İİK 150/c şerhi nedir? 150/C şerhi, taşınmazın Icra Iflas kanunun 150/C maddesine göre ipotek alacağının paraya çevrilmesi işlemlerinin başlandığına ilişkin bir şerhdir. İcra müdürlüğü paraya çevirme işlemine başlayınca durumdan tapu sicil müdürlüğünü haberdar eder ve şerh işlenir.
Satışa arz şerhi veya İcra ve İflas Kanununun 150/c maddesine göre konan ipoteğin paraya çevrilmesi şerhi taşınmaz üzerindeki tasarruflara engel değildir. Bu şerhler işlem sırasında taraflara kabul ettirilmek şartı ile taşınmazla ilgili her türlü tapu işlemi yapılabilir.
K. 150/C Şerhi Terkini talep edilen taşınmaz bilgileri “Yer Kriteri” bölümünden girilerek (Sorgulamayı Çalıştır) butonuna basılır. butonuyla silinip doğru şerh işleme alınabilir. İlgili şerhin “İşlem Giren” bölümüne atılması tamamlandıktan sonra butonuna basılarak ilgili ekranlardan çıkılır.
Sayın Sborten'in dediği gibi İİK 150/e maddesi gereğince, ipotekli takipte taşınmazın satışı icra veya ödeme emrinin tebliğinden itibaren 2 yıl içinde istenmemişse TAKİP DÜŞER, yani alacaklı daha sonra dosyayı yenileyerek aynı dosya üzerinden birdaha takibe devam edemez.
150/c şerhi istanbuldan koymuşsanız harçsız olarak kaldırılıyor, ipoteğin fekki içinde alacaklı banka ise bankadan ipotek fek yazısı alıp, tapu da 15 lira fek harcı yatırıp ipoteği de kaldırıyorsunuz.
İlgili 24 soru bulundu
İpotek ve ipoteğe bağlı alacaklar için Türk hukukunda bir zamanaşımı uygulanmamaktadır. Aynı koşullar ipoteğin kaldırılması (terkine zorlama) davası için de geçerlidir. İpoteğin kaldırılması (fekki) davası için kanunda hak düşürücü süreler ön görülmemiştir.
İpotek süreli olarak kurulmuşsa, madde 883/2 gereği, taşınmaz malikinin talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından kaldırılır. İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir.
Türk Medeni Kanununa göre malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak şekilde tapuya şerh düşülmemektedir. Bu şekilde şerh konulduğunda da şerhin kaldırılması mümkündür. Ancak şerhi kaldırabilmek için böyle durumlarda taraflardan birinin dava açması gereklidir.
Çelişkili hükümlerin varlığı, şerhten itibaren beş yıl geçmesine rağmen satışın yapılmaması durumunda terkin edilmemiş şerhin etkisinin kendiliğinden sona erip ermediği konusunda belirsizlik ortaya çıkarmaktadır. Kanun hükmüne üstünlük tanındığında şerhin etkisi beş yılın geçmesiyle kendiliğinden sona ermiş olur.
Satıcı, tapuya şerh koyabilir ve borcunuzu ödemeniz için yaptırım uygulayabilir. Dolayısıyla kullanım hakkınız da sınırlanır. Ayrıca tapu üzerine farklı nitelikler taşıyan şerhler de konulabilir. Önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi gibi farklı özellikteki şerhler de mevcuttur.
Tapuya eklenen şerh, genellikle 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Şerh süresi, borç ödemesi ve benzeri gibi kriterlerde borcun tamamen ödenmesiyle de ortadan kalkabilir. Ancak farklı durumlarda şerhin kaldırılması daha uzun sürebilir ve kaldırma işlemi için hukuki yollara başvurulması gerekebilir.
İpotek Kaldırma (Fek) Ücreti
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Tüketici Mahkemesi Kararı(11)'nda, ipotek fek ücretinin banka tarafından karşılanması gerektiğine dair hüküm verilmiştir.
Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır. Ancak burada kritik olan şudur. Aile ile şerhi olduğunda veya satılamaz açıklaması bulunduğunda devri ya da satışı kesinlikle gerçekleştirilemez.
İpotek borcunun ödenmemesinin sonucu taşınmazın satışına başlandığını bildiren bir şerhtir. Bu şerhin kütüğe işlenebilmesi için gayrimenkul üzerinde ipotek olmalıdır. Bu ipoteğin borcun ödenmemesinden dolayı paraya çevrilmesine başlandığını ve tapu siciline şerh verilmesini bir icra müzekkeresi gelmelidir.
Bir tapu kaydı üzerinde kamulaştırma kanununun 7. maddesine göre beyanlar sütununa yazılmış belirtme varsa, bu kayıt taşınmazın satışına engel değildir. 31/b maddesine göre şerhler sütununda şerh varsa bu taşınmaz üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Satılması da mümkün değildir.
Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır.
Tapuya konulan şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kişilerin onay vermesi gerekmektedir. Türk Medeni Kanunun 683. maddesine göre malike tanınmış yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülememektedir. Bu şekilde şerh konulması durumunda ise şerhin kaldırılması yine mümkündür.
Kira sözleşmelerinin tapuya şerhinde sözleşme süresine göre hesaplanacak kira toplamı ve sözleşmede süre belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden, Binde 5.4 oranında harç tahsili gerekir. Ayrıca noterce düzenlenmemiş ise kira sözleşmelerinin şerhinde Binde 1.5 oranında damga vergisi tahsil ettirilir.
2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir. Tapu ve kadastroya yapılacak ödemeler, Resmi Gazete'de belirlenen oranlar üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
Tapu kütüğünde şerh olması üçüncü kişinin de iyiniyetini ortadan kaldıracağından mahkeme davada tapu kaydının iptaline veya ipoteğin terkinine karar verecektir. Ancak üçüncü kişi satıştan sonra rızası bulunmayan eşten onay alırsa o halde satış geçerli hale gelecektir.
İpotek, bir borcun ödeneceğine dair güvence olarak alacaklı lehine borçlunun gösterdiği taşınmazın tapu siciline işlenen kaydı ifade eder. Bu kayıt, borç ödenince kaldırılmak üzere sicile işlenir.
Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir.
Borcun ödenmesi sonrası kendisine ipotek hakkı tanınan alacaklı tapuda ipoteğin terkinini talep ederek ipoteği kaldırabilecektir. Borcun ödenmesine rağmen ipotek alacaklısının terkin talebinde bulunmaması halinde ise taşınmazın sahibi açacağı dava ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri