Evaptainers teknolojisiyle, su ısıyı alıyor ve ısı buhar yoluyla yüzeyden atılıyor. İnsanlar buharlaşma yöntemiyle soğutma metodunu yüzyıllardır kullanıyor. Bu işlem, iç içe yerleştirilen 2 çömleğin arasını kumla doldurarak ve bu katmanların arasına su doldurarak yapılıyor.
Buzdolabı; buhar sıkıştırma yöntemiyle çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir. Soğutmanın amacı kapalı bir mahâlde, çevre sıcaklığının altında sıcaklıklar elde etmek ve bu düşük sıcaklığı sürekli olarak muhafaza etmektir.
Sistem, ilk olarak buharlaşmalı soğutma gerçekleştiren ve daha sonra ikinci soğutucuya emilen iki soğutucu kullanır; iki soğutucuyu başlangıç durumlarına sıfırlamak için ısı gereklidir. Bu ilke, bir gaz türbininden veya su ısıtıcısından çıkan atık ısıyı kullanarak binaları iklimlendirmek için de kullanılabilir.
Buzdolabı çalışma prensibi içinde, temel cihazlardan biri olan ekovat, soğutucudan gazı emer, ardından da gazı birinci kondensere basar. Isıyı kondenserden atan gaz, sıvı hale dönüşür. Sıvı haldeki soğutkan, ekovat tabanından geçerken orada bulunan yağın ısısını emerek yeniden buharlaşır.
Araç içinde kullanılan buzdolabının çalışma şekli evinizde kullandığınız buzdolabı ile benzerlik göstermektedir. Soğutma sistemi ile çalışan buzdolaplarında tek fark kompresörlü yapıya sahip olmalarıdır. Kompresörlü buzdolabı içerideki sıcak havayı dışarı verirken dışarıdaki soğuk havayı da içine alır.
İlgili 38 soru bulundu
Araç Buzdolabı normalde aküyü bitirmez. Ancak araç buzdolabının kompresörü üzerinde herhangi bir koruma önlemi yoksa aküyü bitirene kadar çalışacaktır.
Akü'de voltaj belli bir değerin (10,5V gibi) altına düşerse buzdolabını otomatik olarak durdurur ve akünün tamamen boşalmasını engeller. Bu devre aynı zamanda kompresörün de yanmasını engeller. Böylece daha uzun süre araba buzdolabı arızasız çalışabilir.
1) Şehir Elektriği : Evimizde kullandığımız televizyon , buzdolabı , çamaşır makinesi , fırın , ampul gibi birçok araç , şehir elektriği ile çalışır. Şehir elektriği ; su , kömür , petrol , doğal gaz , rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak enerji santrallerde üretilir.
Enerji Tüketimi ve Ses Seviyesi: Buzdolabı devamlı elektrik harcayan bir beyaz eşya. Bu yüzden enerji sınıfının tasarruf etmenize yardımcı olmasına ve ses seviyesinin sizi rahatsız etmeyecek düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz.
Doğal soğutucu akışkanlar, soğutma sistemlerinde (buzdolapları, HVAC ve klima dahil) soğutucu olarak görev yapan maddelerdir. Kloroflorokarbon (CFC), hidrokloroflorokarbon (HCFC) ve hidroflorokarbon (HFC) bazlı soğutucu akışkanlar gibi sentetik soğutucu akışkanlara alternatiftirler.
Mantık olarak Kompresörlü buzdolabından tek farkı soğutucu olarak gaz ve kompresör kullanılmamasıdır. Soğutucu olarak peltier denilen araç kullanılır. Peltier ile elde edilen soğuk hava Kompresör yerine fan vasıtasıyla alüminyum tabakalara aktarılır. Bu sayede ortam sıcaklığı düşürülür.
Söylediğimiz gibi gaz içeride kaldığı ve dışarı asla çıkmadığı için yani bir döngüde olduğu için gazın bitmesi söz konusu olamaz. Tek bitme şansı gaz kaçağıdır ki bu uzun yıllarda görülebilen bir olaydır. Ne kadar sıkı olursa olsun gaz kaçağı her zaman olur fakat bu 10 yıl kadar bir sürede gerçekleşmektedir.
Eski buzdolaplarında ise R134 Gaz kullanılır. 22 Gaz ise sanayi tipi market, bakkal, lokanta ve klimalarda kullanılan gazdır. Buzdolabına gaz dolumunu mutlaka bilgisi ve tecrübesi olan bir servis yapmalıdır.
Yiyecekleri gömmek, yiyecekleri taze tutmanın başka bir ustaca yolu. Gömmek, tümü yiyeceklerin bozulma hızını artıran güneş ışığından, ısıdan ve oksijenden korur. Bataklıklar ilgi çekici bir gömme seçeneği sunar.
Buzdolabı fişten çıkarıldığında ya da taşıma sonrasında hemen çalıştırılmamalıdır. Buzdolabının içindeki gazın yerine oturması için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Bekleme süresi olarak tavsiye edilen zaman da bu gazın oturma sürecidir. Bu anlamda gerekli hassasiyet gösterilerek buzdolabı çalıştırılmalıdır.
No Frost beyaz eşya çeşitlerini diğer ürünlerden ayıran en önemli özellik evaporatör adı verilen ayrı bir haznelerinin olmasıdır. Bu hazneden çıkan buhar, kanallar aracılığıyla buzluğa ulaşır. Birkaç dakika içerisinde mevcut buzlanmalar çözülür ve sağlıklı bir kullanım sağlanır.
ELEKTRİK KESİNTİSİ SONRASINDA: Gerekmedikçe buzdolapları açılmamalı, açılmamış buzdolabı yiyecekleri 4 saat boyunca mevcut ısısında tutacaktır, ancak et, tavuk, balık, süt ürünleri, yumurta gibi gıdalar 4 saatten sonra bakteri üretmeye başlar ve hızlıca bozulma gösterir.
Buzdolabı günde ortalama kaç kwh elektrik tüketir, buzdolabının modeline, boyutuna, özelliklerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak, ortalama bir buzdolabı, günde 0.5 ile 1.5 kWh arasında elektrik tüketir. Bu değer, enerji etiketinde belirtilen enerji sınıfına göre değişebilir.
Kısa süreli elektrik kesintileri buzdolabı ve dondurucu gibi cihazları çok etkilemeyecektir.
En çok kullanılan enerji çeşidi olan elektrik temel enerji kaynakları arasında bulunan petrol, kömür gibi yenilenemez enerji kaynaklarının yanı sıra güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan da elde edilen ikincil bir enerji türüdür.
8- Ampul, elektrik devresinin enerji kaynağıdır.
Günümüzde en çok kullanılan elektrik kaynaklarının başında doğal gaz ve petrol gelir.
12 volt ve 24 volt ile çalışan araç buzdolaplarını bulmak mümkündür. 12 voltluk bir buzdolabı yaklaşık olarak 5 amper, 24 voltluk olan kompresörlü araç buzdolapları ise yaklaşık olarak 2,5 amper çekmektedir.
Ynt: inverter
Normal ev tipi kompresörlü bir buzdolabi anlık 70 Watt ile 200 Watt arasinda anlık elektirik çekebilir. Yani sadece dolabi çalistirmak icin alacağınız 300 Watt üzeri her inventör dolabi çalıştırıcaktır.
Tam şarjlı akünün donma ısısı - 50°C ile -70°C arasındadır. dolayısıyla normal şartlarda şarjlı bir akümülatör donmaz. Ancak deşarj olan aküler deşarj seviyesine göre 0°C ile -10°C civarında dahi donabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri