D1 sınıfı ehliyet D1 tipi sürücü belgesi ile 16 + 1 kapasiteli minibüsler kullanılabilir. Bunlara ek olarak D1 sınıfı ehliyet sahipleri alt sınıf ehliyetler olan B, B1, M ve F sınıflarının kullandığı araçları da kullanabilirler. D1 tipi ehliyet için yaş şartı diğer ehliyetlerden biraz farklıdır.
D1 Sınıf Sürücü Belgesi
16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor.
Mevzuata göre otomobil, yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır. Bu kapsamda B sınıfı ehliyeti olan kişiler Sürücü dahil 9 koltuklu araçlardan fazlasını kullanamazlar.
B sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanabilir mi? Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir. Kendi içerisinde de bazı türlere ayrılan bu ehliyet sınıfında bazı şartlar ön plandadır.
C Sınıfı Ehliyet Nedir? Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
D1 sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir? Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır. Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır. Yaş sınırı 21'dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. Minibüs ehliyeti ( D1 sınıfı ehliyet ) almak için 21 yaşını doldurmuş, 22 yaşından gün almış olmanız gerekiyor.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
D1 tipi sürücü belgesi ile 16 + 1 kapasiteli minibüsler kullanılabilir. Bunlara ek olarak D1 sınıfı ehliyet sahipleri alt sınıf ehliyetler olan B, B1, M ve F sınıflarının kullandığı araçları da kullanabilirler.
1 Ocak 2016 yılından sonra alınmış b sınıfı ehliyetler sürücü dahil 9 koltuklu minibüsleri kullanabilmektedir. Örneğin 23 Nisan 2019 yılında b sınıfı ehliyet alan bir kişi sürücü dahil 9 koltuğu bulunan minibüsleri kullanabilirler.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
D1 sınıfı ehliyet hani araları kullanır sorusuna: otomobil, kamyonet, traktör ve motosiklet gibi diğer araçları da kullanmaya imkan sunuyor. D1 sınıfı ehliyetin minibüs kullanmak için gerekli olan ehliyet türü olduğunu söyledik.
B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına izin veren ehliyet türüdür. B1 sınıfı ise; motor gücü 15 Kw'ı, ağırlığı ise 400 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletlerin sürülmesi için alınması gereken ehliyet türüdür.
D1 SINIFI EHLİYET NEDİR? D1 sınıfı ehliyet, minibüs kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyetin kapsamı sadece minibüsten oluşmasa da, aslen minibüs kullanmak isteyenlerin D1 ehliyeti alması zorunludur. D1 sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Yolcu taşımacılığı için gerekli ehliyet grubu D grubu içerisinde yer alır. Otobüs, minibüs kullanmak isteyen kişiler D, D1,DE, D1E belgeleri yeterli olacaktır.
Yani 14 yolcuya kadar B sınıfı ehliyet kullanabiliyor. Arkanın çift teker olması bişey değiştirmiyor. koltuk sayısı 14 olan sprinteri kullanabilirsin. kendim volt kullandı 14+1.
D sınıfına özel olarak dahil eden araç türü otobüstür. Ancak D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır deyince sadece otobüsler bu kapsamda yer almamaktadır. Çünkü bu sürücü belgesi ile B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyetler de kullanılabilmektedir.
D1 sınıfı ehliyet minibüs ehliyeti olarak geçmektedir. Ancak minibüs kullanmak için sadece D1 sınıfı ehliyet yeterli değildir. B sınıfı ehliyette gerekmektedir. D1 sınıfı ehliyet almak için de en az 10 koltuklu bir minibüs sürmesi gerekmektedir.
Genel olarak 16 yolcu kapasitesi olan minibüsler ya da en fazla 750 kg taşıma kapasitesine sahip kamyonetleri sürebilmek için D1 ehliyeti almak gerekmektedir.
D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
C1 sınıfı 7500 kg'a kadar çekici ve kamyon kullanımı için gereklidir. C1E ise aynı kriterlerin 12.000 kg'luk araçları için gereklidir. C sınıfı çekici ve kamyon ehliyetlerinin genel sınıfı olurken, CE römorklu modelleri kapsamaktadır. Minibüs için D1 ehliyeti gereklidir.
2015 yılına kadar alınmış olan D sınıfı ehliyetler Tır ve Kamyon sürebilirken 2016 yılında yönetmelik değiştiğinden dolayı 2016 yılından itibaren alınan D sınıfları sadece otobüs kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz Tır kullanabilmek için Önce C sonra CE sınıfı ehliyet almak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri