Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor.
Trafikte araç kullanmak için sürücü belgesi yani ehliyet sahibi olmak şarttır. Yasal ve de resmi bir niteliği olan ehliyet 18 yaş altı kişilere verilmemektedir. Bu nedenle 18 yaş altında kişilerin ehliyet olmadan araç kullanması ceza ile sonuçlanabilen bir durumu ortaya çıkartmaktadır.
15 yaşından küçük kişilerin araç kullanırken tespit edilmesi halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 11. maddesi gereği 8.190 TL ceza kesilecektir.
Bu şartlardan bir tanesi de araba kullanmak için sürücü belgesi almak isteyen kişinin 18 yaşını geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 18 yaş altında araba kullanmak kanunen yasaktır. Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır. 18 Yaş Altı ehliyetsiz araba kullanma cezası 8190 TL'dir.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
İlgili 35 soru bulundu
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
B ve A2 ehliyeti alma yaşı 18 dir.
2025 yılı için 2007 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, 2026 yılı için 2008 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, 2027 yılı için 2009 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, A2 motosiklet ehliyeti için kursumuza başvurup kayıt yapabilirsiniz.
18 yaş altı işlenen suçlar devlet memurluğuna engel değildir. 18 yaşından küçükken işlenen suçlar güvenlik soruşturması kapsamında değerlendirmeye esas alınamaz. Buna dayanarak olumsuz sonuçlandırılan güvenlik soruşturmalarının idare davasında iptal edildiği görülmektedir. Zira işlem konusuz kalmaktadır.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir.
16 yaşında alınabilecek ehliyet sınıfları; M, A1, B1 olup kapsamı 125 CC'ye kadar motorlu ve 4 tekerlekli motosiklettir.
Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok. Hastanede doktor 'Bu kişi sağlıklıdır araç kullanabilir' raporunu verdiği her kişiye ehliyet veriliyor.
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Yeni düzenlemeye göre; plaka sahibine idari para cezasının verilmesinin, ancak aracı sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermesi halinde mümkün olacağı belirtilmiştir.
Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikte bulunan diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ayrı ayrı ceza kesilir.
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
"Onsekiz yaşından küçüklerle ilgili adlî sicil ve arşiv kayıtları; ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıkları, hâkim veya mahkemelerce istenebilir. kişilerin 18 yaşından küçükken işlediği herhangi bir suça ait kayıtların idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün ...
18 yaş altı kullanıcılar faturasız hat almak için aynı şekilde velilerinin ya da yasal vasilerinin kimlikleri ve onlardan aldıkları muvafakatname ile başvuruda . Ancak 11 yaş altında olan kişilere velilerinin muvafakatnamesi olsa dahi hat satışı yapılmamaktadır.
12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını buna göre yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen çocukların da cezai sorumluluğu yoktur.
Ehliyet kursuna yazılabilmeniz için 18 yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
Günümüzde ortaöğretim üçüncü ya da son sınıf öğrencileri olan 2006'lılar, 17 yaşındadırlar. Ancak yaş hesaplarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, doğum ayıdır. Örneğin 2006 yılının Mayıs ayında doğan bir kişinin, 2023 Ocak ayı ile birlikte yeni yaşına basması söz konusu değildir.
16 yaşı doldurma şartı aranmaktadır. * A1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için herhangi bir ehliyet sahibi değilseniz 2023 yılı için direk A1 sınıfı başvuru ücreti 6.000 TL kurs ücreti, 240 TL e-sınav ücreti, 295 TL direksiyon sınavı ücreti ve 1.597 TL vergisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri