15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir.
Tüm resmi kurum ve kuruluşlar, kapalı olacak. Ayrıca Cumartesi günleri kamu kurumları kapalı olması nedeniyle hizmet veremiyor.
“Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
29 Ekim 2016 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 6752 sayılı yasa ile 15 Temmuz günü "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" adı altında resmî tatil olarak ilan edilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Her yıl Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak kutlanan 15 Temmuz resmi tatil takviminde yer alıyor. Darbe girişiminin 6. yılında da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi hayatını kaybedenler anılacak.
15 Temmuz'da tüm kamu kurumları kapalı olacak. Fakat özellikle özel sektörün ya da kurumların kapalı olup olmayacağı bilinmiyor. Normalde Cumartesi günleri çalışan özel sektör işçisi, bağlı olduğu kurumun inisiyatifine bağlı olarak 15 Temmuz'da izin yapabilir.
- Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak olan işçilere, arife günü öğleden sonra ve bayramdaki çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor. - Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak işçiler çalıştıkları her gün için bir değil iki günlük ücret alacaklar.
Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
Genellikle resmi tatillerde çalışan için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır. Örneğin bir çalışan, 500 TL saatlik brüt ücrete sahipse Cumhuriyet Bayramı veya Kurban Bayramında çalışması durumunda saatlik ücreti 1.000 TL olur.
Bu sene 15 Temmuz tatili Cumartesi gününe denk geliyor. Hafta sonu ile birleştirerek 2 günlük bir tatil yapabilirsiniz.
Sözleşmede hüküm bulunmaması halinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için işçinin onayı gereklidir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve diğer dini ve resmi bayram günlerinde çalışan işçilere, çalıştıkları her gün için bir günlük ücreti ödenir.
15 Temmuz 2023 Cumartesi günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak kutlanacak. Hafta sonu tatiline denk gelen 15 Temmuz gününde, anma programlarına katılıp, tatil programı yapabilirsiniz. Dilerseniz bu yıl 2 günlük bir hafta sonu tatili planlayabilirsiniz.
Resmi tatillerde günlük çalışma süresi aşılırsa aşan kısım fazla çalışma sayılacağından bu kısmın ücreti % 50 zamlı ödenir.
Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin 225 (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın 225'e bölünmesiyle bulunur.
Söz konusu yasada 18 Mart'ın genel tatil günü olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmadığından 18 Mart'ta işyerlerinde herhangi bir tatil söz konusu olmayacak, bugün çalışan işçilere de ilave bir ücret ödenmeyecektir.
7,5 saatlik süre içinde çalıştığı süre ne olursa olsun tam gün ücret alacaktır. Resmi tatil günlerinde ki çalışmalar fazla mesaiden sayılmamakla birlikte, haftalık çalışma süresinin aşıldığı her bir süre için fazla mesai olarak hesaplanır.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
Genel tatil gününde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun, tam günlük ücrete hak kazanır. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa ayrıca fazla çalışma ücreti, yapılacak ödemeye ilave edilir.
Resmi tatillerde çalışan işçiler 2 günlük ücrete hak kazanırlar. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta ise arife günü öğleden sonra çalışmalarda %100 zamlı ücrete tabidir.
Her ay binlerce vatandaşın yararlandığı çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınıyor. Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor.
Kanunda Kurban Bayramı 4.5 gün olarak belirtilmiştir. Bu günler arefe günü öğleden sonra, bayramın birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü günleridir. Bu günlerde çalışmış iseniz bu günlere ilişkin ücretlerinizin yüzde 100 zamlı ödenmesi gerekir. Diğer günler normal iş günü olduğundan, zamlı ücret ödenmez.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
15 Temmuz tarihi, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Demokrasi ve Millî Birlik Günü adıyla 2017'de resmî tatil olarak ilan edildi.
14 Temmuz resmi tatil sayılmıyor bu nedenle 14 Temmuz Cuma günü tatil olmayacak ya da yarım gün mesai olmayacak. Bugün her zaman olduğu gibi tam mesai ile çalışılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri