağ performansının artırılmasını ve çalışanlarla veri kaynakları arasında güvenli veri paylaşımı yapılmasını sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı, bilgisayar ağları ve dijital sistemlerin güvenliğini sağlamakla ilgili uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlar, bilgisayar korsanları, kötü amaçlı yazılımlar, virüsler ve diğer siber tehditlere karşı savunma mekanizmaları geliştirir ve ağ güvenliğini sürdürmek için önlemler alırlar.
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
Bilgi güvenliği, bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemektir. Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir.
Bilgisayar güvenliği, elektronik ortamlarda verilerin veya bilgilerin saklanması ve taşınması esnasında bilgilerin bütünlüğü bozulmadan, izinsiz erişimlerden korunması için, güvenli bir bilgi işleme platformu oluşturma çabalarının tümüdür.
Ağ, temel olarak veri paylaşımı amacıyla çeşitli cihazları birbirine bağlayan teknolojidir. Bunun en güzel örneği ise internettir. Günümüzde sayısı oldukça çoğalan tüm cihazları birbirine bağlayan internet ağı veri paylaşımını, iletişimi sağlıyor.
Bunlar; gizlilik (confidentiality), bütünlük (integrity) ve erişilebilirlik (availability) olarak sıralanabilir. Eğer bu üç ilkeden biri zarar görürse, güvenlik zarar görmüştür denilebilir. Şekilde, bu temel ilkeleri ve aralarındaki ilişkiyi göstermektedir.
Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA), kablosuz İnternet bağlantıları olan programlama cihazlarına yönelik bir güvenlik standardıdır. Orijinal Wi-Fi güvenlik standardı olan Kablolu Eşit Gizlilik'ten (WEP) daha iyi veri şifreleme ve kullanıcı kimlik doğrulaması sağlaması için Wi-Fi İttifakı tarafından geliştirilmiştir.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir. İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.
LAN (Local Area Network), birden fazla bilgisayarın oluşturduğu en küçük ağ yapısı için kullanılan terimdir. Dilimizde Yerel Ağ Bağlantısı olarak kullanılmaktadır. Bu ağ türünde cihazların fiziksel olarak birbirlerine yakın olması gerekir.
Internet ilk olarak A.B.D.'de askeri amaçlı bir proje ile ortaya çıkmıştır. Amerikan savunma bakanlığı 70'li yılların başında askeri araştırma amaçlı bilimde ve teknolojide öne geçmek için kısa adı ARPANET olan ( lleri Araştırma Projeleri Yerel Ağı) bir bilgisayar ağı hazırlamıştır.
Temel ağ bileşenleri hub, repeater, switch ve router'lardır. Hub: Hub fiziksel katman cihazıdır. İçerisinde elektriksel iletişimler gerçekleşir. Kendine gelen paketi, kendine bağlı tüm cihazlara iletir, seçim ve karar mekanizması yoktur [5].
Güvenlik anahtarı, iş veya okul hesabınızda oturum açmak için benzersiz bir PIN ile kullanılan fiziksel bir cihazdır. Güvenlik anahtarları fiziksel cihaza ve yalnızca sizin bildiğiniz bir cihaza sahip olmanız gerektiğinden, kullanıcı adı ve paroladan daha güçlü bir doğrulama yöntemi olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri