Madde 3 – Köy ve mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıkları muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısıyle kesilmez.
SGDP kesilmiyor
Muhtarlıktaki avantaj sadece maaş artışıyla sınırlı değil. Normalde emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden vatandaşlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesiliyor. Fakat emekli olduktan sonra muhtar seçilenler hem emekli aylıklarını hem de muhtarlık maaşlarını kesintisiz alabiliyorlar.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
Madde 7- Köy ve mahalle muhtarları görevli oldukları sürece ödenek alırlar. Hastalık, izin veya görevden ayrılma hallerinde bu ödenek vekillerine ödenir. Bu ödeneğin dışında köy bütçesine ayrıca muhtar ödeneği konulabilir.
Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Aynı zamanda çıkarılan 5510 sayılı yasaya göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, serbest meslek çalışanları, anonim şirket ortakları, gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları da 4C sigorta kapsamındadır.
Muhtarların SGK Primleri
Muhtarların maaşlarından %20 uzun vadeli sigortalar için, %12,5 genel sağlık sigortası için ve %2 kısa vadeli sigortalar için olmak üzere %34,5 oranında sosyal sigortalar primi kesilmektedir.
Buna göre yıllık otuz gün izin hakkı olan muhtarın izin döneminde yerine vekâlet etmek üzere meclis üyeleri arasından bir üyeyi seçmesi gerekmektedir. Ayrıca hem izinli olduğu tarihleri hem de yerine vekâlet edecek kişinin ismini mahallin en büyük mülki idare amirine bildirmesi zorunlu tutulmaktadır (md.25).
CEVAP: Baştan söyleyelim, bu durumda olanlar için bir sıkıntı yok. Şöyle ki, seçilerek köy veya mahalle muhtarı olanlar, eğer herhangi bir sosyal sigorta kanununa tabi değiller ise zaten 1479 sayılı esnaf Bağ-Kur Kanunu'na tabi olmaktadırlar.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir.
Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
Yerel yönetimlerde ise (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği) seçilme yaşı 2018 yılında 18 olarak tespit edilmiştir.
Köy ve mahalle muhtarları 5510 sayılı Kanun'un 4. Maddesinin (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.
Muhtar Silah Taşıma Ruhsatı:
”Yapılan tahkikat ve soruşturma sonucu görevlerine son verilmiş olduğu anlaşılanlar hariç tutulmak üzere, en az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı yapmış olanlar” Silah taşıma ruhsatı alabilirler.
Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
Madde 9 – Subaylar, erat, askeri memurlar ve polisler mahalle muhtar ve ihtiyar kurulu seçimlerinde oya katılamazlar.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir. Ancak mülki amirler, muhtarların yerine karar alamazlar; bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar ama bu asıl hükümete aittir.
Muhtarlık hafta içi her gün mesaiye 09.00'da başlar ve öğle tatili molası olan 12.00'a kadar devam eder. Öğle tatilinin ardından saat 13.00'dan akşam kapanış saati olan 17.00'a kadar mesaiye devam eder.
Aylık 371 lira ödenekle ayakta durmaya çalışan muhtarlar, ikametgah, nüfus sureti gibi evrakın Nüfus Müdürlükleri tarafından ücretsiz verilmesiyle mühür parasından da olunca, çareyi fatura ödeme merkezleriyle anlaşmakta buldu.
Muhtarların 657 sayılı Kanun uyarınca kamu görevlisi olmadığı
İBB'nin yanı sıra ilçe belediyeleri de yardım toplama merkezleri kurdu. Bazı ilçelerde muhtarlıklar da adeta birer lojistik merkezine dönüştü.
2108 sayılı Kanun gereğince, sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan, gerek 5510 sayılı Kanun ve gerekse SSK, Bağ-Kur, Tarım SSK, Tarım Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık ve/veya gelir almayan köy ve mahalle muhtarlarının 4/b sigortalısı sayılmaları gerekiyor.
Muhtarların 2023 senesinde alacakları maaş tutarları Yeni Ekonomi Paketi'ne göre belirlendi. Bu Ekonomi Paketi kapsamında muhtarlar asgari ücretten daha az maaş almayacak. Bu düzenlemeye göre ise muhtarlar artık 8 bin 506 TL maaş alabilecek. Yani her muhtarın maaşı artık asgari ücret seviyesine yükseltildi denilebilir.
Tıpkı 4A ve 4B gibi 4C de SGK öncesinde devam eden ayrı bir sistemdir. Emekli sandığı olarak bilinen bu sistemde yapılan düzenleme sonrasında 2006 yılında SGK altına 4C olarak girmiştir. 4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri