Ayyuka çıkmak deyimi hem geçmişte hem de günümüzde sıkça kullanılmış bir kelimedir. Ayrıca kullanımı hala devam ediyor. Ayyuka kelimesi ayyuk kelimesinden gelir. Ayyuk Arapça kökenli ve yüz yılda bir görülen bir yıldızın ismidir.
[1] Göğün en yüksek yeri. [2] Göğün kuzey yarım küresinde bulunan Arabacı Takımyıldızı'nın en parlak yıldızı.
Sesi ayyuka çıkmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok yüksek sesle bağırmak.
Bu kelime, genellikle bitişik yazılır. Ayrı yazılması ise yanlış bir şekilde kabul edilir. Bu nedenle de kelimenin yazımına dikkat etmek gerekir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Önsöz" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır.
İlgili 34 soru bulundu
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Ayyuka çıkmak, bir hadisenin civardaki herkes tarafından duyulması demektir. Ayyuka kelimesi, bu deyimde yükselmek değil yayılmak anlamında kullanılmıştır. Sadece yaşanan olaylar değil aslı astarı olmayan dedikodular ve biri hakkında ortaya atılan iddialar yayıldığında da ''ayyuka çıktı'' denir.
1300 Hz ile 1800 Hz aralığında olan sesler tiz olarak nitelendirilir. Tiz sesler hem ince hem de keskindir.
Aheste; yapılan herhangi bir şeyi yavaş veya ağırdan alarak yapmak, yavaş hareket etmektir.
Arapça ˁayyūḳ عيّوق "keçi yıldızı, Capella, gökyüzünün en yüksek yeri" sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu açısından şiar kelimesi, 'Duyuş, düşünüş ve inançta olan ayırıcı özellik,' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda ülkü ya da düstur şeklinde de kullanılır.
Tere batmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok terlemek.
Dolu, taşkın, coşkun denizler. Mc: Yüksek şan ve şerefler.
eşyalara çarpıp canı acıyan yavrunuz için, zarar veren eşyaya dayak atarken çıkardığınız sesler. bu ikilemede önce a harfi uzar, sonra h harfi. böylece kelimelere dökülemeyen onca şey 'ah ah' diyerek anlatılır.
esatir / esâtir / esâtîr / اساطير
İlk zamanlara ait uydurma hikâyeler. Masallar. Mitoloji. Saflar.
Frekansı büyük olan ses, ince (tiz), Frekansı küçük olan ses kalın (bas) dır. – Genellikle bayanların sesi ince (frekansı büyük), erkeklerin sesi kalın (frekansı küçük) dır.
Yükseklik: Sesin tiz ya da pes (ince ya da kalın) olma özelliğidir. Akciğerlerden gelen hava akımıyla ses kirişlerindeki titreşim sayısına bağlıdır. Buna göre pes ses (Göğüs ses), tiz ses (kafa sesi), orta ses olarak bölümlenirilir.
Yenilgiyi kabul etmek, pes demek anlamına gelir.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
TDK'ya göre ayan olmak belli olmak, bilinir olmak anlamlarına gelmektedir. Ayan beyan kelime grubu ise TDK'ya göre besbelli, apaçık, açık seçik bir biçimde anlamlarına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü üzerinden ele alındığı vakit Münferit kelimesi, kendi başına olan, tek ve ayrı gibi anlamlar doğrultusunda kullanılır. Kişinin bireysel olarak ele almış olduğu durumları ve davranışlar ile kararları ifade eder.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Denizyolu Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu kapsamında bu kelime grubu ayrı olarak yazılmaktadır. Dil bilgisi açısından hata yapmamak için mutlaka bu şekilde ele alınması gerekir. Deniz taşıtlarının izlemek zorunda oldukları yol olarak taşımış olduğu anlam üzerinden kullanmak mümkün.
Onur Kavramı
Onur kelimesi, sözlük tanımı ile “insanın kendine karşı duyduğu saygı, şeref, özsaygı, haysiyet, izzetinefis” ve diğer bir tanımlama ile de “başkala- rının gösterdiği saygının dayandığı kişisel değer, şeref, itibar” olarak anlam- landırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri