Türkiye'de seçme yaşı 1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi. Dolayısıyla gençler karar mekanizmalarına katılımda çağdaş dünyadaki akranlarıyla aynı haklara kavuşmuş oldular.
YSK tarafınan ikinci tur seçimlerinde 18 yaşına yeni girecek gençlerin oy kullanma durumu hakkında detaylar paylaşıldı. 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin gençle alakalı olarak YSK sayfasında; ''Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.''ifadeleri ...
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Yani 2005 doğumlular bu seçimde ilk kez oy kullanmış olacak.
YSK'nın resmi internet sayfasında yer alan bilgide “Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir ”ifadeleri yer almaktadır.
Seçmen: Madde 6 – (Değişik: 27/10/1995-4125/1 md.) Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'de seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip. Seçimlere katılabilmenin ilk kuralı ise Türk vatandaşı olmak. Kanuna göre Türk vatandaşı olmayanlar seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanamıyor.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 50 oyu geçen aday olmadığı için seçimler ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 18 yaşını dolduran ve seçmen olmaya hak kazanan 47 bin 523 kişi de sandık başına giderek, ilk kez oy kullanacak.
Bir kişinin hangi yaşta ergin olacağını tesbit etmenin en kolay yolu, doğum tarihine 18 yıl ilave etmektir. Örneğin 5.Nisan.1989'te doğan bir kişi, 5.Nisan.1989+18= 5.Nisan.2007 tarihinde ergin olmuştur.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin yeni seçmen bulunuyor. Seçmenler nerede oy kullanacağını YSK'nın internet sitesi ve e-devlet üzerinden görebilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Mart 2023'te imzalanan bir kararnameyle seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Aynı gün Yüksek Seçim Kurulu genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 14 Mayıs'ta ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun da 28 Mayıs'ta yapılmasına karar verdi.
Yurtdışından gelen oyların dağıtılmasıyla birlikte seçimin resmi olmayan sonuçları ilan edilecek. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52.09'unu aldı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47.9'da kaldı.
Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimleri, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. 18 yaşını dolduran ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oy kullanma hakkı bulunuyor fakat bazı durumlarda oy kullanılamıyor.
1) Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), 2) Askeri öğrenciler, 3) Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamaz. Bu kapsam dışında kalanlar oy kullanabiliyor.
İkinci turda, genellikle yalnızca ilk turda en çok oyu alan iki aday veya belirlenen oy oranının üzerinde alan adaylar ikinci turda aday olur. Kalan adaylar ikinci turdan çekilmekte serbesttir.
Bu sebeple yurt dışı seçmen kütüğünde hiç kaydı bulunmayanların, ikinci turda adres değişikliği yapma ve yurt dışı seçmen oy verme imkânı bulunmuyor.
Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir. Basit hesapla, doğum gününüzde yaşınızı doldurmuş olursunuz.
Kişinin yaş hesabının yapılması ile gün alma durumu aynıdır. Bunun üzerine mevcut yaşın üzerine bir yıl konulduğunda hangi yaştan gün aldığı öğrenilmektedir. Bununla beraber kişi hangi yaştan gün aldığını biliyorsa yaş hesabını da kolaylıkla yapabilmektedir.
Günümüzde öğretim hayatına devam eden 2007 doğumluların birçoğu, ortaöğretim ikinci veya üçüncü sınıf öğrencisidir. Yakın gelecekte reşit olacak olan 2007'liler, içinde bulunduğumuz 2023 yılında 16 yaşına girmiştirler. Önümüzdeki yıl ise 17 yaşına gireceklerdir.
Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti.
Buna göre, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde yurt içinde toplam 190 bin 736 sandıkta, 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanabilecek. Yurt dışında ise 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 kişi oy verebilecek.
İlk turda oy kullanmayan seçmenler, ilk turdaki seçmen kağıtlarıyla ikinci turda oy kullanabiliyor.
Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Seçmene, 28 Mayıs günü Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun resim ve isimlerinin bulunduğu oy pusulası verilecek. Tercih yapıldıktan sonra pusula zarfa konulacak, sandığa atılacak.
"TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Bu işlemlerin ardından seçmenlerin imza atma zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri